16-03-2015, 13:33
Witam
Mam taki problem z obliczeniem. Dodam tylko ze nie jest to nastaw na wino ani na żaden produkt zawierający alkohol.
Mam zbiornik który pomieści 4200lt cieczy. Chciałbym w tym zbiorniku uzyskać syrop 45 BLG (Brix). Według moich obliczeń to potrzebuje 1890kg cukru (4200*0.45). 1kg cukru podnosi poziom wody o 0.6lt wiec 1890*0.6=1134lt wiec z tego wynika ze powinienem dodać (4200-1134=3066) 3066 litrów wody. Będę wdzięczny za sprawdzenie tych obliczeń.
Ostatnim razem dodałem 2675kg cukru i uzyskałem Brix 57 i tak sie zastanawiam jak to jest możliwe. Czyżby cukier nie był wystarczająco słodki. Dodam tylko ze zbiornik ma wymiary 130cm x 114cm x 297cm co pozwala na zmieszczenie 4400lt cieczy ale to w przypadku zalania zbiornika po same brzegi dlatego tez przyjmuje 4200 jako pojemność zbiornika.
Mam taki problem z obliczeniem. Dodam tylko ze nie jest to nastaw na wino ani na żaden produkt zawierający alkohol.
Mam zbiornik który pomieści 4200lt cieczy. Chciałbym w tym zbiorniku uzyskać syrop 45 BLG (Brix). Według moich obliczeń to potrzebuje 1890kg cukru (4200*0.45). 1kg cukru podnosi poziom wody o 0.6lt wiec 1890*0.6=1134lt wiec z tego wynika ze powinienem dodać (4200-1134=3066) 3066 litrów wody. Będę wdzięczny za sprawdzenie tych obliczeń.
Ostatnim razem dodałem 2675kg cukru i uzyskałem Brix 57 i tak sie zastanawiam jak to jest możliwe. Czyżby cukier nie był wystarczająco słodki. Dodam tylko ze zbiornik ma wymiary 130cm x 114cm x 297cm co pozwala na zmieszczenie 4400lt cieczy ale to w przypadku zalania zbiornika po same brzegi dlatego tez przyjmuje 4200 jako pojemność zbiornika.