Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Proszę o pomoc w sprawdzeniu recep. Pierwsze moje wino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam jestem Łukasz i zaczynam przygodę z winem.
Dziś zrobiłem dwa wina

PIerwsze:
2,2kg czerwonej porzeczki
5kg czarnej porzeczki
2kg wiśni
10l wody
5,5 kg cukru
Owoce umyty wyczyszczone rozdrobnione blenderem poszły do balonu , dodane drożdże i pożywka a także 5l wody i 2,5kg cukru. wszystko poszło do balonu wino zaczoło pracować już po 3h.

Proszę mi powiedzieć ile ma tak to pracować , po jakim czasie należy dodać resztę wody i cukru ( czy mam wyjąć owoce odcisnąć je i dopiero dodać resztę syropu? jak długo am fermentować ?do puki nie będzie uchodził gaz?


Winko drugie( bedzie robione wieczorem)

12kg wiśni(wypestkowane)
4kg porzeczki czarnej
13l wody
8,5 kg cukru
I też zrobię jak z poprzednim do balonu drożdże z 6l wody i 3kg cukru i będzie pracowało.
I tak samo kiedy po jakim czasie mam dodać kolejną porcję cukru, i ma być dodany do całości czy wyjęte owoce i w tedy dolane?

A może zmienić coś w tych przepisach więcej wody cukru? Sam je napisałem wg. wiadomości z internetu.

Proszę o odpowiedź i wskazówki. Niestety to mój początek a nie mam od kogo się nauczyć .
Liczę na wyrozumiałość:)