Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Obliczenie mocy wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
A wiec dałem 12 kg wiśni 6 kg cukru i 21 litrów wody po 3 tygodniach cukier zeszedł na zero dosłodziłem 1 kg nie umiem tego policzyć
Łooooo to poleciałeś. Ciekawe czy wyczujesz w tym winie wiśnię. A właściwie jakikolwiek owoc w ogóle ;) Straszne rozcieńczenie. Straszne. Dodaj do tego sok z czarnej porzeczki to wyjdzie niezłe wino, bo teraz...to nie wyjdzie wino.
A co do pytania to masz teraz około 14%.
A Blg mierzyłeś , na początku po dodaniu cukru , na końcu i po ponownym dodaniu cukru ?.:niewiem:
Fakt cienkie i wodnistej , z tym że nie wiadomo czy cały cukier został przerobiony.

Lech
Nie wiem jak, ale wyszło mi 16% lub 1,6%.
[quote='lech.kuba' pid='311257' dateline='1438544642']A Blg mierzyłeś , na początku po dodaniu cukru , na końcu i po ponownym dodaniu cukru ?.:niewiem:
Fak cienkie i wodnistej , z tym że nie wiadomo czy cały cukier Raczej cały kolego kwasne i mierzone cukromierzem balinga chłopie ja jestem na tym forum od 2010
A ja wiem jaka ma moc od 14 do 16

Jakbyś napisał początkowe blg, to łatwiej możnaby obliczyć. To twoje „wino” słaby smak będzie miało.
(02-08-2015, 21:12)grzechu napisał(a): [ -> ]Jakbyś napisał początkowe blg, to łatwiej możnaby obliczyć. To twoje „wino” słaby smak będzie miało.
26 blg poczatkowe
(02-08-2015, 21:29)lukas548 napisał(a): [ -> ]
(02-08-2015, 21:12)grzechu napisał(a): [ -> ]Jakbyś napisał początkowe blg, to łatwiej możnaby obliczyć. To twoje „wino” słaby smak będzie miało.
26 blg poczatkowe mi pasuje w smak ujedzie na zero cukier o 5blg doslodzenie
(02-08-2015, 21:06)lukas548 napisał(a): [ -> ][quote='lech.kuba' pid='311257' dateline='1438544642']A Blg mierzyłeś , na początku po dodaniu cukru , na końcu i po ponownym dodaniu cukru ?.:niewiem:
Fak cienkie i wodnistej , z tym że nie wiadomo czy cały cukier. - Raczej cały kolego kwasne i mierzone cukromierzem balinga chłopie ja jestem na tym forum od 2010
A ja wiem jaka ma moc od 14 do 16
Jeśli obraziłem to przepraszam ,początkowe pytanie o tym nie swiadczylo, zapytalem żeby ustalic fakty.

Pozdrawiam
Lech
lukas548 nie da się nic a nic zrozumieć z Twoich wypowiedzi, co cytujesz a co piszesz sam? Jeśli Twój był tekst o byciu na forum od 2010, a napisałeś to w kontekście "wina" z 3 litrów soku na 30 litrów nastawu to chyba niewiele z forum zaczerpnąłeś.
Te drożdze enovini bayanus 18% wziely sie za 8 kg cukru idalej bulka rurkę prostuje ile ma procent grzeje wino fermantacja burzliwa trwa miesiac 8 kg cukru zjechały na zero smak dobry nawet bardzo dobry cukru 0blg poprawka na wysoki alkochol około 5 do 6 blg przekłamanie cukromierza ale dalej fermenracja burzliwa czarnobylskie drożdze . Smak wina bardzo dobry grzeje moc smak zarąbisty jak kijafa na spirytusie. Fajne wino 8 kg cukru na minus 4 blg czly czas fermentacja burzliwa te drozdze są masakryczne jak gorzelniane
Wytrawne przy 8 kg cukru to jest własnie robienie win 18% potrzeba jeszcze 2 kg cukru he he he
Lukas tak czytam twoje posty i coś mi sie widzi, że tyś sie tym *winem* o aromcie wiśniowym chyba opił za bardzo: trochę nieskładne są te twoje posty i ciężko cię zrozumieć.
Ala wino cukrowo wiśniowe mózgojeb wychodzi minus 6blg zezarły 8kg ładny musi być alkochol i znowu dosładzanie te drozdze enovina 18% jakieś gorzelniane 9 kilogram cukru dalej fermentacja
(07-09-2015, 22:41)lukas548 napisał(a): [ -> ]Ala wino cukrowo wiśniowe mózgojeb wychodzi minus 6blg zezarły 8kg ładny musi być alkochol i znowu dosładzanie te drozdze enovina 18% jakieś gorzelniane 9 kilogram cukru dalej fermentacja

polska jezyka byc bardzo trudna .
Do tej pory wino fermentuja od lipca do  14 grudnia winko te drozdze enovini 18%  , ostatnio testowalismy kolegą mówi paliwo lotnicze gorsze od wódki kopyto ma piekielne w nastepnym roku zrobie bez pestek chociaz goryczka jest ciekawa ide po piwku do piwnicy po dzbanek lotniczego masakra