Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z sfermentowanych malin
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie. Kilka dni temu odkryłem że moja babcia, która kiedyś robiła sporo win i nalewek zasypała maliny cukrem. Z pewnych powodów zapewne zapomniała o nich i powstał teraz soczek z owocami z kilkoma procentami :D Nie mam pojęcia ile dała cukru i ile ma to aktualnie procent.
Reasumując- czy da rade z tego zrobić wino? dodać drożdży, wody i cukru i podać jeszcze raz fermentacji?
Na moje, zlej to z nad owocow, sprobuj czy nie ma jakichs nieprzyjemnych smakow, zalej woda by rozcienczyc, zmierz blg, zaszczep drozdze, po rozcienczeniu napewno bedzie mniej niz 7 do 9 %, wiec mozesz sprobowac. Ale czy wodniste to nie wyjdzie?
(23-02-2015, 22:37)Bzyk919 napisał(a): [ -> ]Witam serdecznie. Kilka dni temu odkryłem że moja babcia, która kiedyś robiła sporo win i nalewek zasypała maliny cukrem. Z pewnych powodów zapewne zapomniała o nich i powstał teraz soczek z owocami z kilkoma procentami :D Nie mam pojęcia ile dała cukru i ile ma to aktualnie procent.
Reasumując- czy da rade z tego zrobić wino? dodać drożdży, wody i cukru i podać jeszcze raz fermentacji?
Ile tego masz? Bo dla małych ilości to szkoda zachodu...
Wszystko to jest zalane w słoju 10 litrowym bo sam koniec. Warto się w to bawić ?
Hmm... Ja bym odsączył ciecz od owoców, owoce do kosza, a tego soczku należałoby spróbować. Jeśli nic w nim nie odrzuca, nie ma jakiś obcych zapachów czy też posmaków to raczej jest z nim wszystko ok. Ja dla pewności chyba przegotowałbym ten sok, po czym ostudził do temperatury 20 stopni, po czym zmierzyłbym poziom BLG. Nie wiem ile tego soku uzyskasz i na ile jest on wyrazisty w smaku, ale pewnie można go lekko rozcieńczyć syropem cukrowym/wodą (nie znamy jeszcze BLG). Potem można już zadać jakieś drożdże, najlepiej aktywne, które poradzą sobie w tych trudnym, nie do końca znanym środowisku.
Jak już będziesz miał sam sok to napisz ile go jest, jak smakuje i ile BLG aktualnie posiada. Wtedy będziemy myśleć dalej :)
(23-02-2015, 22:37)Bzyk919 napisał(a): [ -> ]... że moja babcia, która kiedyś robiła sporo win i nalewek zasypała maliny cukrem.
Zapewne babcia znała się na rzemiośle i podejrzewam, że maliny zasypała bardzo dużą ilością cukru.
Jeżeli nie ma pleśni i smak jest dobry, to można pokusić się o zrobienie nalewki z winnym posmakiem.
Dziękuje bardzo za odpowiedzi :) Zmierzenie poziomu BLG w takim razie jest podstawą :)
Dzisiaj skosztowałem troszeczkę soku i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Smak bardzo wyrazisty, mocny i słodki. Zero posmaku octowego lub innego niechcianego. Aż trochę dziwne że naturalne drożdże zrobiły taką robotę. Ja co prawda jestem amatorem w tych sprawach, jednak że lubię zaczynać od podstaw to przez zimę sporo czytałem o tym i chyba czas zrobić pierwsze winko :)
Co do nalewki to też o tym myślałem, ale właśnie boję się tego wymieszania winnego smaku z spirytusem, chociaż wiem że sa przepisy gdzie owoce podaje się dzikiej fermentacji i dopiero wtedy zalewa spirytusem.
Witam ponowie i przepraszam za post pod postem, ale chciałem podbić temat żeby ktoś pomógł.
Dzisiaj doszła mi paczka z różnymi produktami do winna a wraz z nimi cukromierz szwedzki. Zbadałem mój sok lekko sfermentowany ( bez owoców wyszło 6 litrów ) i wskazuje na 120 BLG. Jak uważacie co z tym dalej zrobić ?
Dolać z 2-3 litry wody, drożdże, pożywkę i niech fermentuje ?
120 BLG ? napewno :chytry:
Zaraz, zaraz, jak zmierzyłeś te 120 Blg? Jest to niemożliwe, bo oznaczało by że w 1kg roztworu jest 1,2kg cukru.
Goger, jestem początkujący i to mój pierwszy pomiar, bardzo możliwe że coś sknociłem :D
Instrukcję obsługi dostałem po szwedzku ;) Cukromierz sam w sobie chyba okej, bo jak nalałem samej wody to wyszło 0 blg.
Co mogłem źle zrobić ?:D
(03-03-2015, 12:12)Bzyk919 napisał(a): [ -> ]Co mogłem źle zrobić ?:D

Pomylić jednostki.

Ten cukromierz, który posiadasz to najprawdopodobniej areometr Oechsle-a pod warunkiem,
że to ten areometr (imho - bardzo dobry sprzęt).
inblue Dokładnie ten sam, czyli 6 post i już kompromitacja ;)
Ale na skali wychodzi 120, tylko pytanie czego i co to oznacza dla mnie ?:D
120 Oe (oeschle) to mniej więcej 28BLG.
To ile proponujecie wody i cukru do tego soku? i czy drożdże ruszą w płynie gdzie jest alkohol ?
Policz ile cukru masz w nastawie, powiedzmy ze wyjdzie Ci 300 g/l to daje 3kg cukru
dodasz 5l wody czyli 3000/15, wychodzi 200g/l czyli mniej więcej 20 BLG. Jeżeli to ma alkohol to zrób coś w stylu restartu
Czyli 28 BLG to 280 g cukru na litr nastawu czy na kilogram ?
280 g/kg
313 g/l
Goger - Wielkie wielkie dzięki ! :)
Masz od razu, przyda CI się na przyszłość
Zawartość cukru [°Blg] - Ilość cukru [g/l]

1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60
31 - 351,39
32 - 364,30
33 - 377,32
34 - 390,45
35 - 403,69
36 - 417,05
37 - 430,53
38 - 444,13
39 - 457,85
40 - 471,70
41 - 485,67
42 - 499,76
43 - 513,99
44 - 528,34
45 - 542,82
46 - 557,44
47 - 572,19
48 - 587,08
49 - 602,11
50 - 617,28
51 - 632,60
52 - 648,06
53 - 663,66
54 - 679,42
55 - 695,32
56 - 711,38
57 - 727,60
58 - 743,97
59 - 760,51
60 - 777,20
61 - 794,06
62 - 811,09
63 - 828,29
64 - 845,67
65 - 863,21
66 - 880,94
67 - 898,85
Witam, chce napisać że winko już przestało fermentować i 1 raz zlałem znad osadu :) wino całkiem całkiem ale pozostawiaj w butli jeszcze przez miesiąc :)