Witam. Mam na imię Piotrek jestem ze świętokrzyskiego.
Stawiam pierwsze kroki w stronę winiarstwa domowego. Chciałbym przygotować wino z wiśni.
Posiadam 50l Galon + cały osprzęt
Potrzebuje przepisu na taką ilość, ilość wiśni nie gra roli ponieważ posiadam sad, więc dostosuje się. Plus proszę o polecenie drożdży i pożywki dla tego wina.
Bardzo Proszę o pomoc i instrukcje. Pozdrawiam
Piotrze wejdz na stronę - old.wino.org.pl
Masz tami wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam
Preferuje zrobić wino Mocne(17-18%), czyli należy pomnożyć wartości, które zostały zaproponowane na pojemność 10l ?
Dziękuje za pomoc lech.kuba Oraz DrWinko
Jak masz balon 50L to powinieneś maksymalnie 40L wina robić, przy czym 40L to jeśli jesteś odważny, jeśli robisz 40 lub 30L po prostu 3 lub 4x przepis z old.wino, oczywiście drożdże tylko raz, pożywkę wsyp całe opakowanie.
Witam
DrWinko, niestety drożdże bayanusy w Biowinie nie dostaniesz, tylko w Eurowinie.
W Biowinie są natomiast też mocne Enovini.

Pozdrawiam
Lech
Przecież link bezpośredni podałem

A tak jeszcze dodając to biowin jest producentem tych drożdży to trudno by ich tam nie znaleźć

No i Enovini do niższej zawartości alko dojdą

Masz rację, Biowinowe Fermivin PDM są na Bayanusachal maja tolerancję do 16%, natomiast Enovini według producenta 18%.
Natomiast Eurovinowe Bayanusy G-995 Szwedzkie według ulotki, oraz opinii użytkowników są podobno super, podobno mogą pracować naprawdę w niskich temperaturach, nawet do 9°.
Pozdrawiam
Lech
Tylko trzeba pamiętać, że te G-995 są bardzo trudne do wybicia, co nie zawsze jest zaletą.
(28-07-2015, 10:02)alskarus napisał(a): [ -> ]Tylko trzeba pamiętać, że te G-995 są bardzo trudne do wybicia, co nie zawsze jest zaletą.
... i dlatego właśnie używamy pirosiarczynu potasu ;-)
Pozdrawiam,
Jacek
Ale nie każdy akceptuje siarkowanie wina i dlatego uwaga Jurka jest jak najbardziej słuszna.
Pozdrawiam
Lech
Witam ponownie. Mam zamiar przystąpić do działania, i chciałbym aby ktoś zweryfikował mój "przepis"(rady i podpowiedzi mile widziane).
Balon 54l
Owoce: Wiśnie ok.25kg
Woda : 14l
Cukier : Przeznaczone 10kg ( myślę żeby rozbić tą dawkę na 3-4 aplikacje ), nie chce też wina przesłodzić dlatego mam wątpliwości co do dawki 10kg na to wino
Drożdże: 7g
Pożywka : 10g( taką ilość posiadam)
Proszę o odpowiedź, Wszystkim uczestnikom dyskusji dziękuje
Co do bayanusów to one czasem nawet siarkę są w stanie przetrwać, najlepiej długo klarowne wino leżakować zanim się dosłodzi dla smaku przed butelkowaniem.
Kovalskyy:
http://old.wino.org.pl/frames/wisnie.html tutaj masz przepisy na wiśnie. Wygląda na to, że masz proporcje dobrze. Wino wyjdzie Ci mocne przez te 10kg cukru.