Cześć. Dzisiaj już pisałem a propos agrestu i porzeczki. Klamka zapadła. Mam balonik 25l i właśnie taki nastaw do niego niedługo będę szykował. Proszę o poradę w sprawie wstępnej fermentacji wyżej wymienionych. Planuję fermentację w miazdze + pektopol. Jak najlepiej przygotować owoce do takiego zabiegu? Ile czasu fermentować? Czy zrezygnować z wody podczas fermentacji w miazdze? Zastanawiam się czy procedury są tak restrykcyjne jak w przypadku fermentacji truskawki...
Owoce umyć, oskubać z zielonych gałązek i co większych suchych części. W wiadrze ugnieść np.tłuczkiem do ziemniaków.
Fermentować ok 4 dni.
Wody możesz dać niewiele, bo potem więcej odciskania.
Porzeczki też mają pestki dające gorycz, poza tym zbyt długa maceracja w powstającym alkoholu może doprowadzić do wyługowania niekorzystnych substancji z owoców.
I jeden i drugi owoc kwaśny strasznie.
Moim zdaniem najlepiej miód zrobić, trójniaka może jakiegoś.
Wbrew pozorom wino wychodzi rewelacyjne
Jedno z lepszych owocowych jakie zrobiłem/piłem.