Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: DRAJLA - Orzechówki, morwowa, śliwkowa, chmielinka i wiele innych .....
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
No, cóż, czasy się zmieniły i teraz sam będę opisywał swoje eksperymenty.

W tym roku zrobiłem wiśniówkę trochę w innym stylu.
Wiśnie zalałem nalewką morwową i spirytusem.
Naparstki będą wygrzewały się na słońcu przez jakiś czas, potem do izby w ciepłe miejsce - tak do października, może do listopada.
Dalej, zlanie nalewu, zasypanie cukrem, łączenie nalewu z uzyskanym syropem, filtrowanie.
Oczekuję bardzo ciemnej , prawie czarnej wiśniówki.
Nalewka wyszła bardzo ciemna, ale nie czarna.
W smaku zdecydowanie dominuje wiśnia, ale morwa wprowadził przyjemną delikatność i lekki mat na języku.

W tym roku zrobię kolejną, bo warto - moim zdaniem.
(31-12-2022, 10:16)drajla napisał(a): [ -> ].........
W tym roku zrobię kolejną, bo warto - moim zdaniem.
Znaczy, w którym???????
*)-menda złośliwa czyli ja;););)
Heniu, na dziś, to w ubiegłym, hahhahahah
Paweł, jak tylko będę przejeżdżał w pobliżu, zapowiadam się na łyczek.
O, fajnie, zapraszam.
Zabutelkowałem ubiegłoroczną nalewkę o takim składzie:

- 420g pigwowca,
- 1,2l miodówki akacjowo-chabrowej z 2015r. ( miodek z akcji Plecionki ),
- 0,8l wódki 35%,
- 0,25l rumu Bacardi 37,5%.

Nalewka aromatyczna i bardzo smaczna.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47