Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Woda z rurki wlała się do fermentatora
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nie przemyślałem decyzji i wyciągając rurkę z wodą w środku woda z rurki wlała się do fermentatora. Czy może się coś stać? Cydr pracuje od piątku. Rozumiem, że woda może zarazić nastaw? Jeśli tak to jak to poznam?
Zdarza się.... Jeśli w rurce nie utopiła się wcześniej jakaś "muszka" , to jeśli nie czerpałeś wody z "kałuży" , nic nie powinno się stac.
Na przyszłośc najpierw delikatnie rureczkę, potem korek lub wieczko..
Na pocieszenie, nawet zdarzyło mi się, że z wodą z rurki wpadło też kilka muszek i nic złego się nie wydarzyło.
woda "kranówa" ale świeżo wlana, bez zanieczyszczeń bo rurka ma kapturek. Jak organoleptycznie poznać, że doszło do zarażenia nastawu ?
nie popadaj w paranoje, przecież to tylko woda... :eyes:
Organoleptyczne poznawanie czy nastaw jest zarażony jest dość proste, jeśli próbujesz cydru i smakuje jak zepsuty to znaczy, że jest zepsuty :)