Witam
Właśnie przymierzam się do rozlewania drugiej swojej partii cydru. Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad jakimiś dodatkami do cydru. Myślałem o włożeniu do butelki np. kawałka imbiru lub wanilii. Jak zaczynałem przygodę z cydrem przeczytałem gdzieś, lecz teraz nie mogę znaleźć tego wątku, o goździkach, choć to wydaje mi się trochę nietrafione, aczkolwiek kto wie.. Co o tym myślicie? Próbowaliście osobiście urozmaicenia cydr?
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Jak masz cydr z dobrego soku to bez dodatków będzie pyszny.
Jak już musisz to pomyśl czy do jabłek cynamon nie pasuje.
Proponował bym raczej nie wkładanie do butelki dodatków tylko zrobienie ekstraktywnej nalewki i dodawanie do butelek wymierzonych ilości po wcześniejszym ustaleniu ilości (np. dajesz do butelki kroplę i próbujesz, itd. do uzyskania oczekiwanego rezultatu).
W takiej sytuacji zmniejsza się prawdopodobieństwo zepsucia smaku zbyt dużym dodatkiem np. goździków.
Ponadto czas macerowania też ma swoje znaczenie i np. dodany kawałek wanilii po 3 miesiącach da inny efekt niż po 6.
Skąd ja znam ten avatar?

Heniu witaj na forum!

Dopiero zaczynam eksperymenty z dodatkami to cydru kartonikowego i pierwsze wnioski są takie:
- niewielki dodatek nektaru porzeczkowego powoduje że cydr staje się bardzie "landrynkowy" w smaku. Kolor bardzo ciekawy, rubinowy. Jak dla mnie eksperyment nieudany.
- dodatek 1/2 laski cynamonu do 3,5 litra nastawu - pogorszenie smaku, możliwe że za dużo cynamonu.
- dodatek 1 pokrojonego jabłka deserowego do 3,5 litra nastawu - smak zbyt słodkawy, zapach lepszy niż bez jabłka. Eksperyment obiecujący ale wymagający dopracowania (szczególnie wybór gatunku jabłka może wiele zmienić).
- dodatek 1 herbaty miętowej (pieprzowej) do 3,5 litra nastawu - bardzo dobry. Super napój n.p. do ciężkostrawnych dań. Lekki i orzeźwiający.
Gdzieś widziałem przepis na cydr z herbatą czarną liściasta. Wykonawca chwalił sobie smak
@Winter ten dodatek herbaty miętowej to w formie naparu? Dodawałeś ją w czasie butelkowania, czy nastawiania?
Nie długo będę robił cydr kartonikowy, chyba też się skuszę na kilka butelek z dodatkiem mięty. Tak myślę, że chyba zrobię napar, rozpuszczę w nim cukier do nagazowania i dodam podczas butelkowania.
Zalałem po prostu torebkę herbaty wrzątkiem, niedużo tego wrzątku aby zbyt wiele wody nie dodawać do nastawu i dodałem podczas nastawiania. Teraz planuję inaczej zrobić, dodać przy butelkowaniu. Myślę że nie ma różnicy, możliwe że jak się doda przy butelkowaniu to aromat będzie mocniejszy. Pomysł z rozpuszczeniem cukru w naparze fajowy

Nastawiłem 2 małe balony cydru z soku kartonikowego. Zastanawiam się, nad jakimiś dodatkami smakowymi: plasterki imbiru lub skórka cytrynowa (lub kawałki cytryny); ktoś z Was dodaje?
Zrób zwykły. Jak Ci cię już znudzi picie takiego, lub stwierdzisz że to nie to, wtedy pomyśl nad dodatkami.
Imbir, skórka z limonki lub pomelo, może pikantna papryczka

No, zwykłych juz trochę robiłem, więc dlatego się zastanawiam nad urozmaiceniem smaku. A właściwie chodzi mi o to, że jak wczoraj nastawiałem, to zabrakło mi trochę soku jabłkowego do dopełnienia 5 litrowego balonu i dolałem ponad 0,5 l syropu cukrowego. Już po fakcie pomyślałem jednak, że napitek wyjdzie trochę zbyt mdły, więc stąd myśl o np. cytrynie/limonce, żeby poprawić smak.
To dodaj i sprawdzisz smak.
Dobrze czasami poeksperymentować, ale na małych ilościach.
Ja kiedyś do butelek wrzucałem anyż i oddzielnie kolendrę.
Zły nie wychodził, a na pewno inny.
No to chyba dorzucę limonkę. Można dodać teraz - na początku fermentacji?
Oj, było już na forum o różnych dodatkach. Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje
Obecnie robię bez dodatków, ale jak już chcesz to możesz dodać herbatki miętowej (zaparzona i wystudzona) będzie smakował bardziej orzeźwiająco.
A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): [ -> ]Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje 
Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.
(10-11-2015, 23:40)TEQUILA napisał(a): [ -> ]..... skórka z limonki lub pomelo....
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): [ -> ]A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
No nie dopełniałem oczywiście pod sam korek. Już parę cydrów w tym balonie robiłem i wiem ile wlać nastawu, żeby nie było erupcji w trakcie burzliwej.
(12-11-2015, 23:01)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.
Wydaje mi się, że z powodu tego nieprzemyślanego dolania syropu cukrowego, będzie jednak trochę kwasu brakować. Stąd w ogóle ta koncepcja z kwaśnymi owocami. Ale może faktycznie wystarczą 2-3 plasterki.