JGH 2022 (Johanniter, Gewurztraminer, Hibernal) - wino białe
2022 10 05 - Winobranie 3,2g piro(0,1g x 32 l)
2022 10 05 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6,4g(0,2g x 32l)
2022 10 06 - PRASA
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie Bentonit 23,5g(1,0 x 23,5l)
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie PVPP 5,75g(0,25 x 23,5l)
2022 10 06 - ZLEWANIE dodanie Spring Arom 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 06 - DROŻDŻE HD T18
2022 10 06 - POMIARY (3,5pH)(8,1TA)(20Blg)
2022 10 07 - Start fermentacja w temp 16C
2022 10 08 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 10 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23) (przy 14Blg)
2022 10 15 - Koniec fermentacji burzliwej POMIARY (3,4pH)(8,9TA)
2022 10 29 - I ZLANIE (21 l) POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(-2Blg) Schładzanie do 8C
2022 10 30 - Winobranie Chardonnay (22Blg)(4 litry miazgi)
2022 10 30 - MACERACJA Chardonnay dodanie Safizyn Clean 0,08g(0,02g x 4l)(5h)
2022 10 30 - PRASA (3 litry moszczu)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie Bentonit 3g(1,0 x 3l)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie PVPP 0,75g(0,25 x 3l)
2022 10 31 - ZLANIE Chardonnay (2 litry moszczu)
2022 10 31 - 21 litrów(-2Blg) + 2 litry(22Blg) = 23 litry
2022 10 31 - II ZLANIE PIRO 4,6g(0,2g x 23 l)
2022 10 31 - Obliczenia 2 litry x 22Blg = 428g cukru : 23 litry = 18,5g cukru/litr wina
2022 11 01 - POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(0Blg)
2022 11 10 - III ZLANIE dodanie SPRINGCELL MANNO 6,6g(0,3 x 22l)
2022 11 12 - dziwna mgiełka, utrzymująca się w okolicy szyjki butli
2022 11 12 - być może to pozostałości PVPP... Albo coś innego...
2022 11 13 - zlanie z użyciem filtra z gazy. Wino 21,5 litra
2022 11 15 - po zlaniu mgiełki brak
2022 11 15 - POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(0Blg)
Wino zapakowane do butli 20l pod korek (postoi ze trzy miesiące do kolejnego zlania) oraz do butli 1,5l (do świątecznej degustacji i do Sierakowa).
[
attachment=35861]
ZW 2022 (Zweigelt) - wino czerwone
2022 10 29 - Winobranie PIRO 3g(0,1g x 30 l)
2022 10 29 - POMIARY (3,6pH)(7,3TA)(23Blg)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6g(0,2g x 30 l)(4h)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Spring Cell Kolor 6g(0,2g x 30 l)(2h)
2022 10 29 - DROŻDŻE (HD S135) (18:00)
2022 10 29 - START (21:00)
2022 10 30 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 10 31 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 11 10 - Koniec fermentacji POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 15 - PRASA (25 litrów) SEDYMENTACJA
2022 11 16 - I ZLANIE (23 litry) POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 30 - POMIARY (3,6pH)(6,9TA)
2022 11 30 - dodanie SPRINGCELL 4,6g(0,2g x 23l
2022 11 30 - dodanie BKM
2022 12 03 - POMIARY (3,7pH)(5,7TA)
FJM w tym roku, bez jakichś większych oznak na powierzchni wina...
[
attachment=35862]