(08-08-2023, 18:01)narc81 napisał(a): [ -> ]Trzymaj butelki,trzymaj...Warsztaciki pewnie zrobię,bom głodny spotkania w większym gronie znajomych winiarzy!
Ja równie głodny, bowiem spotkania u Ciebie to wiedzy ogrom...!!!
(08-08-2023, 18:01)narc81 napisał(a): [ -> ]A'propos SG,on potrafi być również "spięty"...
Rzeczywiście... Twoje nieco bardziej spięte. Może dlatego, że starsze o rok...
(08-08-2023, 18:01)narc81 napisał(a): [ -> ]Nasz Pinot powolutku się układa i kolorstycznie i aromatycznie.
W oku ładnie ułożony. Ciekawy jestem nosa i języka...
No spotkania to fajna rzecz,zawsze to podkreślam.
W pierwszym roku,też takie były.Myślę,że to kwestia,również wieku,jak piszesz,ale również zasobności gleby w składniki mineralne i budowę korzenia(ten wszak może być większy w krótkim czasie).
Młode krzewy,młode wino,ale przyzwoite.
Przyjedziesz,spróbujesz,ocenisz.
Jak byłem u Ciebie na winobraniu, z zaciekawieniem obserwowałem jak ładnie i dokładnie Twoja młynkoodszypułkowarka zgniata owoce. Właśnie zacząłem poszukiwania młynka - odszypułkowywanie przy moich "ilościach" zrobię ręcznie. Jak na razie, znalazłem
taki. Cena nie aż taka wielka...
Nie zastanawiaj się.
Od ręcznego odszypułkowywania,każdy sprzęt jest lepszy, a ten nawet wygląda rozsądnie,a i cena nie odstrasza.
Ja mam taki (albo bardzo podobny, już nie pamiętam czy dokładnie z Eurowinu). Nie jest idealnie spasowany, trochę jagód ucieka bokiem i brakuje mi możliwości ustawienia szczeliny między wałkami.
Nie wyobrażam sobie już jednak ręcznego miażdżenia jagód białych odmian (rozdrabnianie mieszadłem się u mnie nie sprawdziło). Cały zasyp mieli w ciągu minuty.
Przydałoby się jeszcze wspomaganie przy odszypułkowywaniu.
[attachment=36408][attachment=36409]
(11-08-2023, 22:02)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Młynek zamówiony.
Czytając ostatnie wpisy przypomniałem sobie, że też miałem kupić młynek do winogron.
Jest młynek do rozdrabniania owoców i jest młynek do rozgniatania owoców, a to są dwa różne młynki.
I tutaj kupując trzeba wiedzieć co potrzebujemy.
Pierwszy rozdrabnia owoce, głównie jabłka, posiada zęby. Drugi rozgniata i ten posiada dwa żebrowane wałki, stosowany do winogron.
Maciek kupił dobry młynek. Kolega Akuratny kupił akurat do jabłek.
Veraison na
Gewurztraminer.
Malutkie - jak na razie... problemy to;
- jedna jedyna jagoda na
Hibernal z MP (zapewne nie dotarłem do niej z ręcznym opryskiwaczem...),
- kilka pomarszczonych jagód na
Johanniter (bardzo mało w porównaniu do zeszłego sezonu!),
- które przy tych upałach, szybko zamieniają się w
mufinki,
- odrobinę
popękanych jagód na Zweigelt, po ostatnich opadach.
Generalnie, jak na razie, rok bez problemów!!!
Ciekawostka -
dwa krzewy Zweigelt, ten sam klon i ta sama podkładka (sadzone w odstępie dwóch lat), a jednak... spore różnice w początkowej fazie przebarwiania. W zeszłym roku było tak samo. No nic... ważne, że w momencie zbioru - specjalnie je kontrolowałem - cukier się wyrównuje...
Jak na połowę sierpnia, wygląda na to, że będzie DOBRY ROK!
(21-08-2023, 21:50)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Jak na połowę sierpnia, wygląda na to, że będzie DOBRY ROK!
To zależy gdzie. U mnie będzię to najgorszy rok od dłuższego czasu.
Tak. Pisałem o swojej uprawie.
Dlaczego najgorszy? Patogeny, czy inne zdarzenia?
Czerwcowe przymrozki, potem trzymiesięczna susza a teraz ulewy. W zeszłym tygodniu w ciągu pół dnia spadło 86 mm deszczu. Co drugi dzień deszcz rzędu 20 mm i więcej. Wszystkie deserówki popękane i z mp.
Jakoś trzyma się tylko Johanniter i Regent.
Rozmawiałem wczoraj z Kilisem. Też miał przymrozki w czerwcu. Masakrakra jakaś... Słyszałem i czytałem, że na wschód od linii Szzczecin - Wrocław tak się zdarzało.
Z tego co pamiętam, u mnie było - tak sądzę - na granicy...
Ostatnio w Szczecinie też popadało ale nie aż tak...
Dobrze, że chociaż te dwie odmiany są OK!
Trudny mamy region uprawy...
Wygląda to bardzo ładnie!
Będzięmy degustować!
Kolejne roczniki w natarciu!
Degustacja to podstawa!
Nowa
zabawka przybyła. Skręciłem i sądzę, że będzie dobrze działać
Pierwsze siatki na Zweigelt (przy ścianie) rozłożone.
[
attachment=36433]
Zrobiłem pierwsze pomiary:
- Zweigelt (przy ścianie) 15,5 Blg
- Souvignier Gris 16Blg
Wszędzie na górze piękne sierpniowe pasierby. Wczoraj zabezpieczone - będą pracować...
[
attachment=36434]
Zabawka wygląda ok.
U mnie pasierby akurat na Riesling i PN osypane Mrz,ale częściowo już ususzone od Śor i ostatniego słońca.Zresztą poczyniłem ogławianie więc i tak niewiele ich zostało.
Czekamy!
No właśnie to mnie lekko dziwi, że przy takiej laboratoryjnych warunkach nie ma na moich pasierbach nic. Chyba musiałem trafić dobrze z zabiegami...
Natomiast SzP już
jest! Na Johanniter. Na razie tylko trzy jagody i oby jak najmniej... W przypadku tej odmiany - jak mniemam - w tym sezonie, Switch powinien być nieco wcześniej...
No cóż... Niesamowite jest to, ile doświadczeń aby to wszystko ogarnąć. Jeszcze trzysta lat i mam nadzieję zostać ampelologiem...
ZW 2022 dzisiaj
otwarty. Po dwóch miesiącach od butelkowania. Ładnie się rozwija. Bardzo dobry nos. Zero złych niuansów. Myślę, że za kilka miesięcy (może w grudniu) ciekawie będzie porównać go z
ZW 2022 butelkowanym w
lutym.
Długo się nie dziwiłem...
Jest MRz na pasierbach Zweigelt. Miałem jeszcze resztkę starego i dobrego Ridomilu...
Veraison na
Hibernal. Jako ostatnia odmiana. Ciekawe jest to, że jako pierwsza kwitnęła...
Dzisiaj też,
zrobiłem ogławianie
pasierbów. W tym roku, pasierby (sierpniowe) rosną bardzo szybko. Było nawet kwitnienie na Johanniter...
Suszę Mączniaka Rzekomego na
pasierbach Zweigelt. Nie poddaje się tak łatwo ale chyba raczej... powoli ulega.
Ogórki
cały czas rosną.
Komarów tysiące, nawet w ciągu dnia... ale znalazłem już
dobry Spray.
Trzeci dzień po zaobserwowaniu veraison na Hibernal i taki odczyt oraz taki kolor niektórych jagód. Ciekawe czy to początek SzP czy może jakieś inne hockiklocki...
[
attachment=36458] [
attachment=36459]
Pozostałe odmiany normalnie 16Bx w porywach do 16,5Bx.
MRz na pasierbach Zweigelt, raczej opanowany.
(30-08-2023, 19:21)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Dzisiaj też, zrobiłem ogławianie pasierbów. W tym roku, pasierby (sierpniowe) rosną bardzo szybko. Było nawet kwitnienie na Johanniter...
To co znaczy,że zostajesz tylko przy jednym zbiorze?
(28-08-2023, 21:21)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Długo się nie dziwiłem...
Jest MRz na pasierbach Zweigelt. Miałem jeszcze resztkę starego i dobrego Ridomilu...
Jesteś pewny? Mankozeb w Ridomilu ma karencję 56 dni dla winorośli i chyba nawet były zalecenia, żeby go nie stosować później niż po kwitnieniu, a potem został wycofany w ogóle ze sprzedaży (już prawie 2 lata minęły).