24-07-2015, 19:32
Witam,
w sobotę nastawiłem do gąsiora (10l) 6kg wydrylowanych wiśni, 3g pożywki, dodałem drożdże oraz dolałem 2 litry przegotowanej wody z 1kg cukru. Po 6 dniach bluka co około 3-4 sekundy. Chciałem zapytać po jakim czasie najlepiej wyciągnąć wiśnie i dodać kolejną część wody (2 litry + 0,7kg cukru)?
Oczywiście wiśnie wycisnę a sok przefiltruję i doleję do gąsiora.
Oraz drugie pytanie ile czasu jeszcze powinno fermentować wino przed przelaniem do butelek?
Chcę uzyskać wino o mocy około 14%.
Za pomoc z góry dziękuję
w sobotę nastawiłem do gąsiora (10l) 6kg wydrylowanych wiśni, 3g pożywki, dodałem drożdże oraz dolałem 2 litry przegotowanej wody z 1kg cukru. Po 6 dniach bluka co około 3-4 sekundy. Chciałem zapytać po jakim czasie najlepiej wyciągnąć wiśnie i dodać kolejną część wody (2 litry + 0,7kg cukru)?
Oczywiście wiśnie wycisnę a sok przefiltruję i doleję do gąsiora.
Oraz drugie pytanie ile czasu jeszcze powinno fermentować wino przed przelaniem do butelek?
Chcę uzyskać wino o mocy około 14%.
Za pomoc z góry dziękuję
