Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zbiornik 4200lt, Obliczenia cukru :)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Mam taki problem z obliczeniem. Dodam tylko ze nie jest to nastaw na wino ani na żaden produkt zawierający alkohol.

Mam zbiornik który pomieści 4200lt cieczy. Chciałbym w tym zbiorniku uzyskać syrop 45 BLG (Brix). Według moich obliczeń to potrzebuje 1890kg cukru (4200*0.45). 1kg cukru podnosi poziom wody o 0.6lt wiec 1890*0.6=1134lt wiec z tego wynika ze powinienem dodać (4200-1134=3066) 3066 litrów wody. Będę wdzięczny za sprawdzenie tych obliczeń.

Ostatnim razem dodałem 2675kg cukru i uzyskałem Brix 57 i tak sie zastanawiam jak to jest możliwe. Czyżby cukier nie był wystarczająco słodki. Dodam tylko ze zbiornik ma wymiary 130cm x 114cm x 297cm co pozwala na zmieszczenie 4400lt cieczy ale to w przypadku zalania zbiornika po same brzegi dlatego tez przyjmuje 4200 jako pojemność zbiornika.
Jest Ma być
Objętość 0 4200 l
Gęstość 0 45 Blg
31,9% Alc
Cukier 0,00 2274,84 kg

Brakuje:
Cukru 2274,84 kg
Wody 2766,58 l

Czyli 2275kg cukru i 2767l wody.
Ilość cukru obliczamy z równania


45= 100X/(( X + (4200- 0,62X))


gdzie X cukier w kilogramach
45 docelowy BLG
4200 objętość zbiornika

wychodzi ok 2280 kg cukru
woda 2786 litrów
Panowie
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam