Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jaki najlepszy miodzik z "gniazdowego" uskutecznić?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
"Zanabyłem drogą kupna" [plecionka! Jeszcze raz dziękuję!] wiadereczko miodu "gniazdowego". Jakieś plany wobec niego mam, ale chciałbym zapytać speców tematu, na jaki miód przeznaczyć ów gniazdowy, aby aromaty i smak najpełniej z gniazdowego wyszły?
Wieczorową i wietrzną w Krakowie porą - pozdrawiam!
Notos
Też się przymierzam, mam całe wiaderko tego miodu do wykorzystania.

Myślałem o rodzynkowym miodzie.
Do wyboru :
Tarniniak
Jabłczak
Głogowiak
Elektorski
Azteków
Wigilijny.......

wszystkie udane.
Jacek
(20-12-2014, 18:53)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Do wyboru :
...
Elektorski
...
Wigilijny.......

wszystkie udane.
Jacek
A coś więcej na temat powyższych możesz powiedzieć?
A ja zrobiłem dereniaka na gniazdowym i też jest super.
Elektorski - korzenny na 10 l. brzeczki trójniaka
- 12,5g skórek cytrynowych
- 12,5g skórek pomarańczowych
- 10g kwiatu muszkatołowego
- 2.5g tataraku
- po 3,5g:
amomka. cytwaru (kłącze), galangi (kłącze), gałki muszkatołowej,
goździków, imbiru (kłącze), korzenia fiołkowego (kłącze), omanu,
pieprzu białego

Wigilijny - z dodatkiem owoców suszonych jak na kompot wigilijny'
susz węgierki morele, tarnina, daktyle, figi, banany, jabłka, gruszki, troszku cynamonu i kardamonu


Jacek
Jacku ten wigilijny miód na suszu - jakieś owoce wędzone czy absolutnie ani grama wędzonki? Susz zagotować i cały kompot mieszać z miodem?
Co najmniej węgierki, ewentualnie gruszki podwędzane bukowym drewnem. Cały kompot mieszać z miodem i fermentować.

Jacek
(20-12-2014, 19:54)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Elektorski - korzenny na 10 l. brzeczki trójniaka
- 12,5g skórek cytrynowych
- 12,5g skórek pomarańczowych
- 10g kwiatu muszkatołowego
- 2.5g tataraku
- po 3,5g:
amomka. cytwaru (kłącze), galangi (kłącze),


Jacku! Objaśnij, proszę, co to jest "amomek" i gdzie go szukać? Czy kłącza cytwaru i galangalu dostanę gdzieś bez problemu? Do miodu stosować świeże czy suszone?
Pozdrawiam!
Notos
Dzięki za odpowiedź, przepis zapisany do zrobienia w najbliższym czasie.
"Mam i ja" 2 wiaderka miodu w spiżarni, tylko że mnie najbardziej smakują miodki owocowe.
Wiśniaki i maliniaki przodują w typach.
Chyba trzeba będzie poczekać na sezon wiśniowy.
Amomek rajski (Amomum melegueta), bylina egzotyczna. Niekiedy bywa dodawany do piwa.
Staropolski CYTWAR czyli Ostryż plamisty czyli Curcuma zeodaria.
Alpinia galgant (Alpinia galanga (L.) nosząca także nazwę gałgant chiński

Szukajcie a znajdziecie.

Jacek
(20-12-2014, 22:53)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Amomek rajski (Amomum melegueta), bylina egzotyczna. Niekiedy bywa dodawany do piwa.
Staropolski CYTWAR czyli Ostryż plamisty czyli Curcuma zeodaria.
Alpinia galgant (Alpinia galanga (L.) nosząca także nazwę gałgant chiński

Szukajcie a znajdziecie.

Jacek


Już lecę szukać, powiedz jeszcze tylko czy kłącza suszone być mają?
Wszystko suszone

Jacek
Dziękuję! Info o amomku rajskim już znalazłem. Na razie brak informacji o możliwości jego nabycia...
(20-12-2014, 22:16)Erikos napisał(a): [ -> ]"Mam i ja" 2 wiaderka miodu w spiżarni, tylko że mnie najbardziej smakują miodki owocowe.
Wiśniaki i maliniaki przodują w typach.
Chyba trzeba będzie poczekać na sezon wiśniowy.
To spróbuj zrobić dereniaka.
Podepnę się pod pytanie

Chciałbym zrobić pierwszy miód trójniak korzenny na miodzie gniazdowym , myślałem nad litewski albo korzenny z przepisu Cieślaka (choć tam przepisy na czwórniaki) , żeby nie męczyć się z kupnem przypraw. Który lepszy?
Do tej pory poczyniłem trójniaki 15l naturalny, 30l czarno porzeczniak, 30l agrestniaka, agrestniaka na pewno powtórzę.