Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kwas chlebowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wesołych świąt Panowie i Panie (jeśli jakieś tu są :) )

Ale do rzeczy. Mam jakiś kilogram wyschniętego chleba żytniego razowego. Szkoda wyrzucać, więc trzeba coś z nim zrobić. Nigdy jeszcze nie piłem prawdziwego kwasu chlebowego, a ten ze sklepów to jakieś pomyje - wystarczy poczytać jego skład. W internecie jest sporo przepisów, ale ja bym chciał jeszcze ten napój udoskonalić. W normalnie produkowanym kwasie chlebowym powinno być 0,5-1 % alkoholu. Chciałbym zrobić napój na bazie kwasu chlebowego o mocy zbliżonej do piwa - okolice 4-6%.

Potrzebuję wskazówek: Jakie drożdże? Ile wody? Jaka temp. fermentacji?

No i oczywiście czy taki plan w ogóle ma sens?
Nie uzyskałem pomocy, więc zrobiłem "na oko". Około kilogram razowego chleba żytniego, siedem litrów wody, jakieś 1,5 szklanki cukru, pół paczki rodzynek + matka drożdżowa, wszystko w balon z rurką i sobie siedzi w temp. 20-14 stopnie. Jak się wychodzi, to zlewam do butelek, dodaje po trochu cukru, żeby nagazowało i wynoszę do piwnicy. Jak coś ciekawego z tego wyjdzie to dam znać.
Nie robiłem kwasu chlebowego, ale myślę, że tak jak cydra możesz dosłodzić ksylitolem,
słodycz zostanie bo drożdże go nie zjedzą.
Zibi napisał(a):Jakie drożdże?

Drożdże uniwersalne Zamojscy. Niby do mocnych win, ale drożdże to drożdże, najwyżej wyżrą mi wszystko co słodkie i będę miał bardziej orzeźwiający napój.