14-09-2015, 17:48
witam ciepło
Mam problem z nastawem, a dokładniej z jego temperaturą.
Może opiszę całość, a więc:
Zrobiłem 2 wina, jedno z pomarańczy(soku z kartonika hortexu), a drugie z dżemów porzeczkowych.
Wino z porzeczki ładnie pracuje, fermentacja burzliwa trwała około 6-7 dni i potem ucichła. Po 14 dniach zrobiłem pierwszy zlew z nad osadu. Teraz minęło ok miesiąca od momentu nastawienia i dalej ładnie pracuje, temperatura to ok 21-22 stopni stała.
Wino pomarańczowe nastawione razem z porzeczkowym, użyte zostały te same drożdże i taka sama pożywka. Podobnie też trwała fermentacja burzliwa. Potem przez tydzień fermentowało po ciuchu i... przestało. Trzymałem tak ze 3-4 dni w nadziei że zacznie pracować i nic się nie stało. Gdzieś wyczytałem, że może być winu za zimno. Dodam że wcześniej nie mierzyłem temp. w pokoju ale porzeczka pracowała wiec myślę że było ok. Od 3 dni włożoną mam w koszu balona na wino poduszkę podgrzewającą. Od kąd jest poduszka wino wznowiło pracę.
I teraz czas na moje pytanie: czy to możliwe że wino z pomarańczy potrzebuje wyższej temp. w trakcie fermentacji?
będę wdzięczy za każdą pomoc.
serdecznie pozdrawiam

Mam problem z nastawem, a dokładniej z jego temperaturą.
Może opiszę całość, a więc:
Zrobiłem 2 wina, jedno z pomarańczy(soku z kartonika hortexu), a drugie z dżemów porzeczkowych.
Wino z porzeczki ładnie pracuje, fermentacja burzliwa trwała około 6-7 dni i potem ucichła. Po 14 dniach zrobiłem pierwszy zlew z nad osadu. Teraz minęło ok miesiąca od momentu nastawienia i dalej ładnie pracuje, temperatura to ok 21-22 stopni stała.
Wino pomarańczowe nastawione razem z porzeczkowym, użyte zostały te same drożdże i taka sama pożywka. Podobnie też trwała fermentacja burzliwa. Potem przez tydzień fermentowało po ciuchu i... przestało. Trzymałem tak ze 3-4 dni w nadziei że zacznie pracować i nic się nie stało. Gdzieś wyczytałem, że może być winu za zimno. Dodam że wcześniej nie mierzyłem temp. w pokoju ale porzeczka pracowała wiec myślę że było ok. Od 3 dni włożoną mam w koszu balona na wino poduszkę podgrzewającą. Od kąd jest poduszka wino wznowiło pracę.
I teraz czas na moje pytanie: czy to możliwe że wino z pomarańczy potrzebuje wyższej temp. w trakcie fermentacji?
będę wdzięczy za każdą pomoc.
serdecznie pozdrawiam