Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winogronowe - PIERWSZE WINO (Ile wody? Ile cukru?)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!

Dostałem od znajomego 10kg owoców winogrona jak na załączonych fotkach.

Chciałbym z tego zrobić winko o mocy ~12-14% w związku z tym mam pytania:
- jaka to jest odmiana owoców? (w smaku słodziutke, owoce wieksze niż popularne Labrusca, słodsze, posiadają 3 małe pestki)
- w jakich proporcjach dodać do tego wody na 10kg owoców. Z przepisów na http://old.wino.org.pl/frames/winogron.html wynika że ok 10ltr wody - zastanawiam się czy nie za dużo. Niestety nie mam zestawu do pomiary kwasowości.

[attachment=19749]
Nie wiem co to za odmiana ale miazge najpierw zasiarkuj bo widać że zaczyna pleśnieć. Wody bym za dużo nie dawał. 5L może.
To nie pleśń tylko rosa:)
Przed zrobieniem fotek owoce przetrzymywane były w worku na balkonie przy temperaturach w okolicach 0st C w nocy i poniżej 10st C w dzień - mineło okolo doby od ich zerwania i są w dobrym stanie.

Proszę o opinie innych.
W jakim celu w takim razie przepis na http://old.wino.org.pl/frames/winogron.html uwzględnia tak dużą ilość wody?
Chcesz robić wino czy wodniaka? Bo jeżeli nie ma nadmiernej kwasowości to po co woda? Pytanie umieściłeś w dziale wina gronowe a to nie będzie już gronowe. Ile mają blg?
I popraw błędy. Zdania zaczyna się z dużej litery bo modowie Cię rozstrzelają.:D
Przepraszam - mój błąd.
Proszę o przeniesienie wątku do działu "Wina winogronowe".
Na razie przeniosłem tutaj ale bez mierzenia cukru, kwasowości i obliczeń się nie obejdzie.

W tym dziale nie robimy wina wg przepisu, czyli "na oko". Dokonujemy pomiarów i wyliczamy ile cukru dodać, aby uzyskać określoną ilość % alkoholu. Mierzymy kwasowość aby wiedzieć ile dodać wody.

Jeżeli dosypiesz cukier bez obliczeń, przeniosę temat do działu dla początkujących.

Kup cukromierz (10zł) i zamów kwasomierz (20zł).
Przeczytaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2132

Popraw błędy w swoich postach.