Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Strzeliłem z Johanniterem jedynie dlatego, że w roku ich posadzenia kupowałem właśnie Johannitery i te niby dwa Zweigelty.
Przyjrzałem się dzisiaj gronom - wygląda na to, że słusznie prawisz. Ponadto są nieco luźniejsze. W smaku jest też pewna różnica - odrobinę więcej kwasowości. Liście natomiast bardzo podobne.
Tak czy siak, W przyszłym roku zamówię dwie sadzonki Zweigelt...
Generalnie... Johanniter, Hibernal, Gewurztraminer, a nawet Zweigelt "idą" równo - mniej więcej, pomiędzy 18,5Bx, a 19,5Bx. Zdarzają się oczywiście jagody o "wadze" szesnastu briksów...

Nadal trochę pomarszczeń na Johanniter i Zweigelt. Jest szara na Johanniter.

Bardzo ładnie urosły niektóre sadzonki Sauvignier Gris. Inne trochę mniej. Wygląda na to, że ta odmiana - sądząc po kolorze liści - dobrze sobie radzi w moim Terroir.
W końcu i... jednak ZŁOTA POLSKA JESIEŃ zawitała. Choćby i na kilka dni...

Krzewy w części zach, pd i wsch skąpane w słońcu, cieszą się  - wraz ze mną - ostatnim tchnieniem ciepła.
Grona Johanniter, Hibernal, Gewurztraminer i Zweigelt - generalnie w dobrym stanie. Wszędzie około 20Bx.

Żeby nie było tak różowo, szara nie śpi i atakuje. Tu i ówdzie pojawiają się pojedyncze, zainfekowane jagody. Dobrze, że tendencja jest spadkowa, bowiem wcześniej była nieco... niepokojąca. Myślę, że powtórka Switch 09 12 (wcześniej 08 17 podczas veraison) zrobiła dobrą robotę... Oraz usuwanie zainfekowanych jagód, części, a także - całe szczęście w minimalnych ilościach - całych gron...
Ile razy w sezonie pryskasz Switchem?
Chyba będę musiał poza SNL i Siarkolem wdrożyć ten preparat do ochrony swoich krzewów.
W poprzednich latach, jedynie w połowie veraison. W tym roku - tak jak pisałem wcześniej - poprawiłem w połowie września.
V zlanie Zweigelt 2021.
Osad na dnie butli minimalny.

W nosie bardzo ładnie. Na języku - odnośnie kwasowości - bardzo, bardzo delikatnie.
Pytanie brzmi... jak to się rozwinie?

Zastanawiając się i analizując...

Zweigelt 2020 (po FJM 8,25 TA) aktualnie - jak dla mnie... mogło by być nieco mniej kwasów.
Zweigelt 2021 (po FJM 6,15 TA) aktualnie - jw. delikatne, ciekawe co będzie dalej...
Winobranie 2022 w części Zach i Pd - Johanniter, Hibernal, Gewurztraminer.
Generalnie owoce zdrowe. Kilka gron z SzP oczywiście... się zdarzyło.

Prasa, zlewanie po sedymentacji i start. Będzie wino!

2022 10 05 - (15:00) Winobranie 3,2g piro(0,1g x 32 l)
2022 10 05 - (00:00) MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6,4g(0,2g x 32l)
2022 10 06 - (05:00) PRASA
2022 10 06 - (07:00) SEDYMENTACJA dodanie Bentonit 23,5g(1,0 x 23,5l)
2022 10 06 - (07:00) SEDYMENTACJA dodanie PVPP 5,75g(0,25 x 23,5l)
2022 10 06 - (16:00) ZLEWANIE dodanie Spring Arom 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 06 - (20:00) DROŻDŻE HD T18
2022 10 06 - (21:00) POMIARY (3,5pH)(8,1TA)(20Blg)
2022 10 07 - (06:00) Start fermentacja w temp 16C
2022 10 08 - (08:00) Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23)
Strasznie tajemnicza ta Twoja sedymentacja. (404. Wystąpił błąd.

Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. To wszystko, co wiemy.)
:D
U mnie wszystko się otwiera ale proszę bardzo (aby nie było tak strasznie tajemniczo...);

Owoce w wiaderkach
[attachment=35784]

Prasa
[attachment=35785]

Zlewanie po sedymentacji
[attachment=35786]

Start
[attachment=35787]

i jeszcze burcok
[attachment=35788]

Chardonnay jeszcze wisi. Aktualnie 19Bx. Podobnie Zweigelt, także 19Bx
2022 10 05 - Winobranie 3,2g piro(0,1g x 32 l)
2022 10 05 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6,4g(0,2g x 32l)
2022 10 06 - PRASA
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie Bentonit 23,5g(1,0 x 23,5l)
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie PVPP 5,75g(0,25 x 23,5l)
2022 10 06 - ZLEWANIE dodanie Spring Arom 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 06 - DROŻDŻE HD T18
2022 10 06 - POMIARY (3,5pH)(8,1TA)(20Blg)
2022 10 07 - Start fermentacja w temp 16C
2022 10 08 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 10 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23) (przy 14Blg)

2022 10 15 - Koniec fermentacji burzliwej POMIARY (3,4pH)(8,9TA)

Piękny kolor i co ważne... czysto w nosie podczas degustacji.

[attachment=35802]

Chardonnay na dosłodzenie do wysokiego cukru resztkowego, jeszcze wisi i aktualnie ma 22Blg.

Zweigelt ma obecnie 21,5Blg.
Winobranie Zweigelt 2022.
Owoce w znakomitej większości zdrowe.
Trochę SzP się oczywiście zdarzyło...

Pomiary (3,6pH)(7,3TA)(23Blg)
Ale wytrzymałeś! :-) Gratulacje. Parametry petarda :-)
Dzięki.
Szkoda, że z Johanniterem... nie wytrzymałem i niepotrzebnie zebrałam go na początku miesiąca. Spokojnie mógł powisieć do teraz, tak jak to przeoczone grono...

Chardonnay 22Blg na dosłodzenie białego.
JGH 2022 (Johanniter, Gewurztraminer, Hibernal) - wino białe
2022 10 05 - Winobranie 3,2g piro(0,1g x 32 l)
2022 10 05 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6,4g(0,2g x 32l)
2022 10 06 - PRASA
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie Bentonit 23,5g(1,0 x 23,5l)
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie PVPP 5,75g(0,25 x 23,5l)
2022 10 06 - ZLEWANIE dodanie Spring Arom 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 06 - DROŻDŻE HD T18
2022 10 06 - POMIARY (3,5pH)(8,1TA)(20Blg)
2022 10 07 - Start fermentacja w temp 16C
2022 10 08 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 10 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23) (przy 14Blg)
2022 10 15 - Koniec fermentacji burzliwej POMIARY (3,4pH)(8,9TA)
2022 10 29 - I ZLANIE (21 l) POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(-2Blg) Schładzanie do 8C
2022 10 30 - Winobranie Chardonnay (22Blg)(4 litry miazgi)
2022 10 30 - MACERACJA Chardonnay dodanie Safizyn Clean 0,08g(0,02g x 4l)(5h)
2022 10 30 - PRASA (3 litry moszczu)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie Bentonit 3g(1,0 x 3l)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie PVPP 0,75g(0,25 x 3l)
2022 10 31 - ZLANIE Chardonnay (2 litry moszczu)
2022 10 31 - 21 litrów(-2Blg) + 2 litry(22Blg) = 23 litry
2022 10 31 - II ZLANIE  PIRO 4,6g(0,2g x 23 l)
2022 10 31 - Obliczenia 2 litry x 22Blg = 428g cukru : 23 litry = 18,5g cukru/litr wina
2022 11 01 - POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(0Blg)

[attachment=35824]

ZW 2022 (Zweigelt) - wino czerwone
2022 10 29 - Winobranie PIRO 3g(0,1g x 30 l)
2022 10 29 - POMIARY (3,6pH)(7,3TA)(23Blg)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6g(0,2g x 30 l)(4h)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Spring Cell Kolor 6g(0,2g x 30 l)(2h)
2022 10 29 - DROŻDŻE (HD S135) (18:00)
2022 10 29 - START (21:00)
2022 10 30 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 10 31 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)

[attachment=35825]

Owoce Zweigelt wymagały lekkiego przebierania, szczególnie z zaoctowanych jagód. Tragedii jednak nie było.
Trzymam kciuki!
Żeby było co testować w styczniu!
Niechybnie będziemy testować...

Tymczasem, po trzynastu dniach fermentacji ZW 2022 widać koniec.
Pomiary (3,6pH)(7,4TA)

Czas zamówić bakterie...
JGH 2022 po III zlaniu.

[attachment=35842]

W kieliszku.

[attachment=35843]
ZW 2022 - Prasa.

Wytłoki.

Wino po tłoczeniu i sedymentacji - 23 litry.

W nosie, bez jakichkolwiek złych niuansów - jest dobrze.
Podlinkowane zdjęcie nie wyświetlają się.

Białe szybko sklarowane!Brawo!

Już miałbym ochotę popróbować naszych win!
Nie wiem z jakiego powodu, podlinkowane się nie wyświetlają więc może tak...

Prasa
[attachment=35846]

Wytłoki
[attachment=35847]

Wino po tłoczeniu
[attachment=35848]

Ja także nie mogę się już doczekać Degustacji w Sierakowie!
No i bardzo ładnie, widzę Maciek że nawet w warunkach domowych dajesz sobie radę, w kluczowym momencie.
Na zdjęciu widzę wytłoki z dużą ilością osadu, mułu. U mnie bardziej wygląda to jak wióry. W jaki sposób mieliłeś.
O przepraszam... Może i w warunkach domowych ale rzecz dzieje się w łazience winiarskiej w piwnicy! Gdybym robił ten proceder na parterze w łazience domowej, zapewne zostałbym zbanowany w sferze domowej...
Żarcik oczywiście ale na poważnie - kabinę prysznicową projektowałem tak aby można było zmieścić się z prasą. Plus kran z wężem i pistoletem do płukania butli i mycia tejże prasy. Co ciekawsze... wszyscy domownicy uwielbiają, właśnie łazienkę winiarską, a ta domowa to... muzeum. Ewentualnie do mycia zębów...

Odnośnie wytłoków i mułu to wydaje mi się, że jest to kwestia enzymów, które stosowałem. Odszypułkowanie i rozgniatanie jagód - ręcznie.
Bakterie dotarły. Czas zaczynić FJM...

[attachment=35857]

Wino w kieliszku czyste w nosie i na języku.

[attachment=35858]

2022 11 30 - POMIARY przed dodaniem bakterii (3,6pH)(6,9TA)
Będziemy testować!
JGH 2022 (Johanniter, Gewurztraminer, Hibernal) - wino białe

2022 10 05 - Winobranie 3,2g piro(0,1g x 32 l)
2022 10 05 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6,4g(0,2g x 32l)
2022 10 06 - PRASA
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie Bentonit 23,5g(1,0 x 23,5l)
2022 10 06 - SEDYMENTACJA dodanie PVPP 5,75g(0,25 x 23,5l)
2022 10 06 - ZLEWANIE dodanie Spring Arom 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 06 - DROŻDŻE HD T18
2022 10 06 - POMIARY (3,5pH)(8,1TA)(20Blg)
2022 10 07 - Start fermentacja w temp 16C
2022 10 08 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23)
2022 10 10 - Fosforan 4,6g(0,2 x 23) i Spring Ferm 4,6g(0,2 x 23) (przy 14Blg)
2022 10 15 - Koniec fermentacji burzliwej POMIARY (3,4pH)(8,9TA)
2022 10 29 - I ZLANIE (21 l) POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(-2Blg) Schładzanie do 8C
2022 10 30 - Winobranie Chardonnay (22Blg)(4 litry miazgi)
2022 10 30 - MACERACJA Chardonnay dodanie Safizyn Clean 0,08g(0,02g x 4l)(5h)
2022 10 30 - PRASA (3 litry moszczu)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie Bentonit 3g(1,0 x 3l)
2022 10 30 - SEDYMENTACJA Chardonnay dodanie PVPP 0,75g(0,25 x 3l)
2022 10 31 - ZLANIE Chardonnay (2 litry moszczu)
2022 10 31 - 21 litrów(-2Blg) + 2 litry(22Blg) = 23 litry
2022 10 31 - II ZLANIE  PIRO 4,6g(0,2g x 23 l)
2022 10 31 - Obliczenia 2 litry x 22Blg = 428g cukru : 23 litry = 18,5g cukru/litr wina
2022 11 01 - POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(0Blg)
2022 11 10 - III ZLANIE dodanie SPRINGCELL MANNO 6,6g(0,3 x 22l)
2022 11 12 - dziwna mgiełka, utrzymująca się w okolicy szyjki butli
2022 11 12 - być może to pozostałości PVPP... Albo coś innego...
2022 11 13 - zlanie z użyciem filtra z gazy. Wino 21,5 litra
2022 11 15 - po zlaniu mgiełki brak
2022 11 15 - POMIARY (3,4pH)(8,9TA)(0Blg)

Wino zapakowane do butli 20l pod korek (postoi ze trzy miesiące do kolejnego zlania) oraz do butli 1,5l (do świątecznej degustacji i do Sierakowa).

[attachment=35861]

ZW 2022 (Zweigelt) - wino czerwone

2022 10 29 - Winobranie PIRO 3g(0,1g x 30 l)
2022 10 29 - POMIARY (3,6pH)(7,3TA)(23Blg)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6g(0,2g x 30 l)(4h)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Spring Cell Kolor 6g(0,2g x 30 l)(2h)
2022 10 29 - DROŻDŻE (HD S135) (18:00)
2022 10 29 - START (21:00)
2022 10 30 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 10 31 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 11 10 - Koniec fermentacji POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 15 - PRASA (25 litrów) SEDYMENTACJA
2022 11 16 - I ZLANIE (23 litry) POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 30 - POMIARY (3,6pH)(6,9TA)
2022 11 30 - dodanie SPRINGCELL 4,6g(0,2g x 23l
2022 11 30 - dodanie BKM
2022 12 03 - POMIARY (3,7pH)(5,7TA)

FJM w tym roku, bez jakichś większych oznak na powierzchni wina...

[attachment=35862]