24-12-2014, 16:28
Wesołych świąt Panowie i Panie (jeśli jakieś tu są )
Ale do rzeczy. Mam jakiś kilogram wyschniętego chleba żytniego razowego. Szkoda wyrzucać, więc trzeba coś z nim zrobić. Nigdy jeszcze nie piłem prawdziwego kwasu chlebowego, a ten ze sklepów to jakieś pomyje - wystarczy poczytać jego skład. W internecie jest sporo przepisów, ale ja bym chciał jeszcze ten napój udoskonalić. W normalnie produkowanym kwasie chlebowym powinno być 0,5-1 % alkoholu. Chciałbym zrobić napój na bazie kwasu chlebowego o mocy zbliżonej do piwa - okolice 4-6%.
Potrzebuję wskazówek: Jakie drożdże? Ile wody? Jaka temp. fermentacji?
No i oczywiście czy taki plan w ogóle ma sens?
Ale do rzeczy. Mam jakiś kilogram wyschniętego chleba żytniego razowego. Szkoda wyrzucać, więc trzeba coś z nim zrobić. Nigdy jeszcze nie piłem prawdziwego kwasu chlebowego, a ten ze sklepów to jakieś pomyje - wystarczy poczytać jego skład. W internecie jest sporo przepisów, ale ja bym chciał jeszcze ten napój udoskonalić. W normalnie produkowanym kwasie chlebowym powinno być 0,5-1 % alkoholu. Chciałbym zrobić napój na bazie kwasu chlebowego o mocy zbliżonej do piwa - okolice 4-6%.
Potrzebuję wskazówek: Jakie drożdże? Ile wody? Jaka temp. fermentacji?
No i oczywiście czy taki plan w ogóle ma sens?