Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Białe 2018 i różne wartości cukru resztkowego - bez prób i błędów, nie ma optimum. Przekąszanie to oczywiście, inna inszość...

PZR Cuvee II 2018 - ja też jestem ciekawy... Na razie jest zamknięte.

Sądzę, że beczkę warto zastosować dopiero, po uczynieniu dobrego wina bez beczki...
(18-10-2018, 19:23)Piotr77 napisał(a): [ -> ]Ostatnio preferuję mocno wytrawne wina.

Pozdrawiam 
Piotr

Piotr, bo tylko takie nadają się do picia ;)
Białe 2018 - Maciek, to jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ciało, ekstraktywność, goryczkę, itp. - uniwersalnej zasady jeszcze nikt nie wypracował.

Franek, tylko jeszcze weź i przekonaj opornych... :)

Pozdrawiam 
Piotr
Białe 2018 - będzie dobry rok lub będzie gorszy...
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH)
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

Degustacja próbki (butla 2l)(but+0,6g cuk/300ml)

Jak widać do klaru jeszcze trochę brakuje...
Po minucie, otwiera się w kieliszku, bez mieszania. Są brzoskwinie i lekkie cytrusy,
Po kilku chwilach, po zamieszaniu, jest feeria tychże - wspaniale!
W smaku, kręgosłup wina przyjemnie łaskocze język i podniebienie.
Może troszeczkę chciałbym mniej tej kwasowości...
Jednakże, jak pisałem wcześniej;
- ciekawy jestem co stanie się dalej
- oraz jak ona (ta wyraźna kwasowość) wpłynie na przetrwanie...
Jest długie. Bardzo długie. Ma moc!
Po piętnastu, trzydziestu minutach nic nie traci - jest dobrze!

[attachment=28915]
Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)
2018 10 03 - II ZLANIE)(1,8l+3,2l)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (7,7g/l)3,2pH)
2018 10 03 - BUTELKOWANIE (1,8l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Degustacja próbki (butla 1,8l)(but+2g cuk/300ml)


Tu też jeszcze trochę do klaru, choć trochę lepiej.
Otwiera się zaraz po nalaniu. Tu także są brzoskwinie i leciutkie cytrusy.
Po kilku minutach jest jeszcze lepiej!
Kręgosłup jest mocny i intrygujący, jednakże (VS Białe 2018), nie chciałbym go mniej.
Przy tej nieco mniejszej kwasowości, 2g cuk/300ml to odrobinę za dużo...

Próbka degustowana do spaghetti Aglio, olio e peperoncino mojej Ady.

[attachment=28917]
Sobota i zmagania win, do pizzy mojej Ady.

[attachment=28971]

Od lewej;

- Cuvee 2016
Bardzo fajne dojrzałe wino. Fakt przechowywania w takiej butelce, jak sądzę nie wpłynął negatywnie.
ZAPACH - Mocne i silne wiśnie, bez potrzeby przewietrzania.
SMAK - Lekkie wino, niezbyt długie.
DRUGI DZIEŃ - Niewiele straciło.

- PZR 2018 (butelka z przed podziału na PZR I i PZR II)
Młodziutkie i jeszcze nieułożone ale przyjemnie się pije.
ZAPACH - Są wiśnie i sporo Regenta.
SMAK - Trochę cięższe niż Cuvee 2016, chociaż młode. Ciekawe co będzie dalej. Zero siarkowodoru.
DRUGI DZIEŃ - Wyszedł spory kwasior. Czy to dobrze, czy źle - nie wiem. Czas pokaże...

- PZP 2017 (był oczywiście osad podczas późniejszego mycia butelki ale zbity)
Noo jestem zaskoczony. Nic wielkiego ale zrobiło się, po roku całkiem poprawne.
ZAPACH - Porzeczki, truskawki i poziomki. Niezbyt intensywne ale przyjemne.
SMAK - Nie za bardzo długie. Są pewne mankamenty ale nie wiem jak je określić. Mimo to jest dosyć przyjemne.
DRUGI DZIEŃ - Nic nie straciło, a może nawet zyskało - jestem zaskoczony!

- Białe 2018 (było już ładnie sklarowane ale w drodze się "rozklarowało" - młode i tenże osad jest niezbity)
Moim zdaniem, walczyło na równi z Riesling 2017. Na razie przegrało z profeską...
ZAPACH - Są grejpfruty ale te bez goryczki oraz morele. Cytrusy pomieszane ładnie ze słodkością.
SMAK - Długie, bardzo długie. Kwasowość przyjemnie łaskocze, jest nienachalna i coraz bardziej ułożona.
DRUGI DZIEŃ - Tu też wyszedł kwasior. Tak jak w przypadku PZR 2018 - ciekawe co będzie dalej...

- Riesling 2017 (no tak... to było wyraźnie profesjonalne i dobrze skonstruowane wino!)
Doskonale skomponowana słodycz i kwasowość.
ZAPACH - Mieszanka grejpfruta, i kwiatów.
SMAK - Długie i bardzo mineralne. Niezwykle przyjemne. Miękkie i łagodne.
DRUGI DZIEŃ - Troszkę straciło ale niewiele.

Flensburger-a nie dotykałem. Nie był potrzebny...
Magia kolorów schyłku sezonu...
Przygotowania do Sierakowa...

PZR Cuvee I 2018

[attachment=29052]

PZR Cuvee II 2018

[attachment=29053]

W mojej ocenie;
- PZR Cuvee II 2018 chyba najlepsze jak do tej pory czerwone jakie uczyniłem (na tym etapie). Idealna kwasowość. Jeszcze nie sklarowane i czasami traci aromat ale... podczas zlewania pokazało pazurek...
- PZR Cuvee I 2018 też fajne ale troszkę za dużo kwasów. Trochę słabsze od PZR Cuvee II 2018. Jednakże czas pokaże...

Jedno i drugie podzieliłem na buteleczki i butle. Ciekawy jestem co będzie dalej...
Szczególnie tego PZR Cuvee II 2018 jestem ciekaw - długo macerowałeś po fermentacji.

Pozdrawiam 
Piotr
Co Wy tak z tym kwasem? Za mało,za dużo...Taniny też w Winie występują i chyba jeszcze coś...;)
A co tu gadać o taninach, skoro niesklarowane jeszcze.
Na tym etapie, najważniejsze jest aby kwasowość współgrała z cukrem i alkoholem. Alkohol jest odpowiedni poprzez odpowiedni cukier, a cukier natomiast odpowiednio zjedzony. Pozostaje więc martwić się o odpowiednią kwasowość...

Piotr, jest różnica pomiędzy cuvee jeden i dwa! Spora.

Co do tego siarkowodoru i późniejszej straty zapachu, o której wcześniej pisałem; mianowicie podczas zlewania jednego i drugiego cuvee nalałem do kieliszka. Momentalnie zaczęło pachnieć, nawet bez mieszania... Wydaje mi się więc, że to musi być przejściowe...
Taniny pojawiają się dopiero po sklarowaniu?
Włodek, jakby to ładnie ująć, Maćkowi chodzi o gradację priorytetów.

Natomiast, odpowiednia kwasowość, to fundament, kręgosłup każdego wina. W każdym typie wina, od niej najwięcej zależy. Ale taninki swoją drogą... :)

Pozdrawiam 
Piotr
W przypadku Pinota, nie bardzo raczej, będzie się można chwalić taninami. Mam nadzieję, że Zweigelt to nadrobi, a piłem takową reservę, że ho ho.

Taniny pochodzą ze skórek, z pestek i potem z dębu. Tak więc są już w winie przed sklarowaniem Włodku. Choć jeszcze moje czerwone mętne - czuć je trochę ale jeszcze nie czas o tym gadać.
Co do dębu, to mam taką deseczkę średnio paloną z francuza, kupioną kiedyś. Teraz właśnie - w tym momencie, podczas pisania - wpadłem na pomysł taki aby uciąć kawałek i wrzucić do dwóch buteleczek. Wrzucę jutro i Sierakowie komisyjnie otworzymy i ocenimy... Ot co!
Moje pytanie było zadane ze zdziwieniem...Ale to już mało istotne...;)
(10-11-2018, 11:11)narc81 napisał(a): [ -> ]Co Wy tak z tym kwasem? Za mało,za dużo...Taniny też w Winie występują i chyba jeszcze coś...;)

woda, alkohol...
Nebudeme mluvit.
Szczapka tudzież drzazga francuza w buteleczce.

[attachment=29061]
Degustacje przed Sierakowskimi zmaganiami:

[attachment=29085]
Maciek, odnośnie szczapki w PZR Cuvee II, dobrze byłoby ją często zanurzać, zanim nie opadnie na dno.

Też trochę podegustowałem win, przy zlewaniu na spotkanie.

Pozdrawiam 
Piotr
Myślałem o tym aby ją obciążyć drutem z nierdzewki ale to było tylko dziesięć dni.
Za kilka godzin przekonamy się przede wszystkim, czy w tych dwóch próbkach nie powstał parkiet...
Powstał parkiet i to niemiłosierny. Rodem wzięty z... szuflady mojej babci.

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH).
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

Wczoraj zlałem butlę 2l II.
Tytułem, ocen z Sierakowa, spodziewałem się totalnej porażki. Być może... mylę się w ocenie tej próbki! Jednakże ładnie mi zapachniało podczas zlewania. Nawet bardzo ładnie. Raczej bez złych niuansów... Zasiarkowałem i jutro butelkuję.

2018 12 17 - III ZLANIE (butla2l II)(0,09g Piro=0,06 x 1,5l)(1but bez piro, do degustacji)

[attachment=29169]
Maćku, jedyne, co mnie niepokoi, to ten kieliszek z nalanym winem. Mam nadzieję, że zarówno Ty, jak i wino wytrzymacie do spotkania... :)

Pewnie to sprawa ilości ( w porównaniu z buteleczkami ), że została zachowana jakość. 

Pozdrawiam 
Piotr
Rzeczywiście... niezbyt ładnie się prezentuje. Pewnie coś jest na rzeczy...

Tak czy siak, buteleczka (bez piro - tylko argon...) po trzech dniach wygląda, pachnie i smakuje nieźle razem z serem na  bagietkach mojej przedświątecznej roboty.

Czy wytrzyma do spotkania - zobaczymy...

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!