Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosładzanie wina ile?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Mam pytanie odnośnie dosładzania winka. Przyjmijmy że chcę zrobić winko półsłodkie, przygotowuję nastaw o odpowiedniej wartości BLG aby uzyskać pożądaną moc. Po pierwszym zlaniu wina z nad osadu i sprawdzeniu BLG wynosi 0. Rozumie, że drożdże przerobiły cały cukier a winko ma już pożądaną moc, w tym wypadku należy je za siarkować za pomocą piro (w inst. na opak. 1g na 10l, czy to wystarczy do ubicia drożdży? czy lepiej dać większą dawkę, ale jaką?), a następnie je dosłodzić? Jeśli tak wygląda prawidłowo procedura, to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?

Pozdrawiam
Przemek
(12-01-2015, 18:42)drakoo320 napisał(a): [ -> ]to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?

Wydaje mi się że chwila przed kompem i znamy odpowiedz, na forum szukałeś?

Wpisz do opcji szukaj takie coś--------> Podział win ze wzgl. na zawartość cukru
Gdyby nic to nie dało to na innym forum http://www.winiarze.pl
/ogolny-podzial-win/
Kolega Tomaszpol przedstawił na karteczce, jeśli chodzi o końcowe blg:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid302216
(12-01-2015, 18:42)drakoo320 napisał(a): [ -> ]Po pierwszym zlaniu wina z nad osadu i sprawdzeniu BLG wynosi 0. Rozumie, że drożdże przerobiły cały cukier a winko ma już pożądaną moc, w tym wypadku należy je za siarkować za pomocą piro (w inst. na opak. 1g na 10l, czy to wystarczy do ubicia drożdży? czy lepiej dać większą dawkę, ale jaką?), a następnie je dosłodzić? Jeśli tak wygląda prawidłowo procedura, to kolejno dla półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego, jaka powinna być końcowa wartość BLG?
Zadałeś dużo pytań i prawdę mówiąc odpowiadając na nie wszystkie trzeba by napisać tyle co w połowie encyklopedii... a to droga donikąd, bo wiele się nie nauczysz i będziesz zadawał kolejne pytania.
Jeśli chcesz się nauczyć i zrozumieć pewne rzeczy to niestety musisz czytać. Jeśli robisz dopiero swoje wino to masz miesiąc czasu, jeśli już kończy fermentacje to zlej do innej butli pod korek i masz dwa miesiące na edukacje do kolejnego zlania.
Dam Ci kilka wskazówek. Zero Blg nie oznacza, że w winie nie ma cukru. Trzeba zastosować poprawkę na niecukry i poprawkę na alkohol.
Siarkowanie to osobny temat. Nie można powiedzieć, że trzeba wsypać tyle i tyle piro. Jest to zależne od drożdży, mocy wina, zawartości cukru, wieku wina.

Zawartość cukru w winie, Zawartość cukru w winie 2. Dodatkowo napiszę Ci, że np. 50g/l cukru resztkowego nie oznacza 5 Blg, bo właśnie trzeba zastosować poprawki o których pisałem wcześniej.

O reszcie poczytaj, szukaj na forum, czytaj tematy, które mogą Ci dać odpowiedź. Tylko tak możesz się tego nauczyć;)