05-11-2014, 20:29
Witam.
Szukałem i szukałem jakichkolwiek informacji dotyczących win produkowanych z innych części drzew niż owoce (wiem, głupio to brzmi), lecz znalazłem tylko kilka postów dot. soku brzozowego (tematu brzozy wolę nie poruszać )
Ale do rzeczy - miałem ostatnio przyjemność spróbowania nalewki nastawionej na młodych pędach świerku. Na wiosnę, świeże pędy (końcówki gałęzi o które drzewo się rozrasta), zostały ścięte i potraktowane bardzo mocnym alkoholem i miodem. Efekt? - Jedna z najlepszych nalewek jakie w życiu piłem. I od razu nasuwa się pytanie, czy można ten materiał wykorzystać do produkcji wina? Jeżeli tak, to jak wypadałoby się do tego zabrać? Dodam również że w nalewce tej dominował smak świerku, miód nadawał jedynie słodkości i delikatnych nut. Aromat nalewki - nie z tej ziemi. Plus, podobno bardzo zdrowa (ale to tyczy się większości tego typu produktów ).
Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów miał kiedyś równie nieszablonowy pomysł lub jeszcze lepiej, ma doświadczenie to bardzo proszę o podzielenie się z szerszą rzeszą. Zapraszam do dyskusji.
Szukałem i szukałem jakichkolwiek informacji dotyczących win produkowanych z innych części drzew niż owoce (wiem, głupio to brzmi), lecz znalazłem tylko kilka postów dot. soku brzozowego (tematu brzozy wolę nie poruszać )
Ale do rzeczy - miałem ostatnio przyjemność spróbowania nalewki nastawionej na młodych pędach świerku. Na wiosnę, świeże pędy (końcówki gałęzi o które drzewo się rozrasta), zostały ścięte i potraktowane bardzo mocnym alkoholem i miodem. Efekt? - Jedna z najlepszych nalewek jakie w życiu piłem. I od razu nasuwa się pytanie, czy można ten materiał wykorzystać do produkcji wina? Jeżeli tak, to jak wypadałoby się do tego zabrać? Dodam również że w nalewce tej dominował smak świerku, miód nadawał jedynie słodkości i delikatnych nut. Aromat nalewki - nie z tej ziemi. Plus, podobno bardzo zdrowa (ale to tyczy się większości tego typu produktów ).
Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów miał kiedyś równie nieszablonowy pomysł lub jeszcze lepiej, ma doświadczenie to bardzo proszę o podzielenie się z szerszą rzeszą. Zapraszam do dyskusji.