Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: młynek firmy ROBIX AS - 15 - prośba o opinie od użytkowników
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

Mam możliwość kupienia młynka firmy ROBIX AS - 15 ale mam pewne wątpliwości czy warto. Czy ktoś z szanownych kolegów używa lub w przeszłości używał takiego sprzętu? Chciałbym wiedzieć jak się sprawdza a w szczególności jak usuwać szypułki? Gdzieś czytałem, że wystarczy pod młynek podstawić sito z dużymi oczkami?

Pozdrawiam

Bogusław
Nie wystarczy podstawić sito. Trzeba jeszcze czymś przez to sito (oczka ok. 20 mm) przecierać miazgę. Jeśli ten młynek (chyba chodzi o Robix AZ-15s) ma w komplecie wymienne wałki (zębate do jabłek itp. oraz gładkie, falowane do winogron) i kosztuje poniżej 500 PLN to warto kupić nawet jako połowę młynkoodszypułkowarki (dorobić odszypułkowarkę) - oczywiście jesli masz taką ilość winogron, do której warto używać młynkoodszypułkowarki. Jesli jest droższy niż 500 PLN to lepiej kupić gotową młynkoodszypułkowarkę.

Darek.
W sugerowanej cenie znalazłem taką
http://dixiestore.pl/pl/rozdrabniarka-do...w-7-l.html

ale podejrzewam, że jest 2 razy mniejsza
Ta nie ma wałków nadających się do winogron. Pokruszy szypuły i będziesz miał trawę w winie.