Witam wszystkich serdecznie mam pytanie co do fermentacji czereśni w miazdze czy dodawać od razu drożdże i pożywkę do drożdży czy dopiero wtedy kiedy odcedzę i przeleje do kasiora z korkiem? Ile czasu powinno się fermentować w miazdze? Pozdrawiam
Proszę pisać po polsku - popraw błędy (tytuł Ci już poprawiłem) - patrz Regulamin. drajla.
Daj drożdże bo może Ci zapleśnieć. W czym fermentujesz?
Ja nigdy nie używam pożywek, fermentacja w miazdze w balonie przez 2-3 tygodnie..
Myślałem o jakimś szczelnym wiadrze, mam 10 kg wydrylowanych czereśni to mam fermentowac to w wiadrze przez parę dni czy wrzucić do balonu na te 3 tygodnie? Naczytałem się teraz o fermentowaniu w miazdze w wiadrach wcześniej wszystkie owoce wrzucałem do balona i było okej(winogrona) pogubiłem się trochę...
Fermentujesz w miazdze zazwyczaj tydzień. Zależy to od owoców, czasami jest to mniej, czasami więcej, przy czereśniach ja bym potrzymał właśnie około tygodnia, chociaż jak 10 dni potrzymasz krzywda się nie stanie. Drożdże dodajesz na samym początku odrazu po wrzuceniu wszystkiego co chcesz fermentować do balona, dodajesz też razem z pożywką, jeśli masz.
Oczywiście mam też pozywke, czytałem aby dodać pektynowym dla lepszego efektu?
Ja lubię wszystko mieć odrazu w balonie, zależy też dużo od tego jaki masz balon, chodzi tutaj o szyjkę, jeśli masz wąską i trudno te czereśnie tam wpychać przefermentuj wstępnie w wiadrze, tylko je odpowiednio przygotuj wcześniej, mam na myśli odkażenie pirosiarczynem, ewentualnie jeśli nie masz odpowiedniego środka dezynfekującego wymyj dokładnie płynem do naczyń i wypłucz. Po oddzieleniu owoców sam płyn wlej do balonu i fermentuj dalej.
To przy wyciskaniu soku się dodaje na zwiększenie wydajności, pektoenzym nie jest obowiązkowy i na fermentację w miazdze właśnie nie musi być stosowany, bo większość z tego co dobre to z owoców i tak przez ten tydzień wyjdzie.
Przy dezynfekowaniu użyłem pirosiarczanu

. Jak rozumiem po oddzieleniu do soku dodawać tylko cukier mam racje?(żadnych dodatkowych drożdży) To moje drugie wino w karierze wiec wole się wszystkiego upewnić :-)
Tak, tylko cukru (syropu), w winie po oddzieleniu od miazgi jest i tak dużo drożdży. Tylko sobie wcześniej oblicz ile jeszcze cukru musisz dodawać, bo skończysz tak jak ja, z winami koncentratowymi mocnymi

Zdarza mi się zrobić mocno ekstraktywne, 18%, słodkie wino, które ludzie czasami rozcieńczają wodą

Mam zamiar dodać do miazgi litr wody z 0.5kg syropu i z tego wyliczyć blg dobrze zamierzam czy coś pomieszałem?

Nastawiam na mniejszy baniak bo chce po eksperymentować no ale podstawowe rzeczy nowicjusz trzeba wiedzieć heheh
A*B*17=C
A to wielkość nastawu w litrach, B to planowany % nastawu, 17 to stała, C to ilość potrzebnego cukru w gramach dla osiągnięcia danego % w tym litrażu.
Czyli dla 10L wina planowanego na 13% potrzebujesz 10*13*17= 2210g cukru.
Zważ też na to, iż w owocach też jest już cukier, gugla zapytaj ile dokładnie jest w 1kg czereśni i to odejmij od wyniku

1kg cukru powiększa nam nastaw o 0.6L które też powinniśmy w obliczeniach ująć

Powodzenia
0.6l z cukru odejmujesz od wody którą masz dodać

Witam, chce zrobić wino z czereśni według przepisu:
http://wino.org.pl/old/frames/czeresnie.html
Czy fermentujące się w miazdze czereśnie mogą być z pestkami i nic nie zaszkodzi to winu?
Czy cała miazga ma być szczelnie zamkniętą we wiadrze przed odcedzeniem i przelaniem do balona?
Czereśnie mogą być z pestkami. W zależności jak długo będziesz fermentowa w miazdze tym mniej lub więcej wyczuwalne będą (gorzkie migdały).
Miazga w czasie fermentacji wydziela CO2, które musi mieć ujście.
(06-07-2016, 11:43)Boullii napisał(a): [ -> ]Czereśnie mogą być z pestkami. W zależności jak długo będziesz fermentowa w miazdze tym mniej lub więcej wyczuwalne będą (gorzkie migdały).
ok czyli rurkę zastosuję

Pytanie odnośnie drożdży bayanusa 955, ponieważ znalazłem w w szafie z datą ważności luty 2016 r. czy mogę je zastosować do wina i będą dobre czy kupić nowe?
955 nie znam, znam 995

To silne drożdże, dociągają do 18% bez problemów. Uwodnij a po 20 minutach będziesz wiedział czy działają.
Nie za mocne te drożdże do mało aromatycznych czereśni?
Jak będziesz cukru walił do końca, to mocno będziesz czuł alkohol, i wino będziesz mógł wypić ale pod sklepem.
(06-07-2016, 13:57)judo75 napisał(a): [ -> ]Nie za mocne te drożdże do mało aromatycznych czereśni?
Jak będziesz cukru walił do końca, to mocno będziesz czuł alkohol, i wino będziesz mógł wypić ale pod sklepem.
Chce mocne i tak
(06-07-2016, 11:43)Boullii napisał(a): [ -> ]Czereśnie mogą być z pestkami. W zależności jak długo będziesz fermentowa w miazdze tym mniej lub więcej wyczuwalne będą (gorzkie migdały).
Mało kwasu podobno mają czereśnie...ile tego cukru dac na początku do miazgi ?
Tyle ile w przepisie wszystko czy pół?
Czereśnie to kiepski surowiec na wino, więc wyjdzie kiepskie wino. Dodatkowo jeśli chcesz mocne to będzie super kiepskie wino. Aktualnie zaczyna się pora na wiśnie, chociaż trochę dodaj do nastawu to poprawisz wrażenia smakowe.
A jakby dal czarnej porzeczki? Ta ma i kwasy i smak..
Czarna porzeczka też dobra. Ale na dobrze dojrzałą to jeszcze za wcześnie.
(06-07-2016, 16:02)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Czereśnie to kiepski surowiec na wino, więc wyjdzie kiepskie wino. Dodatkowo jeśli chcesz mocne to będzie super kiepskie wino. Aktualnie zaczyna się pora na wiśnie, chociaż trochę dodaj do nastawu to poprawisz wrażenia smakowe.
Chociasz trochę to ile na 15 litrów wina dodać wiśni?
Połowę tego ile dajesz czereśni.
Jeśli zdecydujesz się na same czereśnie to wody daj jak najmniej. Osobiście nie dawał bym wcale.
A jak z cukrem kiedy dodawać bo cukromierz w czasie robienia nastawu mi się stukł

?
Oceń "na język" jak będzie wytrawne lub bliskie temu to dodaj...ewentualnie jeśli fermentacja wyraźnie zwolni.
Po 10 dniach fermentacji we wiadrze z rurka blg około 1 i taki przykry widok:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/86097f06c010bab6
Po zapachu czuć silnie sfermentowane czereśnie...
Niewiem czy to pleśń czy co innego ..podczas mieszania pozostają białe kropki..
Czy da się z tym coś zrobić?
Siarkowanie lub napowietrzanie?