Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
(07-04-2011, 19:47)tata1959 napisał(a): [ -> ]Żałuję, że szukałem przepisu bo popsułem sobie zabawę.

No dobra , przy wiśniowej nic nie powiem, żeby była zabawa jak należy.

Dzięki bardzo.

(07-04-2011, 20:02)Bogi napisał(a): [ -> ]Szczerze się przyznam do aroniówek sentymentu nie mam, coś jak z pigwowcowymi itp.

Wtedy trudniej ocenić.

(07-04-2011, 20:02)Bogi napisał(a): [ -> ]........tym niemniej proszę nie tyle o tworzenie nowych smaków, ale doskonalenie starych, już i tak wspaniałych.

Będzie i tak, i tak.

Bardzo dziękuję za opis wrażeń.
Spróbowałam i opowiem :)
Aronia Drajli

Barwa:
Gęsta, fioletowa, może bardziej buraczkowa, esencjonalna.

Aromat:
No ładny :) Pewnie tak pachnie aronia :)

Smak:
Słodko .....mniam..... - kwaśno ..... mniam.....- grapefruitowo....mniam . Gorycz i rozchodzące ciepło utrzymują się długo.
Kwaśna jest, jak kwąśne śmiej-żelki, pewnie mojemu synowi by smakowała :) Lubię!
Dla mnie kompozycja odpowiednia i mimo iż to bardzo młoda nalewka, wydaje się już bardzo dobra, więc co będzie , gdy zadziała czas?

Ogólne wrażenie bardzo ok :)

Dzięki Paweł za możliwość spróbowania :)
(10-04-2011, 18:21)bajkasia napisał(a): [ -> ]... wydaje się już bardzo dobra, więc co będzie , gdy zadziała czas?

Będzie jeszcze lepsza- mam nadzieję.
Dziękuję za opinię.
Otrzymałem i zdegustowałem więc mogę opisać wrażenia.

Kolor : Zastanawiałem się jak go nazwać ale Bajkasia trafiła w sedno : piękny gęsty buraczkowy. Krople pięknie spływały po kieliszku.

Aromat : Aronia na pierwszym planie, daleko w tle jałowiec i cośj eszcze czego nie potrafię rozróżnić.

Smak : Aronia , aronia i aronia < MNIAM >, dopiero później liście wiśni i delikatnie gryzący imbir. Derenia nie wyczuwam ale złamał trochę smak aronii.

Podsumowanie : Podchodziłem sceptycznie do tej nalewki - wiadomo swieżynka. A tu takie zaskoczenie. Nalewka SUPER ( skończyła się niestety ). Szkoda, że imbir tylko tak nieznacznie się wybija bo to jeden z moich ulubionych składników. A może by tak piołunu dodać :diabelek:

Paweł dzięki bardzo. Teraz już wiem co zrobić z aroniówką mojej mamy która stoi ( aroniówka nie mama :D ) i mi nie smakuje ( a tak lubię aronię ).
tak na szybko,

forma tym razem staroarchiwalna :P

[attachment=13752]
(11-04-2011, 07:17)tasmol napisał(a): [ -> ]Podsumowanie[/b] : Podchodziłem sceptycznie do tej nalewki - wiadomo swieżynka. A tu takie zaskoczenie. Nalewka SUPER ......

Cieszę się, że smakowała.
Paweł.
dopisuję się o Aroniówkę
To i ja napiszę co wysmakowałem.
Kolor - piękny, ciemna czerwień z odcieniem fioletu chciało by się rzec aroniowy
Aromat - hm... będzie ciężko bo bardzo zakatarzony jestem. Aronię czuję, może troszkę wiśniowego liścia i korzenne nuty.
Może tak właśnie ma być, wszak to aroniówka przyprawiona korzeniami.
Smak - intensywna aronia. Z przypraw muszkat i listek wiśniowy troszkę przed szereg wychodzą reszta linię trzyma równo. Przyprawy do charakteru aronii wydają się być dobrane celnie. Przyznaję że na jałowiec bym nie wpadł.
Moc - jak dla mnie akuratna, ani za słaba ani za mocna.
Z czasem aroniowa ostrość na pewno złagodnieje. Chciało by się aby piękny świeży kolorek pozostał. Odkładam do kolekcji. Jeszcze nie jeden raz do niej wrócę. Dzięki.

Jacek
(12-04-2011, 20:41)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Chciało by się aby piękny świeży kolorek pozostał.
Jacek
Też bym chciał.
Dzięki Jacku.

[attachment=13771]

Po lewej Aronia:
Kolor i przezroczystość: 100%, bardzo ładna barwa
Równowaga smaków: duża przewaga słodyczy
Brak ostrości smaków
Czuję słodycz
Wg mnie za młoda i za słaba, mojej LP bardzo smakuje

Po prawej Głóg:
Kolor i przezroczystość 100%, bardzo ładna barwa
Równowaga smaków: zachowana, dla mnie idealna
lekki posmak wanilii
Charakterystyczny posmak głogu: lekkie pieczenie na języku
Wg mnie bardzo smaczna, do picia w sam raz
Poproszę o przepis
O kurcze, jakie wysokie kieliszki.
Przepis masz na str. 16.
Dziękuję.
(07-04-2011, 20:23)drajla napisał(a): [ -> ]
(07-04-2011, 19:47)tata1959 napisał(a): [ -> ]Żałuję, że szukałem przepisu bo popsułem sobie zabawę.

No dobra , przy wiśniowej nic nie powiem, żeby była zabawa jak należy.

Dzięki bardzo.

Właśnie ukończyłem nalewkę wiśniową- pierwszy "naparstek"- zdecydowaną w mocy z nietypowymi dodatkami.

No i teraz nie wiem czy chcecie najpierw przeczytać jakie to dodatki czy wolicie najpierw wypróbować????

Osoby zainteresowane poznaniem co

z tego wyszło, proszę się tutaj wpisać na listę. Ponieważ napoju jest mało dotyczy to

tylko 7 pierwszych osób, które po otrzymaniu testerka w krótkim czasie ( 7 dni ) opiszą

swoje wrażenia w tym wątku.

Serdecznie zapraszam do zabawy.

1. tata1959
2. kostas -podaj na PW dane do wysyłki
3. bajkasia
4. Angelos
5. Andy05
6. briard
7. Bogi

Nie podawaj przepisu - będzie lepsza zabawa.
Wpisz mnie bom wiśniówek ciekawy.
Już wpisuję i w takim razie nic nie powiem hahaha. Chociaż sam bardzo nie lubię takich zgadywanek. Jeżeli ktoś chce i kogoś ciekawi co tam jest to niech się pyta na PW.
To może i ja jako nowy użytkownik a i ciekawy smaków bym prosił o ocenę przydatności jeśli można. Chyba że doświadczenie me zbyt małe, to odstąpię tejże próby.

Edit: Aczkolwiek sąsiada wybitnie lubującego się w nalewkach posiadam tom bym jego rady zasiągnął.
Ha!
opisywacz ze mnie kiepski, za wiśniówką nie przepadam, ale z tego właśnie powodu, bardzo proszę o wpisanie mnie na listę :)
Bo.... z wiekiem smaki się zmieniają i kto wie, kto wie.....
Moja własna w minimalnej ilości wiśniówka wykonana nawet mi smakowała, więc ciekawam innych :)
(16-04-2011, 22:52)kostas napisał(a): [ -> ]To może i ja jako nowy użytkownik a i ciekawy smaków .......

I właśnie ta ciekawość tak, na lata wciąga hahah. Podaj adres na PW.

bajkasia już dopisana.
No to i ja Pawle poproszę.
I tak jak pisałem na PW wieczorem będzie recenzja aronii :)
proszę i mnie dopisać tradycyjnie, na miejsce nr 7
Na dowolne miejsce, najlepiej 5 lub 6, proszę :P
(17-04-2011, 08:39)drajla napisał(a): [ -> ]
(16-04-2011, 22:52)kostas napisał(a): [ -> ]To może i ja jako nowy użytkownik a i ciekawy smaków .......

I właśnie ta ciekawość tak, na lata wciąga hahah. Podaj adres na PW.

bajkasia już dopisana.

Jam młody to i wiele czasu przede mną na nauki i własne wyroby, ale żeby coś zrobić to wybadać smaki bym chciał.

U sąsiada degustuję od czasu do czasu i świat smaków które mi podchodzą się rozszerza, co już mnie delikatnie ukierunkowuje. Jednakże wiśniówki własnej roboty nie posiada:)
Andy05 dopisany.
Zostało jeszcze 1 miejsce.

Przypominam-- NIE OCZEKUJĘ REWANŻU!!

Śmiało, kto jest chętny??

No więc przyszedł czas na moją (spóźnioną) recenzję aronii.

Kolor:
Czarny z refleksami czerwieni, buraczkowy
Zapach:
wiśniowy (no chyba, że nie znam zapachu aronii:)), słodki, intensywny, alkohol nie wyczuwalny
Smak:
Słodki, Lekko cierpki, delikatnie wiśniowy, pozostawia lekko szorstki język, wyczuwalne coś zielonego (tylko co???), jednym słowem PRZEPYSZNA.

Jak na razie najlepsza nalewka jaką piłem.
Razem z LP dziękujemy za możliwość degustacji :)

Pozdrawiamy serdecznie.
Będę siódmy na miejscu szóstym :) ?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47