Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: 43L Truskawka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć.
Czy ktoś robił z truskawek 43 L w baniaku 50 L ?
Jakie proporcję ?
30kg owocu 14 l wody 10 kg cukru ?
Za dużo wody, według wielu opinii truskawkowe wychodzi najlepsze z minimalną ilością wody
W takim razie dam 8 L wody, a 33 lub 35kg owocu. Cukier bez zmian ?
Co do cukru wylicza się go z wzoru:
17*x*y
gdzie:
x- zakładany procent do ilu drożdże dochodzą
y- objętość nastawu włącznie z wodą

zakładając ze z 35 kg truskawek można pozyskać 0,75 soku, da ci to około 26l soku + 8 l wody = 34l

Truskawki fermentujesz max 3 dni w miazdze z pektopolem i drożdżami.

Na ile procent robisz truskawkowe?
ok 16 %
Dałem wody 9l
Po odizolowaniu miazgi najwyżej dodam wody.
Czemu max 3 dni? Myślałem o 7-10dniach
1 raz robię truskawkę
To obliczenia wyglądają następująco

17*16*35l = 9,5kg - ilość cukru który należy dodać

cukier zwiększy objętość nastawu o 9,5 * 0,6 = 5,7l

5,7l należy odjąć od wody, więc wystarczy jej dodać tylko 3,3l

Mierzyłeś BLG truskawek bo to należało by odjąć od cukru który należy dodać.

Ile wody dodałeś do miazgi ? Dodałeś pektopol ?

Przeczytaj:
http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html

Co do 3 dni, po tym czasie pestki z truskawek oddają gorycz
dodałem wody 8/9 L do miazgi baniak 50l
cukru 10kg
truskawek 32kg dokładnie.
Wino już pracuję - robione od rana ok 12 start
dodałem 3ml pektopolu - dałem też szklankę herbaty czarnej mocnej.
I jak tam nastaw ?