Hej wam

stworzylem bardzo amatorskie winoo

5kg jablek, miseczka wisni, 3 kg cukru, lyzeczka kwasu cytr. paczka zwyklych drozdzy i 4.5l wody. Mam wskaznik stezenia cukru i wskazuje prawidlowe stezenie cukru przy poczatku fermentacji.

pytanie tylko czy proporcje owocow sa dobre, drozdzy celowo dalem wiecej. co z tego moze wyjsc i jakiej mocy? czego ew. dodac?

Będziesz miał więcej wody niż soku z owoców, pewne wnioski powinieneś już chyba wyciągnąć sam..
Czytałeś jakikolwiek przepis na wino? i jakie tam są proporcje?
PS. Miseczka wiśni jest niebyt dokładnym określeniem ilości...
Hejka.
Skoro jesteś na Forum, to stosuj się do Regulaminu.
Zdania zaczynaj z wielkiej litery i używaj polskich znaków.
Lepiej zacznij jeszcze raz.
Przeczytaj dział o jabłkowych. Użyj soku z jabłek (których nie fermentuje się w miazdze,) jak koniecznie chcesz, dodaj rozgniecionych wiśni, a przede wszystkim użyj drożdży winiarskich.
Bo wiesz, na piekarskich to najlepsze wychodzą strucle i jagodzianki...
Edit - usunęłam zdublowany temat.
Biedny piotor, wystraszyliście go
No nie mów, że takiej małej Meganki się wystraszył

I tak lato to nie pora na robienie jabłkowego, ostatecznie renety są trochę później. Kolega powinien zacząć od porzeczek, tego chyba nie da się, za przeproszeniem, spieprzyć.