12-05-2015, 11:21
Witam wszystkich. Zakładam nowy temat z racji tego, że ten dział jest zadziwiająco ubogi, ponieważ w moim odczuciu właśnie w przypadku łączenia surowców warto dzielić się doświadczeniami i spostrzeżeniami.
Przedstawię kilka swoich pomysłów na tegoroczny sezon, wszelkie uwagi, rady i komentarze będą na wagę..no, przynajmniej srebra;]
1.Czarna porzeczka / wiśnia. 50/50
Wiśni chciałem pierwotnie dodać około 30%, natomiast z tego, co wyczytałem w takim stosunku wiśnia ginie i jest bardzo słabo wyczuwalna. Czarna porzeczka w moim repertuarze jest chyba najlepszym winem, ale w tym roku chciałby spróbować wersji innej niż solo, padło na wiśnię, czy słusznie? Może jakieś inne pomysły?
Wersja 15% półsłodkie.
Fermentacja w miazdze 5 dni(wiśnie wydrylowane of course)+pektopol.
2. Agrest/truskawka/czerwona porzeczka/biała porzeczka vs jabłka? 35/15/25/25
Na stronie macierzystej wino.org są inne proporcje, natomiast ja chciałby celować w takie, które podałem z tego powodu, że to do mnie przemawia bardziej, jeśli nie mam racji proszę mnie wyprowadzić z błędu
To co mnie zastanawia to dodatek jabłek. Wybrałbym je bez wahania, tyle że nie wiem czy w środku lata dostanę odmianę, która wino wzbogaci, bo na tym mi zależy. Jakiś gatunek ktoś mógłby polecić? Poza tym białej porzeczki chciałbym uniknąć z racji pkt.3
Wersja 13% półwytrawne.
Fermentacja w miazdze 3 dni+pektopol(sok z jabłek być może należałoby dodać już do balonu, żeby nie stwarzać szans na utlenienie).
3.Czerwona porzeczka/biała porzeczka 50/50
Próbował ktoś tej kombinacji? Jestem bardzo ciekaw efektu. Jak się w ogóle prezentuje biała porzeczka w winach wieloowocowych? No i pytanie o proporcje, ale te wydają mi się słuszne, chyba, że biała porzeczka jest delikatniejsza od czerwonej, to wtedy zmieniłbym stosunek na jej korzyść.
Wersja 13/14% półwytrawne/półsłodkie.
Fermentacja w miazdze 3 dni+pektopol. (Pytanie poboczne-czy białą porzeczkę łatwo utlenić?)
4.Jeżyny, nieszczęsne jeżyny...
Mam dostęp do jeżyn leśnych, pysznych, z których wino solo wyszło...średnio jeżynowe. W wątku o jeżynach już temat poruszałem, więc nie będę się powtarzał. Myślę o malinach jesiennych, rewelacyjnych owocach, tyle, że finansowo mogłoby takie wino wyjść dość kosztownie, zwłaszcza, że na malinach jesiennych zmajstruję nalewkę, więc strach myśleć o cenie za te grube kilogramy
Jeśli to celowałbym w proporcje 50/50, aczkolwiek jeśli ktoś ma propozycje bądź doświadczenia z innym dodatkiem to bardzo będę wdzięczny za wskazówkę,
*Wszelkie proporcje są proporcjami soków owocowych/moszczów-nie zaś stosunkiem owoców w kilogramach, pewnie każdy tak to odbierze, ale dla pewności piszę
Jeśli ktoś miałby jakiekolwiek uwagi do któregoś z podpunktów i chciałby się nimi podzielić to będę wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich
Przedstawię kilka swoich pomysłów na tegoroczny sezon, wszelkie uwagi, rady i komentarze będą na wagę..no, przynajmniej srebra;]
1.Czarna porzeczka / wiśnia. 50/50
Wiśni chciałem pierwotnie dodać około 30%, natomiast z tego, co wyczytałem w takim stosunku wiśnia ginie i jest bardzo słabo wyczuwalna. Czarna porzeczka w moim repertuarze jest chyba najlepszym winem, ale w tym roku chciałby spróbować wersji innej niż solo, padło na wiśnię, czy słusznie? Może jakieś inne pomysły?
Wersja 15% półsłodkie.
Fermentacja w miazdze 5 dni(wiśnie wydrylowane of course)+pektopol.
2. Agrest/truskawka/czerwona porzeczka/biała porzeczka vs jabłka? 35/15/25/25
Na stronie macierzystej wino.org są inne proporcje, natomiast ja chciałby celować w takie, które podałem z tego powodu, że to do mnie przemawia bardziej, jeśli nie mam racji proszę mnie wyprowadzić z błędu


Wersja 13% półwytrawne.
Fermentacja w miazdze 3 dni+pektopol(sok z jabłek być może należałoby dodać już do balonu, żeby nie stwarzać szans na utlenienie).
3.Czerwona porzeczka/biała porzeczka 50/50
Próbował ktoś tej kombinacji? Jestem bardzo ciekaw efektu. Jak się w ogóle prezentuje biała porzeczka w winach wieloowocowych? No i pytanie o proporcje, ale te wydają mi się słuszne, chyba, że biała porzeczka jest delikatniejsza od czerwonej, to wtedy zmieniłbym stosunek na jej korzyść.
Wersja 13/14% półwytrawne/półsłodkie.
Fermentacja w miazdze 3 dni+pektopol. (Pytanie poboczne-czy białą porzeczkę łatwo utlenić?)
4.Jeżyny, nieszczęsne jeżyny...
Mam dostęp do jeżyn leśnych, pysznych, z których wino solo wyszło...średnio jeżynowe. W wątku o jeżynach już temat poruszałem, więc nie będę się powtarzał. Myślę o malinach jesiennych, rewelacyjnych owocach, tyle, że finansowo mogłoby takie wino wyjść dość kosztownie, zwłaszcza, że na malinach jesiennych zmajstruję nalewkę, więc strach myśleć o cenie za te grube kilogramy

*Wszelkie proporcje są proporcjami soków owocowych/moszczów-nie zaś stosunkiem owoców w kilogramach, pewnie każdy tak to odbierze, ale dla pewności piszę

Jeśli ktoś miałby jakiekolwiek uwagi do któregoś z podpunktów i chciałby się nimi podzielić to będę wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich
