Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Legalna pálinka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Mieszkam (częściowo) i pracuję w Czechach i oto co się dowiedziałem.
Moszcz można tutaj oddać do destylarni (moderator/ka puści?) i odebrać potem gotowy produkt. Niestety to kosztuje, bo trzeba zapłacić też podatek (akcyzę).
Największy jednak minus jest następujący: podobno, moszcze od takich drobnych dostawców to wlewają do jednego wspólnego kotła :(, więc nawet nie wiadomo co się dokładnie potem pije.
- Ale, może można by się jakoś zrzucić, żeby osiągnąć wymaganą kubaturę na "własny kocioł". Z koleżeństwem z Forum to ja osobiście nie miałbym oporów się "zmieszać" ;). A jeżdżę co tydzień w te i wew te...
- Inna opcja, to mogę jeszcze popytać kolegów ze Słowacji, może tam jest jakoś lepiej.
Czy kogokolwiek taki temat interesuje?
KL
Nihil novi, vide STONAVA.
(20-07-2015, 21:37)Fester napisał(a): [ -> ]Nihil novi, vide STONAVA.
To ja mam pytanie.
Cena (w innych miejscach jest podobna) jest wyraźnie niższa, niż np. w hipermarkecie w Czechach.
Czy za tę niską cenę pracują tylko na moim moszczu, czy też wlewają wszystko do wspólnego baniaka:pytajnik:
Kolego najlepiej zapytać się na miejscu jak masz taką możliwość. Z internetu wynika że za litr spirytusu płaci się ok 40zł, ale czy to tylko dla czechów jest usługa? Pomysł ciekawy ale nie wiem czy nie lepiej wypożyczyć sprzęt na miejscu, tylko czy w mazowieckim jest taki punkt?