Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Kurczę u ciebie to wygląda super schludnie:) Ja mam jeden wieli busz ogławiałem w zeszłym tygodniu po już mnie sięgały podłoża łozy.
No niestety. Trochę czasu trzeba im poświęcić. U mnie około 15 minut dziennie, na same zabiegi z latoroślami i pasierbami... No i oczywiście, moje to VV - nieco wolniej rosną... Ponadto zauważyłem w tym roku, po podwyższeniu rusztowania o 30cm, że mam dużo mniej pasierbów...

Zweigelt - starszaki, zaczynają iść w objętość grona. Jednoroczniaki trochę mniej ale i tak po Veraison uciacham im te odnogi na górze grona. Będą jak znalazł, na zapas kwasu.

Pinot Noir starszaki i jednoroczniaki - różnica dużo mniejsza.
Jest przebarwianie na Regent:

[attachment=28065]

Chloroza na krzewie Pinot Noir zahamowana;
- 05 22, 05 26 (Chloroza Stop, Micro Fert, Micro Plus),
- 06 03 (Alkalin KB+Si).
Po tych trzech zabiegach - spora poprawa ale jeszcze nie w 100%.
- 06 10, 06 13 (Chloroza Stop).
- 06 25, 05 29 (Chloroza Stop, Micro Fert, Micro Plus)

Krzew na początku chlorozy. Krzew obecnie. Trochę to trwało ale ważne, że żaden liść nie zasechł i nie spadł.
W zeszłym roku podobnie próbowałem ratować od chlorozy, dwie inne sztuki PN ale jak sądzę popełniałem błąd, dając Chloroza Stop, Micro Fert i Micro Plus razem z Alkalinem.
Veraison na Pinot Noir i Zweigelt. Miesiąc wcześniej, w stosunku do zeszłego roku.

Potomek jest wdrażany do pracy w winnicy (oczywiście to zasilanie dolistne...):

[attachment=28077]
I dobrze. Może młodzian rozwinie kiedyś uprawę z wiedzą ojca.
Co do winorośli, to Macieju, u Ciebie wcześniej niż u mnie. Pinot Noir zielone, jak i inne ciemne. Jedynie wybarwia się Oberlin1, który ma już w części granatowe owoce.
Maćku, czy aby nawożenie, nie zaszkodzi krzewom? Winorośl przecież musi radzić sobie sama...
(17-07-2018, 14:00)narc81 napisał(a): [ -> ]Maćku, czy aby nawożenie, nie zaszkodzi krzewom? Winorośl przecież musi radzić sobie sama...

Nie prowokuj
:diabelek:
Maciek pewnie sam Potasem pryska ;-)
Narc, przyznaję się; pomagam trochę winorośli... Na przykład, wczesną wiosną ściąłem łozy na dwa pąki, a potem pryskałem olejem. Aklalinem też...

Michał, rozwinie rozwinie - za pięć lat, będzie miał ze dwa hektary do obróbki.
Jednoroczniaki Zweigelt 16Bx. Na tym samym gronie, jagody jeszcze zielone mają 10Blg. Ciężko będzie wycelować...
Grona odsłonięte. Poszedł Switch - mniej więcej - w połowie Veraison. Jutro rozkładam siatkę.

Jednoroczniaki Zweigelt troszkę przed pięciolatkami. Podobnie młode Pinot Noir, wyprzedzają nieco starszaki. Dwa krzewy PN, na 125AA duuużo w tyle - SO4 u mnie wygrywa...

Liście czyste - zero infekcji.
Co ważniejsze... po dwóch latach zmian na jagodach, które - jak sądzę - okazały się być MRz na szypułkach, udało mi się opanować ten problem.
Siatki powieszone. Część pd - Pinot Noir, część wsch - Zweigelt, część pn - Regent.

Pierwszy zapas kwasu z Regenta zebrany = 2,7pH, 14Blg.
Maciek, czy zmierzyłeś kwasowość w zapasie? Dobrze byłoby dodać ten parametr do pozostałych danych.

Pozdrawiam 
Piotr
Ten zapas jest jakby... przypadkowy. Nie byłem przygotowany z NaOH, ponieważ tenże zapas powstał podczas odsłaniania gron - gdzieniegdzie znalazłem przeoczone potrójne lub zbyt cienką latorośl z gronem bez szans. Teraz roztwór jest już zamówiony i następne zapiski będą z trzema parametrami.
Zapas główny będę zbierał po Veraison. Czyli na Regencie jutro/pojutrze, a na PN i ZW myślę, że za tydzień/dwa.
Regent 17Bx
Zweigelt 16,5 Bx
Pinot Noir 15,5 Bx
Nasz forumowy Kolega Feliks też zebrał kwasy, o ile pamiętam (najwyżej mnie poprawi) z następującymi parametrami:
Brix 12
pH 2,9
Kwas 18gr/l

Piszę, aby na podstawie podawanych danych, zbierać zgodnie z założeniami.

P.S. Pod koniec tygodnia będę mierzył parametry owoców w winnicy u Kolegi Jacka z Witkowa. Mnie szczególnie interesuje Aurora ( trochę kupię do przerobienia ). Jakbyś reflektował na jakieś, to daj znać.

Pozdrawiam 
Piotr
Aurora to fajne wino, a nawet bardzo dobre ale do dwóch/trzech miesięcy po winifikacji. Potem zostaje daleko w tyle za peletonem... Zatem dziękuję ale nie. To oczywiście moja wiedza w ocenie trunku... Natomiast w uprawie - pękalska jest strasznie po deszczach.
Jeżeli jednak... zaskoczysz mnie w marcu - dam znać w przyszłym roku.
A co, boisz się wyzwania za 2,5zł/kg? ;)
Sadzić Aurory nie zamierzam, ale Jacek będzie miał w tym roku b. dużo owoców z różnych odmian i wszystkiego sam nie przerobi. Dlatego korzystam z okazji, co by nie mieć za mało. A jak wiadomo, ten rok dobrym jest.

Pozdrawiam 
Piotr
U mnie (Mazowsze-Podlasie) rośnie 15-letnia Aurora. Owocuje systematycznie i hojnie, a owoc jest smaczny. Wcześnie startuje i dobrze się regeneruje po przymrozkach.
Z lekką dozą niepewności potwierdzam opinię Maćka, że wino do wypicia jest tylko zaraz po zrobieniu, nie może leżeć. W trakcie winifikacji i ściągania było dość aromatyczne. Po pół roku leżenia nie nadawało się już raczej do picia.
W tym roku puściłem Aurorę samopas po pergoli. Owoców w bród, na razie cukru mają bardzo mało.
Po tym, co piszecie, przekonaliście mnie do jej winifikacji i stwierdzam, że Aurora ma jednak coś w sobie - powalczę. 
Tym bardziej, że w tym roku przeprowadzam ostatni z wielkich testów winifikacyknych, który jest związany z aromatycznością wina - będzie jak znalazł :)

Pozdrawiam 
Piotr
Piotr, wyzwań to ja się nie boję ale jakby już coś kupować to raczej w Hiszpani, Francji lub z we Włoszech. Poza tym, priorytety w tym roku są inne...

PS. Powodzenia w teście winifikacyjnym i powodzenia z Aurorą.
Jeszcze chwilę tych upałów i dostanę świra! Czuję się jak w Rzymie, gdzie pracowałem w wakacje, w studenckich czasach. Z tą różnicą, że tam nie było cienia... Generalnie od marca, padało chyba - tak mniej więcej - jakieś 24 godziny. Na przykład wczoraj - miała być burza, pioruny i takie tam, a kropiło 10 minut. Jakiś ewenement w Szczecinie...

No ale czego się nie robi dla winorośli;
Regent 18Bx
Zweigelt 18Bx
Pinot Noir 17Bx

Dzisiaj dotarły drożdże, jutro zapewne przyjdzie NaOH z buforami i przy dziewiętnastu Bx trzeba będzie coś pomierzyć...
Rozumiem, że polujesz na różowe z numerem 19...
Pomysł bdb, ale Brixy w tym roku oszukują i dla tego pomysłu trzeba patrzeć na pH i kwasy.

 W zeszłym roku zbierałem późno ( 22.10 ) na różowe przy 10,2 kwasu, a po fermentacji było 7,6 - idealnie przy wysokiej ekstraktywniości  ( trzymałem 12h w miadze ). 
W tym roku, a także u Ciebie, inaczej się to rozegra...

Pozdrawiam 
Piotr
Nie poluję, a "wypolowałem"... To raczej normalne w tym roku, że tak to się rozegra...

NaOH dotarł dzisiaj i w porę. Próbka z jednoroczniaków Zweigelt została pobrana. Pomiary;
- 19Blg
- 3,0pH
- 8g/l

W niedzielę zbieram tę partię + wiszący jeszcze zapas kwasów. Ciężko będzie wycelować ale jest do zrobienia.
Różowe 2018 ZM (Zweigelt Młodziaki)
2018 08 11 - Pomiary przed zbiorem (19Bx)(8g,l)(3pH)
2018 08 12 - Zbiór, odszypułkowanie TŁOCZENIE + 0,5g Piro(0,1g x 5l)
2018 08 12 - POMIARY (19,5Blg)(8,5g.l)(3,1pH), SEDYMENTACJA
2018 08 13 - Zlewanie po sedymentacji (4l)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów   (zapas light) 1000ml (18Bx)(12g.l)(2,9pH)
2018 08 13 - POMIARY po dodaniu zapasu (10g.l)(3,0pH)

Czerwone 2018 PZR (Pinot Noir, Zweigelt, Regent)(PN i Zw - wytłoki po Różowe 2018)
2018 08 12 - Zbiór Regent, odszypułkowanie + wytłoki Zw + 1,5 Piro(0,1g x 15l)
2018 08 12 - POMIARY (20Blg)(7g.l)(3,2pH)
2018 08 13 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 08 13 - START FERMENTACJI
2018 08 13 - Dodanie zapasu kwasów (zapas max) 300ml (11Bx)(25g.l)(2,7pH)
2018 08 14 - POMIARY po dodaniu zapasu (9,8g.l)(3,4pH)

Tak Piotr. Zdecydowałem się zebrać zapas max i dodałem go do czerwonego nastawu. Zobaczę co zacz...