Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino z żyta
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Wczoraj odrzuciłem z wina żyto, wyszło w kolorze brązowe i mętne:(
Czy to oznacza że wino jest do wyrzucenia?

Pozdrawiam
Wczoraj zmieniłem opony z zimowych na letnie. Auto przestało jeździć. Czy to oznacza, że brakuje paliwa czy akumulator się rozładował. Auto nadaje się na złom ?
Mądra odpowiedź, tego spodziewałem się po forum. Dzięki.
Przyzwyczajaj się
A potem się dziwicie że forum umiera...
Jak by pomyślał i poczytał to nie zadawał by takich głupich pytań.

To tak jak by pytał:
"Wsypałem do szklanki łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki kawy, zalałem wrzątkiem, zamieszałem i woda zrobiła się brązowa i mętna.
Czy to znaczy kawa do wylania?"
Jakie pytanie, taka odpowiedz!:lol:

Pozdrawiam
Eug
Zostaw i niech sobie poleży.
Przypuszczam że to młode wino.
Jak będziesz zlewał z nad osadu,
powiedzmy po miesiącu dobrze byłoby dopełnić balonik.
Dziękuje za odpowiedź.
To moje pierwsze wino, spodziewałem się bardziej "winnego" koloru,
zrobiłem je według przepisu z YouTube, tam też kolor był bardziej "słomkowy".
Zastanawiałem się czy kolor tego co mi wyszło to źle wyczyszczone żyto, czy może jakiś mój błąd - brak higieny czy coś...

Pozdrawiam
Witam,

NA przyszłość musisz podawać więcej danych dotyczących Twojego wina (jak się zapewne domyśliłeś z błyskotliwych odpowiedzi kolegów :jezor: ) - a więc jakie składniki i ile dodawałeś, ile wino już pracuje, jakie miało blg startowe i ile ma teraz itp., itd.).

A z danych które podałeś wiemy tylko jaki był główny składnik i jaki jest kolor ... Trochę mało.

Jeśli tylko kolor budzi Twój niepokój - to nie masz co się przejmować, kolor jeszcze się zmieni, a nawet jeśli nie, to każde wino może mieć inny odcień nawet z tego samego surowca. Tak jak Castleman radzi czekaj obserwuj i zdawaj relacje ...

Pozdrawiam
MILBAS