Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
2022 11 30 - POMIARY (3,6pH)(6,9TA)
2022 11 30 - dodanie BKM
2022 12 03 - POMIARY (3,7pH)(5,7TA)
2022 12 05 - POMIARY (3,7pH)(5,6TA)
2022 12 06 - POMIARY (3,7pH)(5,55TA)

Powoli zbliża się koniec...
(21-08-2021, 17:18)Akuratny napisał(a): [ -> ]Zauważyłem spore różnice w tempie dojrzewania gron. Dotyczy krzewów tej samej odmiany (Zweigelt), kupionych u tego samego dostawcy (K. Górka) w tym samym czasie, posadzonych w tym samym czasie i rosnących obok siebie. Kilka dni temu na jednym krzewie wszystkie jagody zupełnie zielone, podczas gdy na sąsiednim część jagód już porządnie wybarwiona. Nie mam pojęcia skąd ta różnica.

Miałeś podobnie w tym roku? Ja miałem.

PS. Nie rzutowało to jakoś negatywnie na parametry wina. Wręcz... j/w pisałem, jest OK.
(12-12-2022, 00:38)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]
(21-08-2021, 17:18)Akuratny napisał(a): [ -> ]Zauważyłem spore różnice w tempie dojrzewania gron. Dotyczy krzewów tej samej odmiany (Zweigelt), kupionych u tego samego dostawcy (K. Górka) w tym samym czasie, posadzonych w tym samym czasie i rosnących obok siebie. Kilka dni temu na jednym krzewie wszystkie jagody zupełnie zielone, podczas gdy na sąsiednim część jagód już porządnie wybarwiona. Nie mam pojęcia skąd ta różnica.

Miałeś podobnie w tym roku? Ja miałem.

PS. Nie rzutowało to jakoś negatywnie na parametry wina. Wręcz... j/w pisałem, jest OK.
Ja też miałem. Zauważyłem, że przoduje w tym Zweigelt. Może "ten typ tak ma"? :)
Często używasz skrótów, co do których tylko się domyślam, co oznaczają. Czy możesz wyjaśnić TA i BKM?
Nie sądzę, że "ten typ tak ma". To raczej kwestia zamieszania z podkładkami lub jakieś - jednak - drobne różnice w klonach.
Mniej więcej... połowa krzewów Zweigelt, sadzona w 2017 dojrzewa równo i wcześniej. Druga połowa dosadzana później (w dwóch ratach) ma tygodniowe i dwutygodniowe opóźnienie. Krótko mówiąc... ta druga połowa nie dość, że późniejsza, to... jeszcze różni się między sobą!
Ważne, że w momencie dojrzałości do zbioru jest OK, choć... wolałbym aby było równo - mniej zastanawiania się kiedy zbierać...

TA - Total Acidity - Kwasowość całkowita, czyli wszystkie kwasy, a głównie kwas winowy i jabłkowy.
BKM - bakterie kwasu mlekowego.
(13-12-2022, 23:47)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Nie sądzę, że "ten typ tak ma". To raczej kwestia zamieszania z podkładkami lub jakieś - jednak - drobne różnice w klonach.
Mniej więcej... połowa krzewów Zweigelt, sadzona w 2017 dojrzewa równo i wcześniej. Druga połowa dosadzana później (w dwóch ratach) ma tygodniowe i dwutygodniowe opóźnienie. Krótko mówiąc... ta druga połowa nie dość, że późniejsza, to... jeszcze różni się między sobą!
Ważne, że w momencie dojrzałości do zbioru jest OK, choć... wolałbym aby było równo - mniej zastanawiania się kiedy zbierać...
Zastanawiające jest jednak, że inne odmiany, a mam ich kilka, tego fenomenu praktycznie rzecz biorąc, nie wykazują.
Ale na Zweigelt nie narzekam. Wyniki z niego mam powtarzalne - chodzi mi o jakość wina. Gorzej sprawa wygląda z Seyval Blanc, tu rozrzut jest "od ściany do ściany". Przykładowo: w 2019 roku otrzymałem z tej odmiany wspaniałe wino, a w 2021 zaledwie tuzinkowe, mimo że grona były należycie dojrzałe i zawartość cukru była wysoka.

"TA - Total Acidity - Kwasowość całkowita, czyli wszystkie kwasy, a głównie kwas winowy i jabłkowy.
BKM - bakterie kwasu mlekowego."

Dzięki. Co do drugiego skrótu, to domyślałem się trafnie, ale jednak co pewność, to pewność.
Nie mam bladego pojęcia dlaczego takie różnice, a jedynie dywaguję.
Uważam, że Zweigelt to bardzo dobra odmiana u mnie. Wystarczy dotrwać do zbioru, rozkminić odpowiedni moment i jest powtarzalność w dobrym stylu.
Nie znam Seyval Blanc więc się nie wypowiem. Zapewne jakieś przyczyny są. Muszą być... Może obciążenie, może taki rok.

Jeżeli chodzi o skrót TA, to tę wiedzę uzyskałem niecałe dwa lata temu od Narc i cieszę się, że mogę ją przekazać dalej.

Dzisiaj zlałem do trzech butelek zawartość JGH 2021 z butli 1,5l. W sensie, że dwie na święta, a jedna wypita od razu do kolacji (sałatka mojej Ady!). Jak w tym momencie - jest dobrze.

[attachment=35867]
Butelkowanie ZP 2021
Po roku dojrzewania.
W nosie dominują wiśnie i jagody.
Na języku także wiśnie, jeżyny i czarna porzeczka. Generalnie... ciemne owoce.

Kwasowość 6,15 TA to  łagodność i delikatność w odbiorze, jednakowoż - w mojej ocenie - zbyt szybkie starzenie. W oku bowiem zbyt dużo cegły, jak na roczne wino... Nie podoba mi się to ale... jednakowoż, ciekawe co będzie dalej.

[attachment=35868]

[attachment=35869]
(15-12-2022, 21:05)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Nie mam bladego pojęcia dlaczego takie różnice, a jedynie dywaguję.
Uważam, że Zweigelt to bardzo dobra odmiana u mnie. Wystarczy dotrwać do zbioru, rozkminić odpowiedni moment i jest powtarzalność w dobrym stylu.
Nie znam Seyval Blanc więc się nie wypowiem. Zapewne jakieś przyczyny są. Muszą być... Może obciążenie, może taki rok.

Jeżeli chodzi o skrót TA, to tę wiedzę uzyskałem niecałe dwa lata temu od Narc i cieszę się, że mogę ją przekazać dalej.

Dzisiaj zlałem do trzech butelek zawartość JGH 2021 z butli 1,5l. W sensie, że dwie na święta, a jedna wypita od razu do kolacji (sałatka mojej Ady!). Jak w tym momencie - jest dobrze.
Może warto zebrać w jednym miejscu wszystkie używane tu skróty wraz z objaśnieniami? Czytają to forum nowi ludzie, którzy, podobnie jak ja, nie wiedzą, co owe skróty oznaczają.
PS
Sałatka wygląda niezwykle apetycznie :)
Mam wrażenie, graniczące z pewnością, że gdzieś taki temat jest.

Dzisiaj pospawałem taki regałowy moduł.

Wieczorna klimatyczna fotka...
Klimatyczna fotka zaprawdę klimatyczna.Niestety moduł nie odpala,mogę jedynie sobie go wyobrazić.
Co do wina to na zdjęciu nie widzę "ceglastego" koloru, ale to 200km i nie wiadomo jak wielkie mogą być różnice w odbiorze zdjęcia...;)
Kolor wina ma prawo się z czasem zmieniać i zmienia się.Skoro nie wyczuwasz niepokojących nut,to zapewne kwestia spojrzenia na wino.

Będzie dobrze.Trzeba walczyć! ;)
Niestety mnie też moduł nie odpala. :nie:
Skoro "klimatyczna" odpaliła, a "moduł" nie to się chyba zorientowałem, że album z tymże "modułem" nie był udostępniony. Udostępniłem i mam nadzieję, że teraz działa.

Oczywiście, może to taka faza wina. Niepokojących nut nie ma - nie pozostaje nic, tylko czekać i sukcesywnie degustować.
ZW 2022 (Zweigelt) - wino czerwone

2022 10 29 - Winobranie PIRO 3g(0,1g x 30 l)
2022 10 29 - POMIARY (3,6pH)(7,3TA)(23Blg)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Safizyn Clean 6g(0,2g x 30 l)(4h)
2022 10 29 - MACERACJA dodanie Spring Cell Kolor 6g(0,2g x 30 l)(2h)
2022 10 29 - DROŻDŻE (HD S135) (18:00)
2022 10 29 - START (21:00)
2022 10 30 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 10 31 - Fosforan 6g(0,2 x 30 l) i Spring Ferm 6g(0,2 x 30 l)
2022 11 10 - Koniec fermentacji POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 15 - PRASA (25 litrów) SEDYMENTACJA
2022 11 16 - I ZLANIE (23 litry) POMIARY (3,6pH)(7,4TA)(-2Blg)
2022 11 30 - POMIARY (3,6pH)(6,9TA)
2022 11 30 - dodanie SPRINGCELL 4,6g(0,2g x 23l
2022 11 30 - dodanie BKM
2022 12 03 - POMIARY (3,7pH)(5,7TA)
2022 11 30 - POMIARY (3,6pH)(6,9TA)       dodanie BKM
2022 12 03 - POMIARY (3,7pH)(5,7TA)
2022 12 05 - POMIARY (3,7pH)(5,6TA)
2022 12 06 - POMIARY (3,7pH)(5,55TA)
2022 12 07 - POMIARY (3,7pH)(5,55TA)      koniec FJM
2022 12 07 - II ZLANIE  PIRO 2,2g(0,1g x 22 l)
2022 12 07 - BACTILESS 5,5g(0,25g x 22 l)
2022 12 23 - III ZLANIE  PIRO 1,2g(0,06g x 20 l)
2022 12 23 - dodanie SPRINGCELL MANNO 4g(0,2 x 20l)
2022 12 23 - BUTLEKOWANIE 4 butelki 0,5l Beaujolais Nouveau
Takie szczecińskie bożole w grudniu...

Jak na razie, w nosie i w ustach czysto, a w oku czysty rubin.
Nadal czysto i jest rubin

[attachment=36191]