Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ryżowe - jaki ryż ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Chcę zrobić wino z ryżu. Jqkiego ryżu do tego użyć, i ile kg na 10l (2kg czy mniej)? Mam w domu 2 opakowania ryżu "Smaczne Ziarno" taki 1 kg biały, długoziarnisty, ale nie wiem czy nie kupić jakiegoś lepszego bo ten jest chyba najgorszy z najgorszych. Już raczej lepiej kupić lepszy i mieć lepsze winko :D. Co myślicie, robić na tym czy na innym?
https://www.youtube.com/watch?v=qqsXphTsbl0

Tu masz dobry przepis. Sam takie zrobiłem i wyszło pyszne. Ważne jest żeby ryż kilkukrotnie przepłukać.
pozdrawiam
Na 10l, kg ryżu wystarczy. Ryż to ryż możesz dać "smaczne ziarno"
Ok rozumiem, czyli wino nna "smacznym ziarnie" nie będzie odbiegało od wina na "ddroższym ryżu? W 1 z przepisu znalazłem, że 2kg.
ja dałem do 5 l kilogram i dbbre sa zioła prowansalskie:)
Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
Ja przy czystym winie ryżowym daje 1 ryżu na 5 litrów wina. Jeśli palujesz dodać np. rodzinki wtedy ryżu może być mniej.

Co do winka z linku wyżej, może i dobre wyjdzie, tylko że autor pomylił się z proporcjami, zapomniał że ryż zajmuje miejsce w balonie i po odcedzeniu musiał dolewać syropu cukrowego ;)
Ok dzięki. Tak dodam trochę rodzynek i ze 1,5-2 cytryny.
(28-03-2015, 22:58)Tomcio.MT napisał(a): [ -> ]Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
.
Czy robił ktoś z ryżu brązowego albo czarnego?
Mam pytanie. Wino zrobiło się jakby takie mleczne, nieprzejrzyste. Ryż starałem się wypłukać jak się tylko dało, rodzynki wyparzone. Czy to normalne? A może od cytryn? Obrałem i pokroiłem 2? Teraz winko fermentuje aż pięknie. :D
Tak, to normalne. Po fermentacji się wyklaruje.
Zmętnienie jest normalne, przecież winko pracuje ;)
A co do cytryn (pomarańczy zresztą też) polecam obieraczkę do warzyw, ładnie cienko obiera się skórkę bez albedo, a z reszty można wycisnąć sam sok. Skórka dodaje ciekawego "żywego" aromatu. Można ją też dodać po pierwszym zlaniu, wtedy jej aromat jest intensywniejszy.

Pamiętaj o codziennym bełtaniu butlą :D
Mi się wydaje że ciekawym pomysłem jest użycie czarno-czerwonych gatunków ryżu - podglądałem wyniki google w grafice i wychodzą piękne, ciemne wina. Oczywiście jeśli ktoś chce jasne wino to z białego ryżu.
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-ku...o-Sake/173 kup se takie drozdze do sake przerabiają ryż w alkochol