Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tak Piotrze, kręgosłup wina to podstawa!


Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)


Pobrałem próbkę PZR Cuvee I 2018, do pomiarów i degustacji;
2018 09 24 - PZR Cuvee I 2018 POMIARY (6,5g/l)3,5pH) DEGUSTACJA (nieco zbyt wysoka kwasowość)

[attachment=28338]

Pobrałem tę próbkę, ponieważ na budowie, a dokładniej... w winiarni była mała imprezka i miałem okazję degustować dwa zeszłoroczne wina czerwone. Jedno z Hiszpanii, a drugie z polskiej, pomniejszej winnicy. PZR Cuvee I 2018, choć to dzieciak jeszcze, obroniło się. Oczywiście, w ocenie ogółu było na końcu ale jak na nie do końca sklarowane i trącące nadmierną kwasowością - moim zdaniem - dobrze rokuje.
Jednak największym zaskoczeniem (dla mnie) okazały się pomiary, które... a raczej... który to pomiar kwasowości, pokazał spadek przy - jak przed chwilą wspomniałem - organoleptycznie, lekko zawyżonej kwasowości.
Jakkolwiek tenże kręgosłup się ułoży, będzie to ciekawe i pouczające, na przyszłość...
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Te 1,8l jeszcze nie do końca sklarowane. Cóż... dokona się w butelkach i dla porównania, także w butli. Takie... eksperymenta.
Ważne. że zapach powala mnie na kolana i już teraz... niesamowicie jest dłuugaśne.
Oczywiście... wszystkie te dywagacje, będą odpowiednio oceniane!

[attachment=28407]

Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)
2018 10 03 - II ZLANIE)(1,8l+3,2l)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (7,7g/l)3,2pH)
2018 10 03 - BUTELKOWANIE (1,8l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Piękna sprawa... Też raczej, będzie dobrze!


[attachment=28916]

Ciekawe jednakże... jest to, iż w przypadku w/w;
- Białe 2018 i (8,7g.l)(3,2pH)
oraz
- Różowe ZSiM 2018 i (7,7g/l)3,2pH)
Organoleptycznie... Różowe ZSiM ma raczej... zbyt dużą kwasowość.
Taka zagadka...
(03-10-2018, 22:44)maciek19660714 napisał(a): [ -> ][...]
2018 09 03 - Zbiór, [...] 2018 10 02 - BUTELKOWANIE [...]
2018 09 05 - Zbiór, [...] 2018 10 03 - BUTELKOWANIE [...]

Gratuluję, ale nie polecam naśladowania mistrza!
Ostatni raz zrobienie wina w takim tempie udało się ok. dwa tysiące lat temu.
No cóż Panie Tadeuszu, napracowałeś się z nawiasami kwadratowymi. Jednakże...

- 2016 09 27 Białe 2016 - Zbiór,
- 2016 10 14 Białe 2016 -  Butelkowanie,
- 2017 06 20 Białe 2016 - Brązowy medal.

Jak wypadnie Białe 2018 - nie wiem...

Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie... Zapraszam na konkurs win w Sierakowie, a w przyszłym roku do Gostomi.
(04-10-2018, 00:44)maciek19660714 napisał(a): [ -> ][...]
Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie... Zapraszam na konkurs win w Sierakowie, a w przyszłym roku do Gostomi.
Ja to amator jestem, wciąż niezadowolny ze swoich trunków - a winnica dopiero posadzona.
Zrobienie wina zajmuje mi rok, ale postaram się przygotować coś z przydomowego ogródka na Gostomię 2019.
Cytat:Mam nadzieję jednak... kiedykolwiek spróbować, posmakować lub choćby usłyszeć o twoim winie...
Może nie usłyszeć, ale przeczytać można odrobinę na bratnim forum, na które również nieraz zaglądasz 

www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-45.html#p185331

www.winogrona.org/forum/spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-60.html#p185364

Wino Tadeusza też jest w opisach.....
Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. Ważne żeby się nie utleniło i dotrwało jeszcze rok, a może i dłużej.
W ogóle robienie takich ilości to niezła gimnastyka i sami o tym wiecie. Wymaga to dużej staranności i uwagi.
Ja o mały włos nie utleniłem 25l solarisa, bo już się nie mieściło z pozostałym winem.
Czyli robisz jednak wina Tadeusz... To dobrze, ponieważ do tej pory wydawało mi się, że jedynie zasiadasz w loży szyderców. Liczę więc,  że za rok  spróbuję Twojego wina w Gostomi.

Nie odniosłeś się jednak do tego co napisałem wcześniej o winie Białe 2016 więc może powtórzę;
- 2016 09 27 Białe 2016 - Zbiór,
- 2016 10 14 Białe 2016 -  Butelkowanie,
- 2017 06 20 Białe 2016 - Brązowy medal.
Może podpowiem - chodzi o datę zbioru i butelkowania...

Roman, proszę Cię nie podsuwaj mi więcej pod nos, jakichkolwiek opisów, czy postów Serafina vel zbyszekB.
Nie czytałem dokładnie całego tematu ale wygląda na to, że wina były oceniane wg. indywidualnej skal, przez amatorów oraz z wiedzą, które jest czyje. No fajnie i nie ma co tego negować ale dobrze wiesz, jakie są zasady w Gostomi i jak wpływają one na miarodajność ocen...
Wiadomo, każdy czyta co woli i lubi......

Parę lat temu też dostałem czerwone wino Tadeusza i na pewno nie było to "miesięczne" wino, ani podobne do "szybkiego marszałka" ;) , które też miałem okazję degustować.
(04-10-2018, 10:23)kilis napisał(a): [ -> ]Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. 

Paweł, jeszcze ktoś pochopnie przeczyta, nie pomyśli i narobi sobie granatów ..........
Roman myślę, że nikt kto robi wina owocowe nie przegląda tak szczegółowych zapisów Maćka.
A tym bardziej stosuje się do nich.
Niemniej przytyki obu stron są niemiłe. Niech każdy robi wino jak chce, opisuje to i uzasadnia dlaczego tak.
Ważne by na końcu wyszło coś dobrego. Gostomia to też nie wyrocznia. Każde spotkanie gdzie ocenia się wino w ciemno bez kurtuazji coś wnosi. W końcu nie robimy wina pierwszy raz i znamy je trochę nawzajem.
(04-10-2018, 11:58)Dziadek2 napisał(a): [ -> ]
(04-10-2018, 10:23)kilis napisał(a): [ -> ]Chłopaki dajcie spokój. Jakby zabutelkował teraz 100l wina to byłby błąd, ale mając 2-3 litry. Jakie to ma znaczenie czy jest razem czy w 5 butelkach. 

Paweł, jeszcze ktoś pochopnie przeczyta, nie pomyśli i narobi sobie granatów ..........
Paweł: pewnie że wyjątki są dopuszczalne - ale na forum lepiej nie promować butelkowania po miesiącu.
Roman, dziękuję - przynajmniej ty dobrze zrozumiałeś moje intencje.
Nikt tu nie promuje butelkowania po miesiącu, w przypadku większych nastawów. Jednakże przy małych ilościach, to całkiem dobry sposób na ochronę wina.
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg)(podział na dwa nastawy; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - I ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - I ZLANIE PZR Cuvee II 2018 (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)

2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 (pojawił się zapach zgniłych jaj)

Tak sobie otworzyłem i powąchałem, a tu nagle... owe zgniłe jaja.
Przyczyna jest najprawdopodobniej taka; mianowicie dwa dni wcześniej zlałem do degustacji trochę wina (podczas imprezki grillowej, na budowie), a że rurka była oblepiona muszkami, zdezynfekowałem (i korek i rurkę) w roztworze piro, który mam tamże pod ręką w słoiku. Niestety będąc... pod wpływem, zapomniałem całość spłukać wrzątkiem. Zapewne więc parę kropel musiało skapnąć do butli. Tak sądzę. Są oczywiście inne możliwe przyczyny ale ta raczej jest najbardziej prawdopodobna - po zakręceniu kieliszkiem (sporo razy) zapach znika.

2018 10 03 - II ZLANIE PZR Cuvee I 2018 (0,24g Piro=0,06 x 4l)
2018 10 04 - Napowietrzanie (dwukrotne przelewanie)

Jeżeli nie będzie efektu - nastąpi kontakt z miedzią.

Kurczę, a tak pięknie pachniało... Takie to cierpienia są, niemłodego już Wertera. Z tym, że z pewnością nie będę strzelał...
Wino do kibla ;) ;) ;) 

http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm

z linku


Cytat:Niepożądane związki siarkowe (“redukcja siarkowa”)

Objawy: w winie pojawiają się zapachy zepsutych jajek, spalonej gumy, gotowanej kapusty, cebuli, czosnku, w smaku wyczuwalne są tony kapuściane, serowe, gnilne, czasem także wyraźna goryczka.

Przyczyną tak nieprzyjemnych aromatów są niektóre związki siarkowe, które tworzą się w winie podczas fermentacji. Jest to przede wszystkim siarkowodór (H2S) oraz niektóre tiole (merkaptany), jak metanotiol, etanotiol, 2-merkaptoetanol, 1,1-etanditiol i inne.

Zwykle związki te pojawiają się w śladowych ilościach i ewentualne niepożądane zapachy można usunąć, napowietrzając wino po fermentacji, jednak gdy pozostawi się wino zbyt długo nad osadem bez przewietrzania, wówczas zapachy te mogą się utrwalić.

Przyczyna powstawania wspomnianych związków siarkowych nie została jeszcze do końca wyjaśniona. Przypuszcza się, ze mogą to być takie czynniki, jak pozostałości w winogronach niektórych fungicydów stosowanych w winnicy (np. siarczanu miedzi), zbyt duże dawki SO2 dodawane podczas siarkowania winogron lub moszczu, wysoka zawartość w moszczu zawierających siarkę aminokwasów (cysteina, metionina), skłonność niektórych drożdży do produkcji większych ilości H2S, czy też niedobór witamin podczas fermentacji.

Aby temu zapobiec, należy unikać oprysków winnicy bezpośrednio przed zbiorem winogron, stosować umiarkowane dawki SO2 i klarowanie moszczu przed fermentacją, stosować dodatek tiaminy (witaminy B1) i niższe temperatury fermentacji. Nie należy także dopuścić do zbyt długiego przetrzymania wina nad osadem drożdży bez dostępu powietrza.

Jeśli odpowiednio wcześnie zauważymy w winie objawy redukcji siarkowej, możemy się ich stosunkowo łatwo pozbyć. W tym celu należy jak najszybciej zlać wino znad osadu, przelewając je otwartym strumieniem do innego zbiornika, aby się dobrze przewietrzyło, a następnie uzupełnić zawartość wolnego SO2 do poziomu 30–40 mg/l) przez siarkowanie. W przypadku jednak, gdy zmiany te są dalej posunięte, związki siarkowe dadzą się usunąć tylko przy pomocy dość agresywnych środków, jak siarczan miedzi (CuSO4) i chlorek srebra (AgCl). Zbieg taki może być stosowany wyłącznie pod nadzorem doświadczonego enologa.
Pamiętam pierwsze wino komercyjne ze Zbrodzic. Regent z czosnkiem i cebulą. Te wino można było pić i jeść jednocześnie. Chyba wtedy za bardzo nie wiedzieli co robią.
U Maćka nie jest tak źle, ale coś z tym trzeba zrobić. Osadu już nie ma, pewnie jakieś przewietrzenie, ew drut miedziany.
Kupzit (też jakaś miedź) może pomóc, jak by już nic nie dało rady.
Z tego co pamiętam, po użyciu kupzitu zalecane było chyba filtrowanie, pewności jednak nie mam.
Ostatnio trochę było na podobny temat http://wino.org.pl/forum/Thread-Winogron...#pid382974
http://wino.org.pl/forum/Thread-Winogron...#pid383106
Chyba tak, bo Kupzit to jakiś sproszkowany związek miedzi, lepiej tego nie pić.
Po napowietrzeniu zapach leciutko się zmniejszył ale... bardzo leciutko. O dwunastej wsadziłem więc zdezynfekowany wrzątkiem, metr drutu miedzianego. Do wieczora zapach znikł, jednakże - jak do tej pory - aromat wina, jeszcze nie powrócił. Drut wyjąłem, ponieważ nie miałem pewności, jaki okres czasu powinien pozostać w butli... Nie zauważyłem jakiejś drastycznej zmiany koloru miedzi.

Ponadto, jak można przeczytać w opisie, nastaw Czerwone PZR Cuvee 2018 został podzielony na dwie części. Rzecz siarkowodoru tyczy się PZR Cuvee I 2018. PZR Cuvee II 2018 maceruje się ze skórkami w wiadrze fermentacyjnym i tam wszystko jest OK. Stąd też wydaje mi się, że przyczyną problemu była raczej, nieodpowiednia dezynfekcja korka i rurki. Jednakże, dzięki Roman za cytat i linki.
Czy to oby napewno miedź..?
:cool:
Wyjęty z przewodu elektrycznego więc raczej nie ma wątpliwości.

Dzisiaj już jest zapach wina!
Cytat: Nie zauważyłem jakiejś drastycznej zmiany koloru miedzi.

Mi to jednak jakoś nie pasuje do tego domniemanego "dosiarkowania" - widziałem już jak wygląda miedź po kontakcie z zasiarkowanym winem, ale upierał się nie będę.
Roman, opisz więc jak powinna wyglądać taka miedź po kontacie.
Napisałem, że nie zauważyłem "jakiejś drastycznej zmiany koloru", co nie znaczy, że "nie drastycznej" nie było. Chodzi mi o to krótko mówiąc, że tak naprawdę nie wiem jaka powinna być (ta zmiana), ponieważ nigdy wcześniej miedzi nie stosowałem. Dotychczas, nie miałem takiej potrzeby. Po wyjęciu drutu, porównałem go ze "świeżym" obranym z izolacji i ten pierwszy był lekko rudawy ale wiesz... tak "niedrastycznie" więc uznałem, że to zabarwienie od Regenta. Tak jak na paluchach lub na ściance butli...

Dalsze losy Białe 2018

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH)
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

[attachment=28408]

Taka zagadka - nastaw przy pierwszym zlaniu 09 14, został podzielony na dwie małe butle; dwu litrową i trzy litrową. Podczas zlewania bowiem, górna część (ta dwu litrowa) organoleptycznie była nieco mniej kwaśna. Obecnie pH potwierdza to odczucie. Natomiast pomiar kwasowości już nie...

Co do kwasowości; na razie jest mocna, przyjemna i długo zostaje na podniebieniu... Myślę, że to dobry kierunek...

Tak czy siak, zaplanowany plan cukru resztkowego został wykonany;
- (2but/300ml)(minimum),
- (2but+0,6g cuk/300ml),
- (3but+1g cuk/300ml)),
- (2but+2g cuk/300ml)
Ciekawe, który plan odpowiednio zagra w duecie z kwasami...
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg) PODZIAŁ NA DWA NASTAWY; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - PZR Cuvee I 2018 - I ZLANIE (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - PZR Cuvee II 2018 - I ZLANIE (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)
2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 - (pojawił się zapach zgniłych jaj)
2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 - II ZLANIE (0,24g Piro=0,06 x 4l)
2018 10 04 - PZR Cuvee I 2018 - Napowietrzanie (dwukrotne przelewanie - słaby rezultat).
2018 10 05 - PZR Cuvee I 2018 - Drut miedziany (zanurzony w winie, na 5 godzin - aromat nie powrócił)
2018 10 06 - PZR Cuvee I 2018 - Powraca aromat wina.

2018 10 17 - PZR Cuvee II 2018 - II ZLANIE (0,45g Piro=0,06 x 7,5l)
Tak też niniejszym, postanowiłem przerwać macerację...

Co istotne...

2018 10 17 - PZR Cuvee II 2018 - POMIARY (6,4g/l)(3,9pH) Organoleptycznie - kwasowość idealna...

[attachment=28904]

Ciekawe co stanie się dalej...
Białe 2018 - dla wysokości resztki cukrowej, każdy z tych planów będzie dobry w zależności z czym przekąsisz. Ostatnio preferuję mocno wytrawne wina.

PZR Cuvee II 2018 - też ciekaw jestem, co z tego wyjdzie - poszedłeś  po "bandzie" z długością maceracji. Będzie wymagało długiego dojrzewania, ale... :)

Przy odpowiednim sezonie/owocu, pokuszę się o 3 tygodniową macerację, a potem do beczki.

Pozdrawiam 
Piotr