Witam. Pierwszy raz zabieram się nza głóg
za sobą mam już 2 wina ryżowe i 1 wiśniowe. Wszystkie w balonie 15l. Dziś zakupiłem balon 25l natomiast drożdże się mnożą już id wczoraj rano. W poniedziałek. mam zamiar wszystko zaczac gdyż MD będzie gotowa.
Głogu mam ponad 5kg. ~5.5kg Głóg był zbierany kilka dni temu także już po pierwszych przymrozkach. Przeleżał 2 dni w zamrażarce i teraz do poniedzialku poleży w lodówce.
Nie bardzo mogę znaleźć proporcje. Zawsze robiłem wino w taki sposób że dawałem wszystko do balona, zamykałem i później zlewałem samo wino i dochodziło sobie już bez owoców/ryżu. W każdym bądź razie wszystkie 3 wina wyszły smacznie
Szukałem trochę po forum ale nie znalazłem przepisu na balon 25l czyli na jakies 15-20l wina. Ile cukru i ile wody na te 5.5kg głogu. Może dodać coś jeszcze dla smaku?
Co ważne. Preferuje słodkie i nie koniecznie mocne wina. Kolo 12% było by idealne
Witaj,wino z głogu sporządza się identycznie, jak wino z dzikiej róży i według tych samych przepisów.
Wino 17% - 17,5% ,nastaw 25l
- 6,25kg dzikiej róży czyli głogu
- 20l wody
- 7kg cukru
- 10g pożywki
- 10g kwasku cytrynowego
Kolega chciał proporcje na 12%. Przepisz znajdziesz na
starej stronie. Wchodzisz w zakładkę "podręcznik wyrobu wina", następnie w "przepisy szczegółowe" i tam masz przepis na głóg, czyli DR właśnie m.in. na 12 %.
Marek.
Przepraszam teraz zauważyłem,tu na 12%
Wino 12% , nastaw 25 l
- 5,625 kg dzikiej róży czyli głogu
- 21,25 l wody
- 5 kg cukru
- 10 g pożywki
- 10g kwasku cytrynowego
mam balon 25l wiec chyba może brakować miejsca nie? a taki przepis, samo 20l wody i 5kg cukru to już jest o ile dobrze liczę 23l a gdzie głòg?
Zrobię tak ze zaleje taką ilością wody żeby było nieco ponad 3/4 objętości balona. Może wejdzie 15l wody+cukier
Apropo cukru. W ratach? czy wszystko na raz, zamknąć i czekać?
(22-11-2014, 18:19)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]Może wejdzie 15l wody+cukier
Apropo cukru. W ratach? czy wszystko na raz, zamknąć i czekać?
Startowe 23Blg, jak spadnie w okolice 3-0Blg dosładzaj małymi porcjami żeby drożdże nie dostały szoku od nadmiaru cukru.
Nie ubij drożdży nadmiarem cukru w małej ilości cieczy, czy też %.
Balon zapełniaj w burzliwej fermentacji max. 3/4 objętości !
ale dolewać syropu czy cukru rozpuszczonego w winie?
(23-11-2014, 01:16)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]ale dolewać syropu czy cukru rozpuszczonego w winie?
-Na ile litrów cieczy zaplanowałeś wino?
-Czy ta ciecz została zaplanowana o dodatek cukru i dodatek soku z owoców?
-Ile masz teraz cieczy?
-Ile zostało Ci do dodania zaplanowanego cukru?
Rozumiem że znasz wzór na planowanie wina ?
Jeszcze nic nie zacząłem. Mnożą się droższe (Zamojscy).
Co zaplanowałem? Chyba tylko to żeby było słodkie i nie za mocne, takie babskie
Dlatego założyłem temat. Chciałbym dokładny przepis z proporcjami. Wy tu jesteście doświadczeni. Jeśli napiszecie że lepiej cukier dodawać porcjami to tak zrobię, nie ma problemu. Wszystko tak aby w balonie 25l było idealnie nie za dużo nie za mało. Owoców głogu mam nieco ponad 5kg. Czasu mam do jutra. Bo jutro drożdże będą gotowe do dodania do nastawu. MD nastawiona w piątek rano, mieszana 2x dziennie
Uproszczony wzór na ilość potrzebnego cukru:
plan procent wina x ilość litrów x17 = ilość gr potrzebnego cukru
Przelicznik owoców litry/kg - przybliżone wartości:
głóg 1l = 0,75kg
Kwestia tylko jaką ilością wody zalać owoce. Ile później dolewać syropu aby balon to wszystko pomieścił. Posiadam cukromierz i wiem że nie powinno się przekroczyć 22Blg
Wino z tego owocu jest dla mnie nowością stąd ten temat
Może warto kupić plastykowe fermentatory 20L wiadro to w 10 zł.
W domu nie masz jakiś pojemników emaliowanych, nierdzewnych ok.20L ?
Czy tylko opieramy się na jednym balonie 25Litrowym?
3/5 balona 25-go to ok. 18litrów.
Cieczy zaplanuj 12Litrów i do takiej ilości cieczy dodaj owoce- na pewno nie wykipią, a cukier zapewne na 12% będziesz mógł dodać od razu i wszystko będzie się samo robiło.
Możesz zaplanować też 20 litrów, ale z owocami 1litrów cieczy i (owoce na 20L) , po oddzieleniu owoców dodawać syrop cukrowy do pozostałej cieczy i ilości wcześniej zaplanowanej!
Wszystko wiesz.
(23-11-2014, 07:14)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]Uproszczony wzór na ilość potrzebnego cukru:
plan procent wina x ilość litrów x17 = ilość gr potrzebnego cukru
Przelicznik owoców litry/kg - przybliżone wartości:
głóg 1l = 0,75kg
Kwestia tylko jaką ilością wody zalać owoce. Ile później dolewać syropu aby balon to wszystko pomieścił. Posiadam cukromierz i wiem że nie powinno się przekroczyć 22Blg
Cukier też powiększa nastaw, czy wzór to uwzględnia to zapewne doczytałeś.
O ile owoce się spławiają pod wpływem gazów wydzielanych przez owoce to poglądowo możesz zobaczyć
TU TA J :-)
Zaobserwuj ile owoce produkują osadu i ile Ci ,,czystej,, cieczy zostanie.
Musisz też mieć pomysł co zrobić z winem w cichej ferm. czy będzie one leżakowało w 25L balonie w ilości 10-ciu litrów?
Pamiętaj że będziesz zlewał z nad osadu, zbyt ,,pazerne,,, zlewanie z nad osadu zazwyczaj powoduje zassanie tego opadu z dna i kolejne miesiące klarowania!
Warto całe to pismo
obrazkowe przeczytać!
mam balon 15l który do czasu cichej fermentacji na pewno będzie już pusty. Fermentatorów nie posiadam
1l wody i 1kg cukru daje 1.6l syropu. Dobrze pamietam?
To w tych 12l wody ile cukru rozpuścić?
Tak, 1kg cukru to 0,6 l
Jeżeli chcesz wino 12 % to liczysz z wzoru powyżej, wychodzi z 2,5 kg
(23-11-2014, 12:59)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]To w tych 12l wody ile cukru rozpuścić?
Już piszę Ci kolego dokładnie.
Zależy to dokładnie od tego
-Jakiej objętości końcowej zaplanowałeś nastaw.
-Jakie procenty końcowe mają być tego wina.
-Czy drożdże które użyjesz chcesz ubić cukrem, za siarkować i rozcieńczyć wodą do planowanego %, czy dać tyle cukru aby osiągnąć zaplanowany %, ubić drożdże i dosłodzić.
Ile cieczy zaplanowałeś że odpadnie przy zlewaniu aby zapełnić balon do cichej fermentacji.
Przecież nikt za Ciebie tego tu nie będzie planował i obliczał.
Na szybko:
-15L cieczy z cukrem co ma 22Blg
-owoce (zależy czy chcesz ekstraktywne czy też minimalna nuta głogu 1-5Kg )
-pożywka
Uplanowana wcześniej docelowa moc wina (%) - zaplanowana ilość cukru na objętość pojemnika 22L.
Nastawiasz wino i patrzysz przez tydzień jak max. podnosi się poziom owoców.
Z obserwacji wnioskujesz ile możesz dodać wody z cukrem.
Oddzielasz owoce i uzupełniasz balon cieczą do 22L cieczy o zaplanowanym wcześniej %.
Gdy wino osiągnie zaplanowany ,,%,, powinno być wytrawne bez cukru, siarkujesz.
Zlewasz sukcesywnie wino z nad osadu.
Jak po 3 miesiącach od daty (start wina) będzie w miarę klarowne to do małego balona, do tego czasu powinno być 15L ,,czystej,, cieczy.
I 1 kg. cukru to 0.6 % alk.
Cukier podziel na 3 części i w odstępach kilku dniowych dodaj do nastawu.
Pierwszą partie cukru rozpuścić z woda,drugą też a jak nie będzie miejsca w balonie to trzecią z winem które spuścisz z gąsiora.
Pojemniki możesz sobie załatwić tak jak ja udaj się do cukierni lub piekarni i poproś o takie,oni je wyrzucają (są po serach,dżemach,marmoladach), czyli sam raz dla nas winiarzy ja dostałem 4 szt. 10 litrowe.
A głóg miażdżyć? czy w całości do balona?
CAŁY możesz kwiatostany usunąć, jak nie masz co z wolnym czasem zrobić.
Słyszałem też że z bardzo dojrzałych ktoś tam pestki usuwał.
Całe bez gałązek umyć i do fermentatora!
ok obrany już mam. 3h teściowa usuwała gałązki i kwiatostany za to że mi wiśniowe z żoną wypiły prawie
Kolega tydzień temu robił i poradził abym 4kg cukru dał rozpuścił w 10l wody. Przelać ciepłą wodą głóg. Zalać syropem. Dodać drożdze i reszte pożywki. Ja od siebie dodam 10g kwasku cytrynowego i balon uzupełnie samą wodą tak żeby było ze 3/4 pojemności balona. Gdy cukier zostanie przerobiony na alkohol to usunąć owoce, zlać do mniejszego balona. Jeśłi wyjdzie słabe to dosłodzić i czekać aż drożdze przerobią na %, Jeśłi dobre to ubić drożdze i dosłodzić do smaku. Klarować....
dobrze?
3kg cukru +10litrów wody=23blg
Jak obejrzałeś obrazki w fotorelacjach to wiesz wszystko.
Jeśli przeczytałeś wszystko w tym temacie ze zrozumieniem to wino wyjdzie pierwsza klasa !
a 4kg w około 15l wody? tak jak pisałem.. 4kg rozpuszcze w 10l wody i spokojnie kilka litrów jeszcze doleje bo miejsca będzie
(23-11-2014, 16:53)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]a 4kg w około 15l wody?
Optymalne startowe Blg znasz.
15litrów wody i 4kg cukru= ....Blg obliczyłeś więc znasz
Owoce dodasz, drożdże, pożywkę- lub jej mieszaniny w słusznym czasie też zaplanowałeś.
Wszystko zostało już napisane.
Jeśli są jeszcze niejasności to pytaj/pisz.
W tym roki miałrm do dyspozycji tylko jeden balon 20 l (wszystkie inne pełne). Zrobilem tak: woda i owoce dr na 0,75 i połowę cukru. Po trzech tygodniach oddzieliłem wino od owoców, dodałem wody z pozostałym cukrem i teraz ma jeszcze około 2 Blg.
Z tym kwaskiem cytrynowym nie przesadzaj, dr ma witaminy c jak cytryna prawie i moim zdaniem nie potrzebuje dokwaski!
No dobra... Jakoś sobie poradzę. Obawiam się tylko abym na starcie nie zabił drożdzy cukrem. Może faktycznie syrop podziele na 2 porcje
No polecałbym, tym bardziej, że wg moich doświadczeń głóg wolno "startuje"
No namówiłeś mnie... wezme na start 3kg cukru na starcie
(23-11-2014, 17:16)nowaczek1986 napisał(a): [ -> ]No dobra... Jakoś sobie poradzę. Obawiam się tylko abym na starcie nie zabił drożdzy cukrem. Może faktycznie syrop podziele na 2 porcje
Zasada jest prosta startowe 22Blg.
Gdy pływak wskaże 2-0 Blg dosładzamy wino, lecz nie szokowo tylko małymi porcjami.
Jest to spowodowane tym, że jeśli drożdże z jakiegoś powodu padną nie przesłodzisz wina.
Ilość porcji zależy od ułańskiej fantazji, i zaplanowanego Blg końcowego jak i % .
15litrów *17 *12% = 3kg cukru i parę łyżek.
Czy ta ilość cukru da Ci 22Blg ???? Czy jednak mniej?
Czy licząc wedle tego wzoru masz 15l wody
,,+,, cukier, czy też musisz odjąć wodę o ilość wyporu cukru to oczywiście doczytałeś!
Postaraj się więcej poczytać, nie wymuszać aby ktoś policzył za Ciebie i opisał jak to policzył!
To są podstawy!