Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dodatki do miodu Kapucyśnkiego - sycenie w małej ilości brzeczki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie.
W weekend nastawiam kolejne 15L Kapucyńskiego trójniaka, może z późniejszym domiodzeniem do dwójniaka. Sycić miodu nie będę, no ale trzeba wrzucić dodatki. Czy są jakieś przeciwskazania aby zrobić to w mniejszej ilości? Tj. np. z 2-3L brzeczki i syscić w tej ilości? Jeżeli tak, to więcej miodu, czy wody? Co lepiej wciągnie aromaty? Woda, czy miód (cukier...)?
Plan jest na robienie wg. przepisu, co mi przypasował ostatnio, jak robiłem:
Sycenie na ciepło około 20 minut i do wystygnięcia

* 10g Fuggles (wcześniej był Lubelski),
* laska dobrej wanilii (przecięta na długość do sycenia),
* z 5g imbiru (kora, nie suszony),
* z 5g świeżego imbiru w cienkich plasterkach (waga po obraniu).
Będę celować w fermentację 30-31Blg (dzikusy Zamojskich, gdzie zawsze mam problemy z fermentacją ~35Blg; MD nastawiona we wtorek i powoli rusza, bo trzymam to w 21oC). Po głównym odfermentowaniu zwiększę o 5Blg, lub 10Blg (taki b.miodowy trójniak przechodzący w dwójniak - to mi najbardziej pasuje).

Jeszcze mi się przypomniało... MD na Zamojskich (Johannisberg m35) nastawiłem na 0.5L / 7Blg, odrobinka pożywki wieloskładnikowej. Chcę, aby była rzeczywiście mocna:
- czy po 4-5 dniach drożdże będą na tyle rozwinięte, że można dodać kilka kryształków DAF?
- czy będzie to odpowiednie hartowanie, jak dodam na jakieś 12 godzin przed zaszczepieniem z 0.2-0.3L gotowej brzeczki (w tej samej temp., co MD)? Zahartuje to, czy tylko osłabi?
(16-01-2015, 12:22)bachus_ napisał(a): [ -> ]......
* z 5g imbiru (kora, nie suszony),
* z 5g świeżego imbiru w cienkich plasterkach (waga po obraniu).
.........

:pytajnik:


(16-01-2015, 12:22)bachus_ napisał(a): [ -> ]Będę celować w fermentację 30-31Blg (dzikusy Zamojskich, gdzie zawsze mam problemy z fermentacją ~35Blg; MD nastawiona we wtorek i powoli rusza, bo trzymam to w 21oC).


Nie wiedziałem, że można u Zamojskich kupić dzikusy?
Cynamonu ;-)