Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
JESIEŃ 2015 (pomiary, oczekiwanie na winobranie, winobranie nr I i II )

Franekk, nie to, że niedobry. Zarówno Regent od Turnau i ten ze Srebrnej góry były bardzo ciekawe i każdy z nich miał to coś... Po prostu CC wygrał i to znacznie.

Degustacja była w ciemno. Dopiero po zakończeniu poznaliśmy jakie wino było w konkretnym kieliszku. Polecam taką formę oceny, szczególnie nieprofesjonalistom:
https://picasaweb.google.com/11536956903...1712936978
Czasami można się mocno zadziwić...

Na spotkaniu trzy osoby; KonradB, Winnygrzemek i ja wydaliśmy, całkiem niezależnie, identyczny werdykt. Oczywiście, na miarę Polski, to subiektywna opinia szczecińskich winiarzy. Jednak dla mnie jest, jak najbardziej obiektywna. W końcu, na jakiejś podstawie muszę decydować o przyszłych nasadzeniach...

Co do Rondo, się nie wypowiadam, bo nie miałem przyjemności degustować.
Nie wyczuwam, żadnych trawiastych posmaków w CC.

Myślę, że najważniejsza jest gleba, zakładając podobny - optymalny sposób prowadzenia, ochrony i inne... Sądzę, iż w danej lokalizacji, określona odmiana może dać wino - bo o winach tu rozprawiamy - znacznie lepsze, a w innych gorsze. Czyli; sadzimy, uprawiamy, robimy wino, przyjeżdżamy do Gostomi - na konkurs i tam dyskutujemy...
(18-09-2015, 23:09)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Właśnie w tym celu zrobiliśmy "Szczecińskie Potyczki Winiarzy":
...... Winiarzy????? Ha,ha

Jednym z celów spotkania, było porównanie win z odmiany Regent i Cabernet Cortis. Materiał braliśmy od najlepszych...................

Najlepszych??????????????? Nie przypominam sobie abym był obecny!!!!

Ban za bezprawną zmianę tekstu w cytowanym poście.
Kolejne pomiary

Data ------------09 18---09 28
Regent----------18 Bx---19 Bx
Dornfelder------19 Bx---19 Bx
Pinot Noir-------19 Bx---19 Bx
Pinot Noir P-----21 Bx---22 Bx
Cab Cortis ------22 Bx---22 Bx
Saint Laurent---19 Bx---21 Bx
Zwiegelt---------20 Bx---22 Bx
Blaufrankisch---19 Bx---20 Bx

Jest nieźle i w miarę równomiernie. Kwasy wyczuwalne jedynie w PN i Saint Laurent. Jagody zdrowe i jędrne - szczególnie cieszy mnie ta sytuacja na Cabernet Cortis...
Minus jest taki, że wczoraj rano w Gryfinie (20km na pd od Szczecina) były dwa stopnie nad ranem...
Kolejne pomiary

Data ------------09 18---09 28---10 05
Regent----------18 Bx---19 Bx---21BX
Dornfelder------19 Bx---19 Bx---22BX
Pinot Noir-------19 Bx---19 Bx---20BX
Pinot Noir P-----21 Bx---22 Bx---23BX
Cab Cortis ------22 Bx---22 Bx---23BX
Saint Laurent---19 Bx---21 Bx---21BX
Zwiegelt---------20 Bx---22 Bx---23BX
Blaufrankisch---19 Bx---20 Bx---21BX

MP na kilku górnych liściach PN, zlikwidowany Alkalinem.
Zweigelt ma u Ciebie 23 Bx?
U mnie w tym roku masakra 15 Bx. Majowe przymrozki, potem długo zimno i nawet ciepłe lato nie nadgoniło.
No tak, jestem mile zaskoczony. Coś czuję, że to będzie moja główna odmiana. tym bardziej że w Gostomi zajął, chyba w 2014 roku, pierwsze miejsce. No i grona ma całkiem spore:
https://picasaweb.google.com/11536956903...5487341042

Pewnie dużo zależy od siedliska. U mnie, na przykład LM i MF nie podskakiwał mniej niż 9g/l kwasów, a teraz czytam na winogrona.org, że w kilku przypadkach ma nieco mniej...
U mnie oprócz Regenta najlepiej wychodzi Dorsa. W tej chwili Regent 20,5 bx, Dorsa 23,5 bx.
Dosadziłem w tym roku, dwa krzewy Cab. Dorsa. Turnau mówił, że u niego też się bardzo dobrze sprawuje. Tyle, że właśnie te dwie sadzonki - jako jedyne - miały przez chwilę MP...
A Regent, u mnie podobnie - słabo...
Kolejne pomiary

Data ------------09 18---09 28--10 05---10 10
Regent----------18 Bx---19 Bx---21BX---22BX
Dornfelder------19 Bx---19 Bx---22BX---22BX
Pinot Noir-------19 Bx---19 Bx---20BX---21BX
Pinot Noir P-----21 Bx---22 Bx---23BX---24BX
Cab Cortis ------22 Bx---22 Bx---23BX---23BX
Saint Laurent---19 Bx---21 Bx---21BX---22BX
Zwiegelt---------20 Bx---22 Bx---23BX---24BX
Blaufrankisch---19 Bx---20 Bx---21BX---22BX

W poniedziałek zmierzę kwasy Regent, Dornfelder, Pinot Noir Precoce, Cab Cortis, Zweigelt i chyba, czas będzie zbierać. Reszta, zapewne za dwa tygodnie.
Jagody CC zaczynają się marszczyć - te mają 24 Bx... Pestki, tych wymienionych do badania kwasu - przebarwione w całości.
@Maciek mam pytanie dotyczące obciążenia i rozlokowania gron jakie Ty stosujesz.
Chciałbym się dowiedzieć jakie stosujesz obciążenie i jak rozmieszczasz grona (czy po 2 na latorośl, czy po 1) i grona do wycięcia wybierasz górne czy dolne?

Czytałem też gdzieś o korzyściach z zostawiania nieowocujących latorośli na krzewie ale nie mogę znaleźć tego.
Zmierzyłem dzisiaj, jedynie Cabernet Cortis. Wynik 7g/l.
Pestki:
https://picasaweb.google.com/11536956903...3342026290
Czas zbierać.

Znaczy to też, że w zeszłym roku zebrałem za wcześnie:
https://picasaweb.google.com/11536956903...5162516130
No ale... wtedy było zamieranie szypułek i po prostu nie dojrzały.

Pawelek, krzewy mam młode więc na razie ograniczam latorośle (a grona musowo...) choć, wszystko z bólem... Jedno grono na latorośl i jedna latorśll na węzeł krzewienia.
Na Dornfelder, na przykład, zostawiłem dwa, w związku z osiągami z zeszłego roku i efekt jest taki, że w zeszłym sezonie pomiar wyniósł 23Bx osiemnastego września, a teraz... jak wyżej. Krótko mówiąc; płacz wiosną, a radocha jesienią.

Usuwanie dolnych lub górnych gron- testuję. Na pewno wycinam trzecie - najwyższe.

Kwestia, pozostawienia nieowocujących latorośli - dotyczy czopków Royat. Pisał, o tym - swego czasu - DarekRz. Mianowicie, dolne pąki na czopkach= bez owocowania = silniejsze pąki w przyszłym roku.
Muszę się Maćku z Twoim ostatnim zdaniem nie zgodzić. Tnę Regenta na dwu oczkowe czopki zostawiając na każdej latorośli po dwa grona i nie zauważyłem słabszych pąków, słabszego drewnienia czy gorszego owocowania w roku następnym. Podobnie tnę niektóre deserówki z tą różnicą, że zostawiam po jednym gronie. Nie wiem, może to zależy od siedliska...
"Małe" sprostowanie; rano zaważyłem, iż pH-metr troszkę wariował (bateria). Powtórzyłem badanie CC - wynik 9g/l, czyli słabo.

Zmierzyłem także Zweigelt - wynik 8,2 g/l - tu troszkę lepiej... Pestki:
https://picasaweb.google.com/11536956903...4059740674

Frank1, podałem to co przeczytałem... Pisałem wyżej - krzewy mam młode i jak do tej pory, zostawiałem po jednej latorośli z czopka więc... nie sprawdzałem. Gdzieniegdzie zostawiłem po dwa grona na latorośli i tam były zauważalne różnice Bx w porównaniu z innymi.

Z duszą na ramieniu jechałem dzisiaj, po weekendzie... Jednak szarej - mimo czterech dni opadów - nie ma. Albo... jeszcze nie ma.

Data ------------09 18---09 28--10 05---10 10--10 19
Regent----------18 Bx---19 Bx---21BX---22BX---23BX
Dornfelder------19 Bx---19 Bx---22BX---22BX---23BX
Pinot Noir-------19 Bx---19 Bx---20BX---21BX---22BX
Pinot Noir P-----21 Bx---22 Bx---23BX---24BX---25BX
Cab Cortis ------22 Bx---22 Bx---23BX---23BX---24BX
Saint Laurent---19 Bx---21 Bx---21BX---22BX---22BX
Zwiegelt---------20 Bx---22 Bx---23BX---24BX---23BX
Blaufrankisch---19 Bx---20 Bx---21BX---22BX---22BX

Tak sobie zmierzyłem niektóre, lekko pomarszczone grona CC:
https://picasaweb.google.com/11536956903...7552790226

Kwasów nie mierzyłem, ze względu na opady.
Od środy, prognozy pokazują koniec deszczu...
A gdzie mogę poczytać o pomiarach cukru? Bo jak na razie to mierzę tylko sobie :)
Opady skończyły się jednak w poniedziałek więc po trzech dniach zrobiłem pomiary:

Regent+Dornfelder 22Bx 6,6g/l 3,5pH
Zweigelt 24Bx 8g/l 3,3pH

Ja infekcję mam - grypową... Krzewy i grona czyste.

Jeszcze trzy dni (dzisiaj mżawka) i zbieram: Regent, Dornfelder, Zweigelt, CC i PNP.
Dzisiaj pierwsza część winobrania; Regent:
https://picasaweb.google.com/11536956903...9425048306
Pestki Regent - są wyprażone, są i takie sobie:
https://picasaweb.google.com/11536956903...5990314306
Dornfelder:
https://picasaweb.google.com/11536956903...1557544450
Pestki Dornfelder:
https://picasaweb.google.com/11536956903...0140145282

Owoce zdrowe i jędrne, w przypadku Regenta - wręcz chrupiące...
Regent:
https://picasaweb.google.com/11536956903...4591225170
Dornfelder:
https://picasaweb.google.com/11536956903...4373848738

Parametry (wspólne): 22Bx 6g/l 3,5pH

Reszta czeka...

Poniżej poranna fotka, szczecińskiej jesieni (szósta rano). Otworzyłem okno (czapka oraz polar, bo grypa niedawno była) i... ODDYCHAŁEM tym widokiem:
https://picasaweb.google.com/11536956903...2993002274

A liście frunęły cały czas, a blaski mignęły na przestrzał.
Czas sobie zwolnił na chwilę, po sekundzie... jeszcze chodził i... przestał.
Lubelska jesień dziś o 6 rano to mgła z ograniczoną widocznością do kilkunastu metrów i siwy przymrozek -2 a teraz słoneczko, choć zimno.
(27-10-2015, 23:26)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]A liście frunęły cały czas, a blaski mignęły na przestrzał.
Czas sobie zwolnił na chwilę, po sekundzie... jeszcze chodził i... przestał.
Maciek co o tej godzinie wpłynęło na taką melancholijną poetyckość?;):diabelek:
Ballantine's
(28-10-2015, 09:36)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]Ballantine's
z rana jak śmietana :diabelek:
Ale to była północ, pełnia księżyca. Wilkołaki wyły w okolicy.:lol:
Chyba 6 nad ranem, wilkołaki poszły spać :D
Wyjaśniam; zdjęcie zrobiłem przedwczoraj o szóstej rano, po południu - winobranie. Następnie - odszypułkowanie i niezbędny dla sterylizacji organizmu Ballantine's, zaś vena dopadła mnię o północy. Tak wyglądał ten piękny dzień...

Zgodnie z planem, wczoraj winobranie;
Pinot Noir Precoce:
https://picasaweb.google.com/11536956903...1579670706
Grono:
https://picasaweb.google.com/11536956903...6352480818
Cabernet Cortis:
https://picasaweb.google.com/11536956903...5333964050
Grono:
https://picasaweb.google.com/11536956903...6020074162
Zweigelt:
https://picasaweb.google.com/11536956903...4391738722
Grono - największe w winnicy :
https://picasaweb.google.com/11536956903...6251862450