Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Domy domami ale wygląda na to, że Johanniter z mojego domu wyszedł całkiem przedni.
Kieliszek z pierwszej buteleczki testowej.

W nosie morele z cytrusami. Aktualnie zapach całkiem, całkiem intensywny. Trochę przypomina Rieslinga... Daleko mu do Białe 2016 ale w przyszłym i w kolejnych latach dojdzie Hibernal i Gewurztraminer więc może będzie więcej.
Na języku brzoskwinie. Łagodne i oleiste - gęste. Być może to kwestia dłuższej maceracji (dzięki Włodek za taką poradę). Przyjemna, wyczuwalna kwasowość równoważona odpowiednio przez cukier resztkowy. Organoleptycznie nie jest nawet... półwytrawne. Troszkę za dużo alkoholu.
Degustowane do łososia, serów, suszonych pomidorów i oliwek na ostro.

Generalnie, jestem bardzo zadowolony z odmiany Johanniter!
W Nowy Roku będzie okazja spróbować...więc zostaw odrobinę.
Johanniter raczej lubi takie "doładowanie" maceracją.Dlatego też dobrze wychodzi w "pomarańczy"-też będziemy degustować takie wino.
Porównamy jak biel i jak orange wypada.
Już się nie mogę doczekać tych porównań!


(27-11-2021, 11:47)narc81 napisał(a): [ -> ]Pomiary TA młodego wina to ciężki temat.Z reguły CO2 rozpuszczony w winie zawyża wynik.
Ja bym szedł w kierunku,że początkowe 9 dało po fermentacji do 7- 7.5g/l.Czyli tragedii nie ma.


ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 - POMIARY (3,6pH)(8,4TA)

Niby kwasowość trochę spadła w trakcie odgazowywania... Jednakże nie sądzę by zeszła tak nisko jakby należało. Bakterie już przybyły, a wino ogrzewa się do temperatury pokojowej (w moim domu) czyli do 23C. Jutro dodaję.
Zamówiłem także pożywkę do bakterii, jak radziłeś...
Badając kwasowość po fermentacji i po pierwszym zlaniu miałem wynik wyższy o prawie 3g w porównaniu do badania labarotoryjnego...
Ta sama próbka badana na drugi dzień(kieliszek otwarty), pokazała...już o jeden gram mniej...
Nic nie biorę za pewnik,tak miałem.

Co do pożywki do bakterii to, daje się przeważnie wtedy, kiedy robi się fjm długo po ferm.alkoholowej,kiedy wino już jest częściowo sklarowane i bakterie nie mają co jeść.
Dlatego najlepszym momementem do zaszczepienia jest końcówka ferm. alkoholowej.

Daj znać.
No cóż... badania labo to podstawa!

Pożywka (Springcell), którą dostałem  wraz z bakteriami, to głównie ścianki drożdży więc zdecydowanie jest to uzupełnienie osadu. Myślę, że osad "gruby" warto jednak zlać i następnie bakterie...

Odnośnie FJM... Daję znać...
Coś się chyba dzieje... Są małe skupiska piany i lekkie ciśnienie w rurce.
Nos jeszcze bez jogurtu, na języku kwasowość bez zmian.
Aktualnie piękny zapach wina - nie wiem czy to w związku z otwarciem butli po niespełna miesiącu, czy w związku z dodaniem pożywki i bakterii. Jednakowoż 17-tego grudnia (podczas pomiarów) tenże zapach był dużo, dużo słabszy...
Tak,badania nie są złe...

To czy zlejesz znad osadu przed bakteriami czy nie, ma wpływ na ilość Diacetylu w przyszłym winie.

Jak piana i w rurce gra, to znaczy,że bakterie wzięły się do roboty(nie wczytują się fotki).

Też zauważyłem spore wahania aromatyczne podczas FJM.Nie tylko maślane ale i owocowe.
Na koniec wszystko się trochę wyrównuje.
Ten Diacetyl... Różnie ludzie piszą; efekt alkoholowej, tudzież malolaktowej... Zapewne jednej i drugiej, jak sądzę.

Jak się nie wczytują fotki, poniżej moje skupiska piany:

[attachment=35515]

ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 - POMIARY (3,6pH)(8,4TA)
2021 12 19 - Dodanie bakterii
2021 12 22 - POMIARY (3,5pH)(7,88TA)

Organoleptycznie spory spadek kwasowości na języku. Wino znacznie "wyłagodniało" . Zastanawiający, jednoczesny spadek pH ale niech i tak będzie...
Piany mało narazie.Spadek pH to naturalna sprawa na początku fjm.
Za tydzień lub dwa będzie zapewne inaczej.
Zgadza się - w miarę "postępu pracy" ilość piany lekko wzrosła. Wielkość pH również.

2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 - POMIARY (3,6pH)(8,4TA)
2021 12 19 - Dodanie bakterii
2021 12 22 - POMIARY (3,5pH)(7,88TA)
2021 12 24 - POMIARY (3,6pH)(7,65TA)

Dla pewności sprawdziłem pH-metr, kolejno w buforze 4pH i 7pH. Działa OK, bez potrzeby kalibracji od października.
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 - POMIARY (3,6pH)(8,4TA)
2021 12 19 - Dodanie bakterii
2021 12 22 - POMIARY (3,5pH)(7,88TA)
2021 12 24 - POMIARY (3,6pH)(7,65TA)
2021 12 27 - POMIARY (3,6pH)(6,15TA)
Ewidentnie pożerają jabłkowy...!
Zastanawia mnie tylko brak zmiany pH,ale być może to jeszcze się zmieni z ostatnim pomiarem.
pH nie zmieniło się. Może to kwestia odmian lub innych czynników...

2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 - POMIARY (3,6pH)(8,4TA)
2021 12 19 - Dodanie bakterii
2021 12 22 - POMIARY (3,5pH)(7,88TA)
2021 12 24 - POMIARY (3,6pH)(7,65TA)
2021 12 27 - POMIARY (3,6pH)(6,15TA)
2021 12 29 - POMIARY (3,6pH)(6,15TA)


CZYLI KONIEC FJM

2021 12 29 - Dodanie Piro 1,8g(0,1 x 18l)
2021 12 29 - Dodanie Springcell Manno 3,6g(0,2 x 18l)
Ja obstawiam błąd w pomiarze po fermentacji.Nie Twój błąd tylko sprzętowy(CO2 po fermentacji).
Jeśli by ogólna była niższa, to też mniej by praktycznie zjadło jabłkowego?Być może przez to brak "ruchu" w pH?
Teoretyzuję oczywiście...

Nie ważne.

Ważne,że się udało i smakuje! Teraz szybkie dojrzewanie do stycznia...;).

Wrzucam na pamiątkę... Pinot noir, gotowy do drugiej fermentacji!
[attachment=35525]

O parametrach nieco później,ale jedno jest pewne.
13g/ l kwasowości to nie jest dużo...;)
Ciężko powiedzieć co z tym pH. Ciekawe czy taka sytuacja powtórzy się w przyszłym roku...
Tak czy siak, kiedyś będę musiał próbkę wysłać do labo.

Tymczasem... jeżeli chodzi o białe jestem już przygotowany do Sierakowa!

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Pożywka Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Pożywka Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Pożywka Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C
2021 11 02 - POMIAR (0Blg) 0,48g piro(0,06g x 8l)
2021 11 04 - I ZLANIE Dodanie 1,13g Sorb.Pot.(0,15g x 7,5l)
2021 11 23 - II ZLANIE POMIARY (3,2pH)(7,0TA)(0Blg)
2021 11 23 - Butla 5l 0,3g piro(0,06 x 5l) oraz buteleczki 6 x 300ml (bez piro)


2021 11 31 - Ostatnia buteleczka testowana w sylwestra - była JUŻ UTLENIONA. Szybko poszło bez siarki...
2022 01 05 - III ZLANIE Butli 5l, Dodanie 0,3g piro(0,06 x 5l), Dodanie 0,75g Sorb (0,15g x 5l)
2022 01 05 - BUTELKOWANIE (sześć butelek)

Wino w kieliszku po zlaniu - kryształ.

[attachment=35528]    [attachment=35529]

Twój Pinot Noir ładnie i czysto wygląda. Po tym jak udało mi się zrobić Białe 2016, przez kolejne dwa lata PN utleniał mi się właśnie na tym etapie. Dlatego właśnie poddałem się i posadziłem Johana. Oby Tobie się udało!
No cóż,kolorek ładny.Resztę ocenimy na warsztacie bożonuvelowym...;)
Takiego cuvee jeszcze nie piłem.

Twoje utlenienia wcześniejsze to sprawka małych ilości wina,tyle.

U mnie PN pod kontrolą.Ma osłonkę z SO2 i Argonu.

Zrobiłem 3 pet naty na próbę...Jak zdążą się nagazować będziemy próbować namiastkę szampejna już niedługo!
Wzniesiemy toast Pinotem,a co!
Pewnie tak - małe ilości...

Test na języku ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir), dwa tygodnie po FJM - jest aksamitne. Porównując poprzednie roczniki bez FJM, te drugie są przaśne.
Konkurs win Sieraków 2022

Wina białe wytrawne
I miejsce 86,3pkt Riesling 2021 (Zbyszek T)
II miejsce 82,6pkt Souvignier Gris 2021 (Narc)
III miejsce 81,6pkt Riesling 2021 (Narc)
4 miejsce 76,6pkt Solaris 2021 (Zbyszek T)
5 miejsce 74,0pkt Solaris 2021 (Emilszeląg)
6 miejsce 69,6pkt Johanniter 2021 (Maciek19660714)

Wina czerwone wytrawne
I miejsce 86,33 Regent 2020 (Zbyszek T)
II miejsce 83,33 Zweigelt/PN 2021 (Maciek19660714)
III miejsce 82,33 Pinot Noir 2021 (Mirek / Zodiak - forum winogrona.org)
4 miejsce 81,66 Regent/Rondo 2021 (Mirek / Zodiak - forum winogrona.org)
5 miejsce 80,33 Regent 2021 (Narc)
6 miejsce 72,33 Regent 2021 (Narc)

Wina białe słodkie
I miejsce 88,3pkt Muscaris 2021 (Narc)
II miejsce 88,0pkt Seyval Blanc 2021 (Mirek / Zodiak - forum winogrona.org)
III miejsce 83,3pkt Solaris 2021 (Narc)
III miejsce 83,3pkt Solaris 2021 (Zbyszek T)

Wino musujące (poza konkursem)
Gdybym miał oceniać przyznałbym spokojnie... 90pkt Pinot Noir 2021 (Narc)


Wina białe wytrawne Zbyszka i Włodka naprawdę wspaniałe i wielkie.
Wina czerwone wytrawne - zdecydowanie wyrównany i wysoki poziom.
Wina białe słodkie  - niebo na języku.
Wino musujące - Moim zdaniem, wspaniały materiał na szampana. Bardzo, bardzo ciekawa różnica pomiędzy bazą i aktualnym etapem produkcji.

Gratulacje dla zwycięzców zmagań!

[attachment=35542]
Przyjemne spotkanie,to najważniejsze!

Wina co rok są lepsze,to prawda.Nauka nie idzie w las.Niechaj aura sprzyja dalej!

Dzięki za uznanie dla musiaka! Już pod kapslem.Druga fermentacja w toku!

P.S moje białe wytrawne to Souvignier gris.
Poprawiłem nazwę. Szczerze mówiąc nie słyszałem o niej jak dotąd ale jak widać ma potencjał. Nie odbierając nic winiarzowi...

U mnie pocięte. Pożegnałem się jednocześnie z Pinot Noir...
Obecnie swego rodzaju jednolitość zapanowała. Mianowicie w części wschodniej króluje Zweigelt, w części zachodniej Johanniter, a jedynie w południowej jest lekka mieszanka; Johanniter + Chardonnay + Hibernal + Gewurztraminer.
Bardzo jestem ciekawy cuvee z białych.
Tak,to młoda odmiana,ale prężnie nasadzana w PL(i chyba nie tylko),przynajmniej przez komercyjne winnice.
Szkoda,że wyciąłeś Pn...ale to kwestia doświadczeń,więc zrozumiałe.(nie ujmując powstałym winom).
U nas też cięcie.Jeszcze zejdzie kilka dni...
[attachment=35543]

Może się wybierasz w okolice i pomożesz Włodasowi?W połowie lutego tniemy znowu,teraz przerwa.

Jeszcze  fotka z Sierakowa:
[attachment=35544],[attachment=35545],[attachment=35546]
Może się tak zdarzyć, że BARDZO chętnie przyjadę bowiem właśnie w środku lutego zaplanowałem sobie dłuższą przerwę pomiędzy transportami...
Jeżeli chodzi o cięcie nie zapominaj o podstawach:
[attachment=35547]
Chociaż... z pewnością teraz, ja mógłbym się wiele nauczyć od Ciebie!
W przypadku ewentualnego spotkania, nie od rzeczy byłoby powtórzyć "Festiwal steków"
[attachment=35548]

No cóż... nie udało mi się ogarnąć Pinot Noir więc odpuściłem i jednocześnie cieszę się, że u Ciebie jest tak bardzo OK.

Zastanawiam się aktualnie, gdzie by tu jeszcze - w moim malutkim areale - wcisnąć Souvignier Gris...
Czyli wstępnie jesteśmy umówieni.

Tak to prawda,po pracy trzeba uzupełnić węglowodany,stek nawet by się tu dobrze sprawdził.Może takie steki z ogniska w winnicy? Tego jeszcze nie było! Oczywiście przy odpowiedniej pogodzie...

Pamiętam te pierwsze warsztaty w Szczecinie,oj pamiętam! ;)
Cięcie krzewów-czarna magia.
Od tego w sumie zaczęła się przygoda.

Różni się trochę "zbiornikowe" winiarstwo od "balonowego"... W tym pierwszym jest zdecydowanie łatwiej!

Czerwieni z Pn jeszcze nie popełniłem,mocno jednak trzymam kciuki ażeby się udało!

Jakieś małe poletko się na SG znajdzie... ;)
:pijemy: Fajne spotkanie chłopaki w przyjemnej atmosferze  :spoko:
Wszyscy razem, aż miło was widzieć.
Ja moje białe jeszcze trzymam pod kluczem  :D bo jak moi degustatorzy popróbują to na Wielkanoc już nie będę mieć  Rolleyes  pozdrawiam was serdecznie.
Przyjemnie było i co ważne - niezwykle pouczająco!

Włodek daj znak sygnał - kiedy tniemy?
Miałem zacząć od jutra,ale pogoda pokrzyżowała nieco plany.
W zasadzie czekam tylko aż przestanie wiać i padać.
11 rzędów mam pocięte,zostaje 31. ;)
Zobaczymy jak to pójdzie.Jeśli zacznę od wtorku, to z pewnością pod koniec tygodnia będzie jeszcze trochę roboty...