Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Problen z cydrem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie koledzy. Wracam ma forum bo mam nowy problem a mianowicie nastawiłem tydzień temu swój drugi w życiu cydr z soku jabłkowego GOZDAWA +drożdże do cydru Gozdawa FCG1 . Poprzedni udał sie bardzo dobrze więc zachęcony zrobiłem nastaw w beczce plastikowe do fermentacji (45L). Niestety nie zaczął bulkać. Myślałem że to wina szczelności zakrętki na beczce i pewnie trochę tak jest. Dzisiaj zmierzyłem BLG i wyszło "0" ( startowałem z 14 BLG) a i w smaku wytrawny. Jeszcze nie czuje się kwasu jak ocet ani zapachu octowego ale to chyba za wcześnie na koniec fermentacji. Co o tym myślicie i co z tym fantem zrobić. Proszę o porady.
Już po fermentacji, tydzień na taki nastaw, to w sam raz, zresztą widzisz wyniki Blg.
Dosładzaj do refermentacji (nagazowania) i butelkuj.
dziękuje. poprzednim razem przebiegało to trochę inaczej i dlatego sie zaniepokoiłem. Pocieszyłeś mnie że nic złego sie nie dzieje. Jeszcze raz dziękuje
.