Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czas fermentacji w miazdze.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
w sobotę nastawiłem do gąsiora (10l) 6kg wydrylowanych wiśni, 3g pożywki, dodałem drożdże oraz dolałem 2 litry przegotowanej wody z 1kg cukru. Po 6 dniach bluka co około 3-4 sekundy. Chciałem zapytać po jakim czasie najlepiej wyciągnąć wiśnie i dodać kolejną część wody (2 litry + 0,7kg cukru)?

Oczywiście wiśnie wycisnę a sok przefiltruję i doleję do gąsiora.

Oraz drugie pytanie ile czasu jeszcze powinno fermentować wino przed przelaniem do butelek?

Chcę uzyskać wino o mocy około 14%.

Za pomoc z góry dziękuję :)
Tydzień fermentacji w mizdze wiśni wystarczy. Możesz oddzielić owoce.
Z butelkowaniem poczekaj, zlewaj co jakiś czas znad osadu (co ok 3 miesiace). Po roku w balonie pomyśl o butelkowaniu. W międzyczasie czytaj forum i ucz się o produkcji win.
Witam
dziękuję za odpowiedź i pomoc. Dzisiaj oddziele wiśnie dodam resztę wody z cukrem :)