Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pumpkin Mead
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Miałem okazję spróbować domowego miodu z północnej Irlandii. Osoba która mnie częstowała nie ma pojęcia, jak dokładnie robiony - zajmuje się tym dziadek kolegi. Ogólnie nazywa się to u niego w domu "pumpkin mead". Coś fenomenalnego. Nie wiem dokładnie jakie proporcje (chyba mu bliżej tróniaka), nie za mocny, półsłodzki, praktycznie półwytrawny. Wiem jedynie, że "pumpkin mead spices" i... nadzienie do ciasta dyniowego z puszki. Robił ktoś z Was taki wynalazek? W BeerSmith znalazłem taką recepturę:
http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/5...mpkin-mead
A może znacie jakąś recepturę ze świeżej dynii?
Jak sobie posprawdzasz, to w tym nadzieniu jest dynia, cukier i przyprawa do dyni. Do tego dodajesz miód... i przyprawę do dyni. A potem dodatkowe przyprawy, które i tak wchodzą (niespodzianka)... w skład przyprawy do dyni.

Jak to uprościć do rzeczywistych składników, to masz:

- dynia
- cukier (notabene - bez sensu)
- miód
- przyprawy, które u nas nazywają się "piernikowe" - cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki.

Moim zdaniem dynia jest tam pro forma, a istotne są tylko przyprawy (coś jak ryż w wermucie z ryżu). Podchodziłbym bardzo ostrożnie - szkoda zmarnować miód. Generalnie to jest po prostu miód korzenny.