Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino jablkowo-wisniowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej wam ;) stworzylem bardzo amatorskie winoo :D 5kg jablek, miseczka wisni, 3 kg cukru, lyzeczka kwasu cytr. paczka zwyklych drozdzy i 4.5l wody. Mam wskaznik stezenia cukru i wskazuje prawidlowe stezenie cukru przy poczatku fermentacji.:) pytanie tylko czy proporcje owocow sa dobre, drozdzy celowo dalem wiecej. co z tego moze wyjsc i jakiej mocy? czego ew. dodac? :drink:
Będziesz miał więcej wody niż soku z owoców, pewne wnioski powinieneś już chyba wyciągnąć sam..

Czytałeś jakikolwiek przepis na wino? i jakie tam są proporcje?

PS. Miseczka wiśni jest niebyt dokładnym określeniem ilości...
Hejka.
Skoro jesteś na Forum, to stosuj się do Regulaminu.
Zdania zaczynaj z wielkiej litery i używaj polskich znaków.
Lepiej zacznij jeszcze raz.
Przeczytaj dział o jabłkowych. Użyj soku z jabłek (których nie fermentuje się w miazdze,) jak koniecznie chcesz, dodaj rozgniecionych wiśni, a przede wszystkim użyj drożdży winiarskich.
Bo wiesz, na piekarskich to najlepsze wychodzą strucle i jagodzianki...

Edit - usunęłam zdublowany temat.
Biedny piotor, wystraszyliście go :)
No nie mów, że takiej małej Meganki się wystraszył :P
I tak lato to nie pora na robienie jabłkowego, ostatecznie renety są trochę później. Kolega powinien zacząć od porzeczek, tego chyba nie da się, za przeproszeniem, spieprzyć.