JESIEŃ 2017 (winobranie cz I)(użycie nowej prasy)
Tatko zaskoczył mnie z decyzją o zbiorze. Zmierzyłem więc tylko cukier.
W poniedziałek sprawdzę pH i kwasy.
Pestki czarne.
Z tego co wiem, planuje tygodniową fermentację w miazdze.
Grona piękne, miło patrzeć.
Tatko zebrał, a dzisiaj ja - Regent, Dornfelder i CC. Dwa małe wiaderka:
[
attachment=26929]
Zauważyłem SzP na jednym gronie Dornfelder:
https://photos.google.com/share/AF1QipOI...kwNFRUdjlR
Jutro sprawdzę czy przypadkiem, podobne oznaki, nie pojawiły się na PN i Zweigelt...
Biorę się za odszypułkowanie...
Będzie test prasy, mianowicie - mój plan, to różowe, z tych odmian...
Maciek, czy ( ze swoich ) w tym sezonie, będziesz koncentrował się tylko na białych/różowych, czy też planujesz wytworzyć czerwone?
Pozdrawiam
Piotr
No to powodzonka!
Prasa działa super. Z 12,5l miazgi uzyskałem 9l soku (21,5Blg) (7,8g/l) (3,3pH):
Trochę mało tego kwasu...
[
attachment=26941]
W przypadku zastosowania filtra, potrzebna jest osłona łożyska, na tłoku:
[
attachment=26942]
Piotrze, nie będę w tym i pewnie w przyszłym sezonie robił czerwonego. Białe i Różowe jakoś tak mi ostatnio smakują lepiej... Może kiedyś zrobię czerwone z PN i ZW.
Na razie, to ostatni rok Regent, Dornfelder i CC u mnie, tak więc na pożegnanie jest różowe...
Wczorajsze pomiary:
- Pinot Noir Precoce 21Bx
- Zweigelt 20Bx
- Pinot Noir 19Bx
- Hibernal 17Bx
PS. Już pracuje:
[
attachment=26943]
Piękna praska
muszę w coś takiego się w przyszłym roku zaopatrzyć
Praska rzeczywiście świetna!
W przyszłym sezonie, chyba zamienię drewnianą na nierdzewkę.
Maciek, ja z kolei bardzo lubię wina czerwone...z uwagi na wysoki poziom cholesterolu
Pozdrawiam
Piotr
Jestem bardzo zadowolony z tej prasy. Super sprawa!
Efekt "wycisku":
[
attachment=26946]
Choć nie cała jest z nierdzewki - rama jest z profili ocynkowanych i po myciu już mam trochę nalotu rdzy, na spawach. Nie miałem czasu by dać ją do malowania proszkowego... Dam po sezonie. Nie mniej jednak, nie wiem czy w przyszłym roku nie zrobię drugiej, całej z nierdzewki.
Tak czy siak, nawet... bardziej jestem zadowolony z filtra - bawełna 240g/m2 (dzięki Erikos za namiar i podpowiedź!) skutkuje, brakiem potrzeby sedymentacji próbki do pomiarów (taki przykład - bo jest znamienny). Jak to wyjdzie w przypadku czerwonych odmian, na białe wino - oczywiście - zobaczymy i stwierdzimy...
Poniżej próbka po 1,5h - bez osadu:
[
attachment=26945]
To i ja dodam od siebie, że kawał dobrej roboty, ponownie za Tobą...!
Kawał roboty to będzie, jak... wyjdzie dobre wino!
Gdzie taki fajny filtr można nabyć?
Trzeba kupić bawełnę surową i uszyć. Podobny filtr w sklepie sporo kosztuje...
Zamawiam taki worek na moją praskę 15 litrową... Ładnie się uśmiecham sensej...
Została mi w tym momencie, tkanina 150g/m2. Z odmierzonej już porcji z materiału, o gramaturze 240g/m2 będę szył dzisiaj drugi filtr na Białe 2018 (ten pierwszy - cały czerwony).
Tak więc jak chcesz mieć na już, to tylko 150g/m2...
(05-10-2017, 09:34)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]...(ten pierwszy - cały czerwony)...
NaOH albo środki czyszczące na jego bazie. W kilka sekund będzie jak nowy.
Fajnie że praska się sprawdziła. Ja czekam na pogodę i też się biorę za robote.
(05-10-2017, 11:00)Erikos napisał(a): [ -> ] (05-10-2017, 09:34)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]...(ten pierwszy - cały czerwony)...
NaOH albo środki czyszczące na jego bazie. W kilka sekund będzie jak nowy.
Rzeczywiście, czerwony kolor zszedł migiem, po kąpieli w sodzie:
https://photos.google.com/share/AF1QipNZ...FNVUZnUVZ3
Tak czy siak, skoro miałem materiał - uszyłem nowy filtr do białego. Po podwójnym wygotowaniu są jednak, lekko widoczne różnice:
https://photos.google.com/share/AF1QipNZ...FNVUZnUVZ3
Zapewne, w przyszłym roku, nie będę przejmował się takimi pierdołami...
Dzisiejsze pomiary, po dwóch dniach całodniowych opadów i liźnięciu terenu, przez Ksawerego:
- Pinot Noir Precoce 20,5Bx
- Zweigelt 19Bx
- Pinot Noir 18,5Bx
- Hibernal 18Bx (ciekawostka - jako jedyny "podskoczył")
Maciej gdzieś czytałem że dobrze zdaje też egzamin siatka z moskitiery co ważne nie barwi tak.
U mnie dziś nieco słońca, dlatego po południu lub jutro zmierzę cukry. No, a Ksawery potargał u nas gałęzie i powyrywał parę drzew, ale mogło być gorzej.
Thomasl, nie sądzę aby siatka z moskitiery dała tak klarowny sok, bowiem jej zadaniem jest jedynie, nie przepuszczanie owadów...
Po takich trzydniowych opadach, co najmniej ze trzy dni bezdeszczowe trzeba czekać na możliwość wykonania miarodajnych pomiarów.
Myślę, że winobranie u mnie będzie po powrocie z Sierakowa i Poznania, czyli po 16 października. Ważne że ładną pogodę zapowiadają na ten tydzień.
Tak w ogóle to zauważyłem, na podstawie kilku lat zbiorów, że pomiędzy winobraniem takich odmian jak Regent, a VV zawsze jest załamanie pogody. Nie zawsze takie jak Ksawery ale jest. Jakoś tak zawsze udawało mi się zdążyć zebrać przed nim...
Każdy rok jak widać , jest inny. Tylko czekać na upały w przyszłym!!!
Pomiary:
- Pinot Noir Precoce 21,5Bx
- Zweigelt 21Bx
- Pinot Noir 19,5Bx
- Hibernal 18Bx
Pomiar wspólny próbki: Pinot Noir Precoce, Zweigelt, Pinot Noir (20,5Bx)(9,9g/l)(3,2pH)
Czyli wszystko zgodnie z planem - mogę spokojnie jechać do Sierakowa, a winobranie w przyszłym tygodniu...
Pinot Noir dojrzewa powoli:
[
attachment=26979]
Zweigelt - podobnie:
[
attachment=26980]
Jedyny problem to taki, że chyba jednak znowu zrobię różowe z PN i ZW. To raczej Zweigelt, tak barwi na różowo, choć na refraktometr lecą białe krople (może nie można go mocno cisnąć - widziałem kiedyś białe z tej odmiany...) - próbka przed pomiarami, podczas sedymentacji:
[
attachment=26983]
PS. Po chwili szukania... Ano tak, może to to widziałem - Zweigelt Blanc de Noir, z leciutkim różowym niuansem:
http://www.polskiewina.com.pl/pl/p/Zweig...ilosz-/155
No tak... tak jak myślałem - delikatne tłoczenie. Bedę cisnął rączkami...
PS2. Hmm, a jak tak lekko wycisnę to może tę resztę co mocniej - doleję do Różowe 2017 i te różowe też zyska...
Kombinuj...Jedno jest pewne, będzie Wino!