Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
JESIEŃ 2013 (dojrzewanie i winobranie)

Następne pomiary.
Na razie nie uśredniałem wyników, mierzyłem po jednej jagodzie z krzewu. Jedynie w przypadku Canadice zrobiłem kilka pomiarów (19 - 21,5)
Pomiar refraktometrem:

DATA------------------2013 08 28----2013 09 02----2013 09 09

De Chaunac---(09,5 Bx)------(12,5 Bx)
Merlot----------(...........)-----(14,0 Bx)
Cabernet S---(...........)------(15,0 Bx)
Dornfelder----(15,5 Bx)------(17,0 Bx)
MF--------------(15,0 Bx)------(17,0 Bx)
Cascade-------(15,0 Bx)------(18,0 Bx)
Aurora----------(17,0 Bx)-------(18,0 Bx)
LM---------------(17,5 Bx)-------(19,0 Bx)
Canadice-------(19,0 Bx)-------(20,0 Bx)

Ciekawostka jest taka, że u Taty rośnie dwuletni krzew NN zidentyfikowany w zeszłym roku przez Darka jako odmiana "bliska" bądź też spokrewniona z LM lub MF. Ma około 15 gron o malutkich jagodach ale w dniu dzisiejszym osiągnęła poziom 24Bx!
15 kiści to optymalna ilość :) Przynajmniej tak mi się wydaje.
To chyba jeszcze powinno zależeć od wielkości gron i jagód oraz od osiągów danej odmiany w poprzednich latach i wieku krzewu.
Wydaje mi się więc, że do każdego przypadku powinno się podchodzić w odrębny sposób.
Na Viniferach mam maksymalnie pięć kiści, po jednej na latorośli. Na pozostałych krzewach, od 15 do 25.
A na mieszańcach ile proponujesz gron na krzewie?
max 1,5kg na krzak.
No to tak by wychodziło, przy około 25 - 30 gronach Aurory.

Skąd wiem? Ano niestety dzisiaj dokonałem nagłego, wymuszonego winobrania. Okazało się bowiem, że po ostatnich opadach spora część gron tej odmiany popękała.

W sumie to lekki szok. W zeszłym roku Aurorę zbierałem 17 września przy poziomie cukrów - 20Bx. Wychodzi na to, że w tym roku dojrzała dwa tygodnie wcześniej. Kwasów, oczywiście z racji "nagłego wypadku" nie mierzyłem.
Lipiec cieplejszy o prawie 2 stopnie od normy, sierpień też ponad 1 stopień cieplejszy od normy, do tego w lipcu usłonecznienie wychodziło 40% większe niż norma wieloletnia. W sierpniu nie mam danych, ale też nie brakowało pogodnych i ciepłych dni, więc być może tu masz przyczynę wysokiego poziomu cukrów.
Nie było dłuższych okresów z niską temperaturą i pochmurnym niebem :)
No tak, takie właśnie mam wrażenie, porównując jedynie na podstawie spostrzeżeń ten i poprzedni rok.

Kilis, a jak tam efekty walki z Pilśniowcem. Ja w tym roku po wiosennych zabiegach Promanalem i siarką znalazłem, dosłownie jedynie trzy liście z wypukłością i pilśnią pod spodem.
Skoki temperatury w nocy są przydatne. Kwas szybciej spada.
A co do przędziorów to moim zdaniem sukces. W zeszłym roku to była plaga, w tym czyściutko i żadnych oznak, liście zdrowe.
No cóż. W takim razie wychodzi na to, że miałeś rację co do oprysku olejami przed pękaniem pąków oraz co do skuteczności zabiegu siarką.
Będę musiał więc zweryfikować także sam moment zabiegu.

Nowe pomiary:
DATA------------------2013 08 28----2013 09 02----2013 09 09

De Chaunac-------------(09,5 Bx)-------(12,5 Bx)------(14,0 Bx)
Merlot-------------------(..........)-------(14,0 Bx)------(15,0 Bx)
Cabernet Sauvignon------(..........)-------(15,0 Bx)------(16.0 Bx)
Dornfelder---------------(15,5 Bx)-------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)
MF----------------------(15,0 Bx)-------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)
Cascade-----------------(15,0 Bx)-------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)
Aurora-------------------(17,0 Bx)-------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)
LM-----------------------(17,5 Bx)-------(19,0 Bx)------(21,5 Bx)
Canadice-----------------(19,0 Bx)-------(20,0 Bx)------(22,0 Bx)
Maćku zastanawiasz się nad opryskami przeciw szarej pleśni?
Na przyszły tydzień prognozy są niepomyślne, ma dużo padać i temperatura ma spaść, do poziomu 11-14 w dzień, i 7-10 w nocy.
Dałem Galactico 5 września (35 dni karencji), ze względu na szarą i M Rz, którego miałem we sierpniu. Oczywiście w winnicy w Niemczech.
Będę mógł więc zbierać po 10 października ale i tak zamierzam VV przetrzymać nawet do końca tego miesiąca aby spróbować dobić do 23 Bx.

Miałeś w zeszłych latach Szarą pleśń w tym okresie? Jak tam w ogóle zdrowotność krzewów u Ciebie i dojrzewanie?
2 lata temu Rondo około 10 września zaatakowała szara pleśń, ale było już za późno na opryski, więc wyczekałem lepszej pogody i zerwałem.
W ubiegłym roku było dobrze, nie miałem kłopotu ani z szarą pleśnią ani z mączniakami, tylko na kilku krzewach Rondo dało się zauważyć lekkie objawy zarażeniem MP.
W tym roku zapowiadało się pięknie, wyjechałem do Rumunii na 2 tygodnie i pod koniec czerwca zimno i 2 dni ciągłych opadów spowodowało lekkie zarażenie Ronda (1 krzew) MP, po przyjeździe zrobiłem oprysk Topsinem i choroba się zatrzymała. Teraz jest dobrze, te kilka porażonych gron urwałem i czekam co dalej.
Musze poszukać jakiegoś środka na szarą pleśń, z w miarę krótkim okresem karencji <21 dni.

EDIT:
Jaki okres karencji ma Bravo 500 SC dla winorośli? J
eżeli krótki to prysnę przeciwko szarej pleśni przed zbiorem.

Nie wiem czy pytałem ale czy okres karencji liczy się dla owoców przerobowych, które zostaną spożyte (w postaci wina), w przyszłym roku lub dalej??
Zwykle podawane są dwa rodzaje karencji: do spożycia i dla owoców przerobowych. Ta druga oznacza, że można już je jeść ale nie powinny ich jeszcze jeść drożdże, ponieważ mogą być kłopoty z fermentacją.

Nie znam żadnego środka na Szarą o tak krótkim okresie karencji.

Najnowsze pomiary, uśrednione:

DATA------------------2013 08 28----2013 09 02----2013 09 09----2013 09 21

De Chaunac-------------(09,5 Bx)------(12,5 Bx)------(14,0 Bx)------(15,5 Bx)
Merlot-------------------(...........)------(14,0 Bx)------(15,0 Bx)------(16,5 Bx, max 18)
Cabernet Sauvignon--(...........)------(15,0 Bx)------(16.0 Bx)------(16,5 Bx)
Dornfelder---------------(15,5 Bx)------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)------(19,0 Bx)
MF-----------------------(15,0 Bx)------(17,0 Bx)------(18,5 Bx)------(19,0 Bx)
Cascade------------------(15,0 Bx)------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)------(19,0 Bx)
Aurora-------------------(17,0 Bx)-------(18,0 Bx)------(21,0 Bx)------(19,5 Bx)
LM-----------------------(17,5 Bx)-------(19,0 Bx)------(21,5 Bx)------(22,5 Bx)
Canadice-----------------(19,0 Bx)-------(20,0 Bx)------(22,0 Bx)------(23,0 Bx)
Sorki Maciek, że nie na temat, ale może taki sposób formatowania tabel byłby czytelniejszy?
Wymaga wczesniejszego zredagowania w edytorze tekstu (notatnik) ponieważ są tutaj tabulatory.
No i tag [ CODE ].

Kod:
DATA        2013 08 28    2013 09 02    2013 09 09    2013 09 21
De Chaunac    (09,5 Bx)    (12,5 Bx)    (14,0 Bx)    (15,5 Bx)
Merlot        (...........)    (14,0 Bx)    (15,0 Bx)    (16,5 Bx, max 18)
Cabernet Sauvignon(...........)    (15,0 Bx)    (16.0 Bx)    (16,5 Bx)
Dornfelder    (15,5 Bx)    (17,0 Bx)    (18,5 Bx)    (19,0 Bx)
MF        (15,0 Bx)    (17,0 Bx)    (18,5 Bx)    (19,0 Bx)
Cascade        (15,0 Bx)    (18,0 Bx)    (21,0 Bx)    (19,0 Bx)
Aurora        (17,0 Bx)    (18,0 Bx)    (21,0 Bx)    (19,5 Bx)
LM        (17,5 Bx)    (19,0 Bx)    (21,5 Bx)    (22,5 Bx)
Canadice    (19,0 Bx)    (20,0 Bx)    (22,0 Bx)    (23,0 Bx)
A ja może z innej strony ugryzę. Maćku, jak długo uprawiasz merlota? Jak sobie radzisz z jego mrozoodpornością?

A poza tym - jak sobie żyją sadzonki: kupione i ukorzeniane?
Mrx, właśnie na temat. Czegoś takiego szukałem...


Paul Craft, Merloty - dwa krzewy, jeden czteroletni, drugi dwuletni. Na różnych podkładkach. Zachowują się podobnie. Oba okrywane.
Na wnioski jeszcze za wcześnie. Czekam do końca sezonu...

Sadzonki - nieźle, oczywiście nie licząc ataku roztoczy. Spora większość nadaje się do formowania pnia. Fotki w stopce.
Ukorzeniane sztobry - Merloty i CS słabo, PN nieźle.

Infekcje ogólnie - Mp i Mrz w sierpniu. Opanowane, w zasadzie bez problemu i większych szkód.

Akurat wychodzi na to, że Merloty u mnie to odmiana wskaźnikowa jeżeli chodzi o Mp i Mrz.

To co mnie smuci to to, że już teraz wiem na pewno iż nie da się uprawiać VV bez chemii.

A jak u Ciebie?
maciek19660714 napisał(a):To co mnie smuci to to, że już teraz wiem na pewno iż nie da się uprawiać VV bez chemii.

Uprawiać się da, ale wina z tego nie będzie :lol:
@up
Ale co to za uprawa, jak oczy bolą, bo nawet popatrzeć nie można. :P

/A to już przeglądałem, myślałem, że może coś nowego dodałeś.

Bardzo ładnie rośnie siegerrebe, dornfelder, gewuerztraminer, a także 2 regenty. W tych musiałem już chyba 3-ci raz ułamać szczyt.
Marszałek był mocno ospały, dopiero jakiś miesiąc temu zaczął się rozwijać, a teraz nadal wygląda, jakby mógł 5 metrów przyrostu wypracować. ;)
Rondo miało pecha, 2 razy sarny je obgryzły i chyba nawet metra nie ma, ale za to silnie drewnieje.
Solarisy słabo się pokazały, liczyłem na coś więcej po znakomitym starcie, ale na guyota (potem może stałe ramię) starczy.
Moje leony i seyvale też miały pecha, właśnie z sarnami, dwa razy je podskubały i albo są goławe na wysokości 50-100 cm (bez liści, same kikuty) albo ogólnie je przygryzły tak do metra. Także LM na formę kurtyny sobie poczeka, bo ten rok nic im nie przyniósł. SB też raczej zetnę na 2-3 oczka wiosną i zobaczymy.

Tej jesieni dosadzę jeszcze kilka sztuk deserowych, od Kapitana, żeby coś tam sobie poskubać. ;)

Z moich deserówek najbardziej mi przypasowała Łora. Polecam. Duże, jasne jagody. Bardzo smaczne. Odmiana obcopylna. Zapyliła się średnio, ale ma to tą zaletę, że niektóre jagody w gronach wyrosły słabo (wielkości grochu) ale te małe są za to bardzo słodkie i bez pestek.
Polecam.
Fotka z akcji "Zabezpiecz swoje liście przed przymrozkiem":
https://picasaweb.google.com/11536956903...3300445970
Akcja zajęła 30 minut.
Spoko, krzewy z pewnością się nie spalą. Pod plandeką świecą żarówki energooszczędne...

Co ciekawe kiedy zaczynałem okrywać było 4,5C. Kiedy skończyłem, trzydzieści minut później termometr pokazywał 6C.

Sąsiedzi pewnie mieli ubaw. Chociaż, a propos sąsiadów to okazuje się, że ostatnio miałem parę "wizyt" z pytaniami; "czemu ma pan ciągle zielone liście?".
Maciek, ja folie założyłem tydzień temu.
Ciekawe czy sąsiedzi nie będą narzekać jak zaczną Ci liście opadać z winorośli,
pewnie będzie potrzebna jakaś buteleczka dla ułagodzenia ;)
Ja nie zakładałem wcześniej, ponieważ w nocy miałem koło ośmiu stopni. Niebezpieczeństwo zaistniało dopiero wczoraj.

Hihihi, przy tym bajzlu u sąsiadów, te parę liści będzie niezauważalne...

Jak tam Ranman, zadziałał? U mnie czysto. Tydzień temu psiknąłem Alkalinem, jutro kolejny raz.
Z czystością w tym roku to u mnie cianko, mniej więcej od czasu gradobicia.
Jest trochę m. prawdziwego, ale już z tym nic nie robię. Zakładam 2 tyg i zbiory (mam nadzieję, że mocniej nie przymrozi).
Raczej nędzne będą w tym roku :(
U mnie pewnie jeszcze trzy albo i cztery tygodnie do zbiorów, nie licząc oczywiście LM i Cascade:
Max pomiar jagody LM i Cascade - 25Bx. Fajnie.
Miało dziś padać ale nie pada i oby tak dalej...

Data----------2013 08 28    2013 09 02    2013 09 09    2013 09 21    2013 09 27        2013 10 05
De Chaunac--(09,5 Bx)    (12,5 Bx)    (14,0 Bx)    (15,5 Bx)    (17,0 Bx)(....)        (19,0 Bx)(....)
Merlot--------(.....Bx)    (14,0 Bx)    (15,0 Bx)    (16,5 Bx)    (20,0 Bx)(....)        (21,0 Bx)(....)
Cabernet S---(.....Bx)    (15,0 Bx)    (16.0 Bx)    (16,5 Bx)    (19,0 Bx)(....)        (20,0 Bx)(....)
Dornfelder----(15,5 Bx)    (17,0 Bx)    (18,5 Bx)    (19,0 Bx)    (20,0 Bx)(....)        (20,5 Bx)(....)
Marechal F----(15,0 Bx)    (17,0 Bx)    (18,5 Bx)    (19,0 Bx)    (20,0 Bx)(9g/l)        (21,0 Bx)(....)
Cascade-------(15,0 Bx)    (18,0 Bx)    (21,0 Bx)    (19,0 Bx)    (21,0 Bx)(....)        (22,0 Bx)(....)
Aurora---------(17,0 Bx)    (18,0 Bx)    (21,0 Bx)    (19,5 Bx)    (19,5 Bx)(6g/l)        (.......)(....)
Leon M--------(17,5 Bx)    (19,0 Bx)    (21,5 Bx)    (22,5 Bx)    (22,0 Bx)(....)        (23,0 Bx)(....)
Canadice------(19,0 Bx)    (20,0 Bx)    (22,0 Bx)    (23,0 Bx)    (23,5 Bx)(6g/l)