Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dodatki do cydru
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Właśnie przymierzam się do rozlewania drugiej swojej partii cydru. Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad jakimiś dodatkami do cydru. Myślałem o włożeniu do butelki np. kawałka imbiru lub wanilii. Jak zaczynałem przygodę z cydrem przeczytałem gdzieś, lecz teraz nie mogę znaleźć tego wątku, o goździkach, choć to wydaje mi się trochę nietrafione, aczkolwiek kto wie.. Co o tym myślicie? Próbowaliście osobiście urozmaicenia cydr?
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Jak masz cydr z dobrego soku to bez dodatków będzie pyszny.
Jak już musisz to pomyśl czy do jabłek cynamon nie pasuje.

Proponował bym raczej nie wkładanie do butelki dodatków tylko zrobienie ekstraktywnej nalewki i dodawanie do butelek wymierzonych ilości po wcześniejszym ustaleniu ilości (np. dajesz do butelki kroplę i próbujesz, itd. do uzyskania oczekiwanego rezultatu).
W takiej sytuacji zmniejsza się prawdopodobieństwo zepsucia smaku zbyt dużym dodatkiem np. goździków.

Ponadto czas macerowania też ma swoje znaczenie i np. dodany kawałek wanilii po 3 miesiącach da inny efekt niż po 6.
Skąd ja znam ten avatar?;)
Heniu witaj na forum!:szampan:
Dopiero zaczynam eksperymenty z dodatkami to cydru kartonikowego i pierwsze wnioski są takie:
- niewielki dodatek nektaru porzeczkowego powoduje że cydr staje się bardzie "landrynkowy" w smaku. Kolor bardzo ciekawy, rubinowy. Jak dla mnie eksperyment nieudany.
- dodatek 1/2 laski cynamonu do 3,5 litra nastawu - pogorszenie smaku, możliwe że za dużo cynamonu.
- dodatek 1 pokrojonego jabłka deserowego do 3,5 litra nastawu - smak zbyt słodkawy, zapach lepszy niż bez jabłka. Eksperyment obiecujący ale wymagający dopracowania (szczególnie wybór gatunku jabłka może wiele zmienić).
- dodatek 1 herbaty miętowej (pieprzowej) do 3,5 litra nastawu - bardzo dobry. Super napój n.p. do ciężkostrawnych dań. Lekki i orzeźwiający.
Gdzieś widziałem przepis na cydr z herbatą czarną liściasta. Wykonawca chwalił sobie smak
@Winter ten dodatek herbaty miętowej to w formie naparu? Dodawałeś ją w czasie butelkowania, czy nastawiania?
Nie długo będę robił cydr kartonikowy, chyba też się skuszę na kilka butelek z dodatkiem mięty. Tak myślę, że chyba zrobię napar, rozpuszczę w nim cukier do nagazowania i dodam podczas butelkowania.
Zalałem po prostu torebkę herbaty wrzątkiem, niedużo tego wrzątku aby zbyt wiele wody nie dodawać do nastawu i dodałem podczas nastawiania. Teraz planuję inaczej zrobić, dodać przy butelkowaniu. Myślę że nie ma różnicy, możliwe że jak się doda przy butelkowaniu to aromat będzie mocniejszy. Pomysł z rozpuszczeniem cukru w naparze fajowy :)
Nastawiłem 2 małe balony cydru z soku kartonikowego. Zastanawiam się, nad jakimiś dodatkami smakowymi: plasterki imbiru lub skórka cytrynowa (lub kawałki cytryny); ktoś z Was dodaje?
Daruj sobie dodatki.
Zrób zwykły. Jak Ci cię już znudzi picie takiego, lub stwierdzisz że to nie to, wtedy pomyśl nad dodatkami.
Imbir, skórka z limonki lub pomelo, może pikantna papryczka :diabelek:
No, zwykłych juz trochę robiłem, więc dlatego się zastanawiam nad urozmaiceniem smaku. A właściwie chodzi mi o to, że jak wczoraj nastawiałem, to zabrakło mi trochę soku jabłkowego do dopełnienia 5 litrowego balonu i dolałem ponad 0,5 l syropu cukrowego. Już po fakcie pomyślałem jednak, że napitek wyjdzie trochę zbyt mdły, więc stąd myśl o np. cytrynie/limonce, żeby poprawić smak.
To dodaj i sprawdzisz smak.
Dobrze czasami poeksperymentować, ale na małych ilościach.
Ja kiedyś do butelek wrzucałem anyż i oddzielnie kolendrę.
Zły nie wychodził, a na pewno inny.
No to chyba dorzucę limonkę. Można dodać teraz - na początku fermentacji?
Oj, było już na forum o różnych dodatkach. Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje :)

Obecnie robię bez dodatków, ale jak już chcesz to możesz dodać herbatki miętowej (zaparzona i wystudzona) będzie smakował bardziej orzeźwiająco.

A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): [ -> ]Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje :)

Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.

(10-11-2015, 23:40)TEQUILA napisał(a): [ -> ]..... skórka z limonki lub pomelo....
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): [ -> ]A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
No nie dopełniałem oczywiście pod sam korek. Już parę cydrów w tym balonie robiłem i wiem ile wlać nastawu, żeby nie było erupcji w trakcie burzliwej.
(12-11-2015, 23:01)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.
Wydaje mi się, że z powodu tego nieprzemyślanego dolania syropu cukrowego, będzie jednak trochę kwasu brakować. Stąd w ogóle ta koncepcja z kwaśnymi owocami. Ale może faktycznie wystarczą 2-3 plasterki.