Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak Malinowy - Nie Startuje
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

W dniu wczorajszym nastawiłem miód, jednak do tej pory nie wydostał się z rurki ani jeden bąbel.

Nastaw zrobiony z 4kg miodu wielokwiatowego, 5l wody i niecałego litra soku malinowego PAOLA.

Jako drożdży użyłem suchych bayanusów z BIOWINU i dodałem pożywki w ilości adekwatnej do nastawu.

... aktualnie brak akcji i pytanie:

Czy drożdże w miodach potrzebują więcej czasu na start (zachłysnęły się ilością cukru czy co)?

Pozdrawiam

P.S. Miód sycony (gotowałem i odszumiałem ok 4h)
Zrobiłeś mocną matkę drożdżową, czy tak po prostu wrzuciłeś drożdże do nastawu?
Nastaw jest 9 litrowy drożdże przewidziane na 10-25litrów rozrobiłem całe.
Nie chcę Cię martwic, ale proporcje miód+woda+ sok to będziesz miał na mocnego półdwójniaka. A konserwanty w soczku zrobiły resztę ......
(20-10-2014, 20:01)seal69 napisał(a): [ -> ]Nie chcę Cię martwic, ale proporcje miód+woda+ sok to będziesz miał na mocnego półdwójniaka. A konserwanty w soczku zrobiły resztę ......

A co nie tak z proporcjami? Podobno ilość soku=ilości wody więc trójniak jak nic. A konserwanty zrobiły co?
Tam nie ma konserwantów.

Ale niestety nie ma też malin... (tzn. jest 0,22%.....)

To praktycznie 65% cukrów i 34% wody, a pozostały 1% to farbki i aromaty.

Skład: syrop glukozowo-frukozowy, cukier, woda, zagęszczony sok malinowy (0,22%), zagęszczony sok cytrynowy (0,13%), koncentraty (czarna porzeczka, marchew), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalno-siarczynowy, aromaty.

Wartość energetyczna w 100 g: 260,00 kcal
Białko w 100 g: 0,00 g
Węglowodany w 100 g: 65,00 g
Tłuszcz w 100 g: 0,00 g
Dodatek tak zagęszczonego soku zmienił zagęszczenie cukru w Twoim nastawie i masz bardziej dwójniak niż trójniak. No chyba,że po syceniu i dodaniu soku wyregulowałeś poziom cukru w granicach 32-36 Blg..... Inne "cudowne" zawartości soku (a on dziwnym trafem się nie psuje, nie pleśnieje) też mają wpływ na drożdże.
No faktycznie może nie przemyślałem dodania "soku" do nastawu, ale cóż, stało się.
Tak na przyszłość mam pytanie: Nie mam dostępu do świeżych malin i tylko soki mnie ratują. Czy np. taki sok http://allegro.pl/sok-z-malin-490ml-oleo...58618.html nadał by się do miodu?

Bąbelki ruszyły 2 dni temu, tyle że strasznie nieśmiało, ok. 1 na 18-20 minut. Dodać więcej drożdży, czy fermentacja się rozkręci?
Zrób solidną 2l nową MD zasilając ją cukrem z nastawu i pożywką. Przeczytaj wątek o hartowaniu MD i czyń swą przyjemnośc.

P.S. A nie lepiej kupic mrożone malinki???
Mrożone maliny kosztują w marketach około 18 zł/kg.
Wydajność wyciskania malin to ok. 75%, więc potrzebujesz ze 3 kg malin (zależy jaki masz dymion i czy chcesz zmniejszyć/zwiększyć swój bieżący nastaw).
(23-10-2014, 19:40)seal69 napisał(a): [ -> ]Zrób solidną 2l nową MD zasilając ją cukrem z nastawu i pożywką. Przeczytaj wątek o hartowaniu MD i czyń swą przyjemnośc.

P.S. A nie lepiej kupic mrożone malinki???

MD zrobiona i dodana do nastawu 2dni temu. Miód uratowany, ruszył i bulga raz na kilkanaście sekund.

Mrożone maliny to też wyjście. A czy "wydajność wyciskania malin to ok. 75%" mam rozumieć, że z 1kg malin wycisnę 750ml soku?
Połączono
I najważniejsze pytanie czy teraz jeszcze mogę dolać sok z prawdziwych malin do nastawu?
Tak, z 1 kg malin wyciśniesz mniej więcej 750 ml soku (tzn. 750 g, ale to i tak bardzo ogólne przybliżenie zależne od rzeczywistego stanu owoców, sposobu pozyskania itd.). Tabelę wydajności dla poszczególnych owoców znajdziesz na przykład tutaj. Widziałem podobną tabelę jeszcze gdzieś indziej, ale nie mogę teraz znaleźć.

Możesz dolać w sumie kiedykolwiek podczas aktywnej fermentacji.