Nie tylko listki... Zlewanie też.
Dzisiaj zrobiłem czwarte zlanie ZP 2021. Przy okazji zebrałem wszystkie czynności.
Wino - po udanej FJM - bardzo delikatne. Szczerze mówiąc bałem się trochę, że zejście do 6,15 TA będzie zbyt radykalne... Jednakże jest OK, a nawet bardzo OK...
ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 -
POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 -
START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE
POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - I ZLANIE
POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)
2021 12 17 -
POMIARY (3,6pH)(8,4TA)
2021 12 19 - Dodanie bakterii
2021 12 22 -
POMIARY (3,5pH)(7,88TA)
2021 12 24 -
POMIARY (3,6pH)(7,65TA)
2021 12 27 -
POMIARY (3,6pH)(6,15TA)
2021 12 29 -
POMIARY (3,6pH)(6,15TA)
2021 12 29 - II ZLANIE Piro 1,8g(0,1 x 18l)
2021 12 29 - Dodanie Springcell Manno 3,6g(0,2 x 18l)
2021 12 29 - Dodanie Flor-Stop
2022 02 24 - III ZLANIE Piro 1,02g(0,06 x 17l)
2022 05 08 - IV ZLANIE Piro 0,9g(0,06 x 15l)
2022 05 08 - BUTELKOWANIE Piro 0,12g(0,06 x 2l) 3but x 0,7l
[
attachment=35642]