04-05-2015, 10:27
Witam!
Jako świeżak w temacie winiarstwa zachęcony dwoma udanymi nastawami win jabłkowych chciałbym spróbować czegoś na zimę, o korzennym aromacie. Wymyśliłem sobie połączenie jabłek, pomarańczy (wyciskanych ręcznie) z dodatkiem rodzynek, a całość fermentowana z użyciem ciemnego cukru trzcinowego np Muscovado. Po pierwszym obciągu, po zakończonej fermentacji planuję dodać cynamon w laskach (nie proszek) oraz łuskane ziarna kardamonu.
Czy są jakieś specyficzne zasady, którymi należy się kierować dodając takie nietypowe składniki?
Dzięki z góry za podpowiedzi
Jako świeżak w temacie winiarstwa zachęcony dwoma udanymi nastawami win jabłkowych chciałbym spróbować czegoś na zimę, o korzennym aromacie. Wymyśliłem sobie połączenie jabłek, pomarańczy (wyciskanych ręcznie) z dodatkiem rodzynek, a całość fermentowana z użyciem ciemnego cukru trzcinowego np Muscovado. Po pierwszym obciągu, po zakończonej fermentacji planuję dodać cynamon w laskach (nie proszek) oraz łuskane ziarna kardamonu.
Czy są jakieś specyficzne zasady, którymi należy się kierować dodając takie nietypowe składniki?
Dzięki z góry za podpowiedzi