Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pomoc w obliczeniach - wino rodzynkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

BIO rodzynki sułtanki - zawartość cukru 73% (73g na 100g)
Szlachetne drożdże płynne Tokaj firmy Biowin wysokoalkoholizujące

Wino rodzynkowe mocne, wyższej jakości - przepis nr 49 Cieślak

Skład nastawu:

1. Rodzynki - 2,5 kg
2. Roztwór cukrowy o zawartości 1,55 kg cukru - 10 l
3. Kwas cytrynowy - 30 g

1 kg cukru zwiększa objętość o 0,6 l
analogicznie
1,55 kg cukru zwiększa objętość o 0,93 l

W takim razie, żeby przygotować 10 l syropu cukrowego muszę dodać 9,07 l wody + 1,55 kg cukru = 10 l syropu cukrowego

Rodzynki posiadają 73g cukru w 100 g rodzynek.

2,5 kg = 2500 g rodzynek = 1825 g cukru

Pozwolę sobie zacytować Cieślaka dot. tabeli nr 8 str. 101
"Od potrzebnej ilośći cukru, podanek w tabeli 8, należy zawsze odejmować ilość cukru zawartego w moszczu oraz dodanego w postaci miodu lub rodzynek"

I tutaj mam problem. Ile to wino będzie miało procent ?
W tabeli projektowana moc wina 18% zawiera 306g cukru w 1 l nastawu.

Wytłumaczcie mi teraz : skoro do roztworu cukrowego o objętości 10 l dodam 2,5 kg rodzynek to objętość nastawu przecież się zwiększy.
W takim razie o ile powinienem podzielić ilość cukru, aby mieć ilość cukru 1 l nastawu ?

Przyjmując, że dzielimy przez 10 (bo 10 l roztworu cukrowego)

1 l nastawu zawiera 182,5g cukru z rodzynek
1 l nastawu zawiera 155g cukru

182,5g + 155g = 337,5 g całkowita ilość cukru w nastawie.

Patrząc na tabelę nr 8 wychodzi, że mój alkohol będzie miał 18 % czy więcej ?

Bardzo proszę o zweryfikowania mojego toku myślenia i naniesienie ewentualnie poprawek.

Pozdrawiam !

Cukier dobrze policzony, będzie miał 16-18% zależnie od drożdży, coś ten cukier przerabia nie?
Zostanie Ci ociupinka cukru resztkowego ale wino i tak nie będzie jakoś słodkie.

Zrób już to wino i poczytaj o podstawowych wzorach w dziale o obliczeniach ile cukru się daje.
Siemanko ;)

mógłbyś się jeszcze odnieść do kwestii przeliczenia ilości cukru na 1 l nastawu ? Jak wspomniałem wyżej przykładowo jak jest roztwór cukrowy 10 l + owoce to w zasadzie powinienem podzielić ilość cukru przez 10 l + objętość owoców, czy przez 10 ?
W dość skomplikowany sposób do sprawy podchodzisz...ja przynajmniej się w tym nie odnajduję, gapię się z 30 sekund w Twój post i myślę o czymś innym ;]
Objętość nastawu- Woda+cukier, który dodajesz do syropu(x 0,6)+cukier z rodzynek(x0,6), ponieważ również zostanie z owoców "wyciągnięty" i przerobiony na alkohol, co da pewną objętość.
no logiczne w zasadzie potraktowanie cukru z rodzynek x 0,6 :)
Ehhh nie zostaje mi nic innego jak poprostu zacząć to robić i mierzyć cukromierzem i kwasomierzem.... wtedy wszystko wyjdzie w praniu.... za dlugo juz przygotowuje się do tego teoretycznie...
Przepis nr 49 Jan Cielak Wino rodzynkowe mocne, wyższej jakości:

Skład na wino o poj. 10 L
rodzynki 2,5kg
roztwór cukrowy 1,55 kg - 10 L
kwas cytrynowy - 30g

W dn. 22.12.2014 r. sporządzono nastaw na wino rodzynkowe:
- do balonu 15 L dodano:
2,5 kg rodzynek przepłukanych zimną wodą a następnie dwukrotnie wrzątkiem
7 L wody niegazowanej źródlanej mineralnej niegazowanej
1kg cukru
pożywka 3,5 g
kwasek cytrynowy 15g
drożdże Bayanus G-995

Po zmieszaniu całkowita objętość nastawu wyniosła 9,5 L.
W dn. 29.12.2014 r. uzupełniono nastaw o:
- pożywka 1,5g
- kwas cytrynowy
-550 g cukru
- 2 L wody niegazowanej
- całkowita objętość nastawu wyniosła 12,2 L

W dn. 07.01.2015 r. zawartość cukru wyniosła -4Oe. Przystąpiłem do zlania wina znad osadu do balonu o pojemności 10 L. Po obciągu zlane zostało 8,5 L czystego wina.

Tragedia polega na tym, że miało wina wystarczyć aby zlać wino pod korek w balonie 10 L. Poza tym planowane było 10 L. Gdzie tu jest błąd ? Jestem totalnie załamany, Mam teraz zlane wino z dużą iloścą powietrza od wczoraj do balonu i nie wiem co zrobić. Dolać wody ?
Teraz tak mi zaświtało w głowie ... może powinienem wycisnąć rodzynki prasą do owoców? (oczywiście rodzynki w kiblu...) A może dałem czegoś za mało, że nie wyszło 10 L.
Proszę o pomoc. W razie pytań będę edytował temat na bieżąco.

Pozdrawiam !
(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]Po zmieszaniu całkowita objętość nastawu wyniosła 9,5 L.

(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]W dn. 29.12.2014 r. uzupełniono nastaw o:
- 2 L wody niegazowanej
- całkowita objętość nastawu wyniosła 12,2 L

(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]W dn. 07.01.2015 r. zawartość cukru wyniosła -4Oe. Przystąpiłem do zlania wina znad osadu do balonu o pojemności 10 L. Po obciągu zlane zostało 8,5 L czystego wina.

(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]Poza tym planowane było 10 L. Gdzie tu jest błąd ? Jestem totalnie załamany,

(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]Teraz tak mi zaświtało w głowie ... może powinienem wycisnąć rodzynki prasą do owoców? (oczywiście rodzynki w kiblu...

(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]A może dałem czegoś za mało, że nie wyszło 10 L.

Tak :
-dałeś za mało wody
-nie namoczyłeś rodzynek (,,wychlały wodę,,)
-nie odcisnąłeś rodzynek
-twoje rodzynki wyprodukowały sporo osadu, a ty ten osad .... .

Nikt nigdy nie przewidzi ile osadu ,,zostawi,, owoc.
Zależy to od mnóstwa czynników:
-samego owocu
-drożdży
-pożywki
-temperatury pracy wina.

Zorganizuj mniejsze naczynie, damkę 5l , i flaszkę po jakieś cieczy 3l.
Będziesz miał pod korek, jak wino całkowicie się wyklaruje będziesz miał 5l krystalicznej cieczy.

Te 3l traktuj jako dolewki do 5l naczynia, gdy będziesz zlewał z nad osadu.
@KaSyX, rodzynki wchłonęły Ci część nastawu, to normalne.
Btw, nie miałeś 12,2l nastawu tylko 10,7l licząc już objętość cukru z rodzynek.

Na przyszłość będziesz już wiedział, że 2,5kg rodzynek wchłania ok 2l nastawu i albo go od razu powiększysz, albo namoczysz rodzynki, biorąc wchłoniętą wodę do nastawu.
Czytałem dużo, albo mi się przynajmniej wydaję że tyle, ale nigdzie nie było że warto a nawet trzeba rodzynki namoczyć konkretnie przed nastawem aby się opiły, to bardzo ciekawe i niezwykle ważna informacja która powinna być przy każdym przepisie na wino rodzynkowe.
@Mariuszek

dużo przeczytałem o winie rodzynkowym, ale nigdzie nie było wspomniane o namoczeniu rodzynek ani o ich wyciskaniu.... szkoda bo mam prasę do owoców i mogłem jej użyć z powodzeniem.
1. Co rozumiesz, przez to że dałem za mało wody ? Dałem tyle ile było w przepisie... chyba że miałeś na myśli, żebym proporcjonalnie zwiększył cały nastaw o 2 L (co też uczynię przy następnej produkcji wina rodzynkowego)
2. Damkę 5 L mam. Jeśli chodzi o resztę 3 L to powinienem to po prostu zakręcić ? Czy jednak bezwzględnie rurkę fermentacyjną do tej butelki ?

@lukihah
1. Jak wyliczyłeś wartość 10,7 L ?
2. Tak to prawda. Teraz już będę wiedział... jednak to prawda, że człowiek uczy się na błędach. Taki urok tego hobby :) Szkoda cholera, że nie było to nigdzie napisane w książce (wyuchodzi na to że to jakas podstawa o której nawet nie ma sensu pisać hehe ;) ), ale skąd ma to wiedzieć początkujący... ;) teraz już wie haha

@domowywiniarz

Tak to prawda bo przez to taki ktoś jak ja się pogubił. :)

Usłyszałem od znajomego, że dobrze byłoby po prostu dolać brakujące 1,5 L wody z 100ml wódki (uszlachetnić) lub trochę miodu. Co o tym sądzicie ?
(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]Po obciągu zlane zostało 8,5 L czystego wina.

I do tego chcesz dodać.
(09-01-2015, 13:03)KaSyX napisał(a): [ -> ]Usłyszałem od znajomego, że dobrze byłoby po prostu dolać brakujące 1,5 L wody z 100ml wódki (uszlachetnić)
.

Czy to wino jest aż tak ekstraktywne że można je do tego stopnia
(09-01-2015, 13:03)KaSyX napisał(a): [ -> ](uszlachetnić)
.

Chyba że chodzi o to aby ździerało papę z dachu .
(08-01-2015, 12:29)KaSyX napisał(a): [ -> ]W dn. 22.12.2014 (...)
2,5 kg rodzynek przepłukanych zimną wodą a następnie dwukrotnie wrzątkiem
7 L wody niegazowanej źródlanej mineralnej niegazowanej
1kg cukru
(...)
W dn. 29.12.2014 r. uzupełniono nastaw o:
-550 g cukru
- 2 L wody niegazowanej
W 2,5kg rodzynek masz ok 1,25kg cukru.
Razem cukru masz te 1,25kg + 1kg + 0,55kg = 2,8kg x 0,62l = 1,74l - objętość cukru
1,74l + 9l wody = 10,74l objętości nastawu.
Oczywiście tyle jest w teorii i takie wartości trzeba brać do obliczeń. W praktyce jak sam się przekonałeś wychodzi mniej, bo rodzynki wchłaniają część nastawu.