Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy to oby napewno miedź..?
:cool:
Wyjęty z przewodu elektrycznego więc raczej nie ma wątpliwości.

Dzisiaj już jest zapach wina!
Cytat: Nie zauważyłem jakiejś drastycznej zmiany koloru miedzi.

Mi to jednak jakoś nie pasuje do tego domniemanego "dosiarkowania" - widziałem już jak wygląda miedź po kontakcie z zasiarkowanym winem, ale upierał się nie będę.
Roman, opisz więc jak powinna wyglądać taka miedź po kontacie.
Napisałem, że nie zauważyłem "jakiejś drastycznej zmiany koloru", co nie znaczy, że "nie drastycznej" nie było. Chodzi mi o to krótko mówiąc, że tak naprawdę nie wiem jaka powinna być (ta zmiana), ponieważ nigdy wcześniej miedzi nie stosowałem. Dotychczas, nie miałem takiej potrzeby. Po wyjęciu drutu, porównałem go ze "świeżym" obranym z izolacji i ten pierwszy był lekko rudawy ale wiesz... tak "niedrastycznie" więc uznałem, że to zabarwienie od Regenta. Tak jak na paluchach lub na ściance butli...

Dalsze losy Białe 2018

Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH)
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

[attachment=28408]

Taka zagadka - nastaw przy pierwszym zlaniu 09 14, został podzielony na dwie małe butle; dwu litrową i trzy litrową. Podczas zlewania bowiem, górna część (ta dwu litrowa) organoleptycznie była nieco mniej kwaśna. Obecnie pH potwierdza to odczucie. Natomiast pomiar kwasowości już nie...

Co do kwasowości; na razie jest mocna, przyjemna i długo zostaje na podniebieniu... Myślę, że to dobry kierunek...

Tak czy siak, zaplanowany plan cukru resztkowego został wykonany;
- (2but/300ml)(minimum),
- (2but+0,6g cuk/300ml),
- (3but+1g cuk/300ml)),
- (2but+2g cuk/300ml)
Ciekawe, który plan odpowiednio zagra w duecie z kwasami...
Czerwone PZR Cuvee 2018 (Pinot Noir/Zweigelt - wytłoki + Regent z PZR 2018)
2018 09 03 - Pinot Noir - wytłoki (6l) po Białe 2018 (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)
2018 09 03 - dodany 1l PZR 2018 (7,9g.l)(3,3pH)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S377
2018 09 03 - START FERMENTACJI
2018 09 04 - POMIAR (3,9pH)
2018 09 05 - dodane 4l PZR 2018
2018 09 05 - POMIAR (3,6pH)
2018 09 06 - dodane (10l) Zweigelt - wytłoki po ZSiM 2018 (6,5g.l)(3,6pH)
2018 09 07 - POMIAR (3,8pH)
2018 09 07 - dodane 2l PZR 2018
2018 09 07 - POMIARY (7g/l)3,8pH)
2018 09 07 - dodane 3l PZR 2018
2018 09 07 - POMIAR (3,5pH)(kalibracjia pH-metrów - sprawdzenie...)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 5,6g (0,2 x 28l)
2018 09 10 - POMIARY (6,7g/l)3,5pH)
2018 09 13 - POMIAR (-2Blg) PODZIAŁ NA DWA NASTAWY; PZR Cuvee I 2018, PZR Cuvee II 2018)
2018 09 14 - PZR Cuvee I 2018 - I ZLANIE (0,36g Piro=0,06 x 6l)(część owoców do PZR Cuvee II 2018)
2018 09 18 - PZR Cuvee II 2018 - I ZLANIE (0,75g Piro=0,06 x 12,5l)(5,6g/l)3,6pH)
2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 - (pojawił się zapach zgniłych jaj)
2018 10 03 - PZR Cuvee I 2018 - II ZLANIE (0,24g Piro=0,06 x 4l)
2018 10 04 - PZR Cuvee I 2018 - Napowietrzanie (dwukrotne przelewanie - słaby rezultat).
2018 10 05 - PZR Cuvee I 2018 - Drut miedziany (zanurzony w winie, na 5 godzin - aromat nie powrócił)
2018 10 06 - PZR Cuvee I 2018 - Powraca aromat wina.

2018 10 17 - PZR Cuvee II 2018 - II ZLANIE (0,45g Piro=0,06 x 7,5l)
Tak też niniejszym, postanowiłem przerwać macerację...

Co istotne...

2018 10 17 - PZR Cuvee II 2018 - POMIARY (6,4g/l)(3,9pH) Organoleptycznie - kwasowość idealna...

[attachment=28904]

Ciekawe co stanie się dalej...
Białe 2018 - dla wysokości resztki cukrowej, każdy z tych planów będzie dobry w zależności z czym przekąsisz. Ostatnio preferuję mocno wytrawne wina.

PZR Cuvee II 2018 - też ciekaw jestem, co z tego wyjdzie - poszedłeś  po "bandzie" z długością maceracji. Będzie wymagało długiego dojrzewania, ale... :)

Przy odpowiednim sezonie/owocu, pokuszę się o 3 tygodniową macerację, a potem do beczki.

Pozdrawiam 
Piotr
Białe 2018 i różne wartości cukru resztkowego - bez prób i błędów, nie ma optimum. Przekąszanie to oczywiście, inna inszość...

PZR Cuvee II 2018 - ja też jestem ciekawy... Na razie jest zamknięte.

Sądzę, że beczkę warto zastosować dopiero, po uczynieniu dobrego wina bez beczki...
(18-10-2018, 19:23)Piotr77 napisał(a): [ -> ]Ostatnio preferuję mocno wytrawne wina.

Pozdrawiam 
Piotr

Piotr, bo tylko takie nadają się do picia ;)
Białe 2018 - Maciek, to jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ciało, ekstraktywność, goryczkę, itp. - uniwersalnej zasady jeszcze nikt nie wypracował.

Franek, tylko jeszcze weź i przekonaj opornych... :)

Pozdrawiam 
Piotr
Białe 2018 - będzie dobry rok lub będzie gorszy...
Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro) POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH) SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro) POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 - START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 - I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l) POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 - II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l) POMIARY (8,8g.l)(3,4pH)
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)

Degustacja próbki (butla 2l)(but+0,6g cuk/300ml)

Jak widać do klaru jeszcze trochę brakuje...
Po minucie, otwiera się w kieliszku, bez mieszania. Są brzoskwinie i lekkie cytrusy,
Po kilku chwilach, po zamieszaniu, jest feeria tychże - wspaniale!
W smaku, kręgosłup wina przyjemnie łaskocze język i podniebienie.
Może troszeczkę chciałbym mniej tej kwasowości...
Jednakże, jak pisałem wcześniej;
- ciekawy jestem co stanie się dalej
- oraz jak ona (ta wyraźna kwasowość) wpłynie na przetrwanie...
Jest długie. Bardzo długie. Ma moc!
Po piętnastu, trzydziestu minutach nic nie traci - jest dobrze!

[attachment=28915]
Różowe ZSiM 2018 (Zweigelt starszaki i młodziaki)
2018 09 05 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,6gPiro=0,1g x 6l moszczu)
2018 09 05 - Zw - moszcz (6l)(0,6g Piro) POMIARY (21Blg)(7,5g.l)(3,5pH) SEDYMENTACJA
2018 09 05 - Zw - wytłoki (10l)(1g Piro) POMIARY (21Blg)(6,5g.l)(3,6pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 06 - Zlewanie po sedymentacji (5l)
2018 09 06 - DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 06 - START FERMENTACJI
2018 09 06 - dodane 2l ZM 2018 (9,4g.l)(3,0pH)
2018 09 06 - POMIARY (8,7g/l)(3,3pH)
2018 09 07 - POMIARY (8,5g.l)(3,4pH)
2018 09 09 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(czwarty dzień fermentacji)
2018 09 11 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,4g (0,2 x 7l)(szósty dzień fermentacji)
2018 09 18 - I ZLANIE (5,2l)(1 but 300ml)(0,13g Piro=0,06 x 5,2l) POMIARY (-2Blg)(7,9g/l)3,1pH)
2018 10 03 - II ZLANIE)(1,8l+3,2l)(0,3g Piro=0,06 x 5l) POMIARY (7,7g/l)3,2pH)
2018 10 03 - BUTELKOWANIE (1,8l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)

Degustacja próbki (butla 1,8l)(but+2g cuk/300ml)


Tu też jeszcze trochę do klaru, choć trochę lepiej.
Otwiera się zaraz po nalaniu. Tu także są brzoskwinie i leciutkie cytrusy.
Po kilku minutach jest jeszcze lepiej!
Kręgosłup jest mocny i intrygujący, jednakże (VS Białe 2018), nie chciałbym go mniej.
Przy tej nieco mniejszej kwasowości, 2g cuk/300ml to odrobinę za dużo...

Próbka degustowana do spaghetti Aglio, olio e peperoncino mojej Ady.

[attachment=28917]
Sobota i zmagania win, do pizzy mojej Ady.

[attachment=28971]

Od lewej;

- Cuvee 2016
Bardzo fajne dojrzałe wino. Fakt przechowywania w takiej butelce, jak sądzę nie wpłynął negatywnie.
ZAPACH - Mocne i silne wiśnie, bez potrzeby przewietrzania.
SMAK - Lekkie wino, niezbyt długie.
DRUGI DZIEŃ - Niewiele straciło.

- PZR 2018 (butelka z przed podziału na PZR I i PZR II)
Młodziutkie i jeszcze nieułożone ale przyjemnie się pije.
ZAPACH - Są wiśnie i sporo Regenta.
SMAK - Trochę cięższe niż Cuvee 2016, chociaż młode. Ciekawe co będzie dalej. Zero siarkowodoru.
DRUGI DZIEŃ - Wyszedł spory kwasior. Czy to dobrze, czy źle - nie wiem. Czas pokaże...

- PZP 2017 (był oczywiście osad podczas późniejszego mycia butelki ale zbity)
Noo jestem zaskoczony. Nic wielkiego ale zrobiło się, po roku całkiem poprawne.
ZAPACH - Porzeczki, truskawki i poziomki. Niezbyt intensywne ale przyjemne.
SMAK - Nie za bardzo długie. Są pewne mankamenty ale nie wiem jak je określić. Mimo to jest dosyć przyjemne.
DRUGI DZIEŃ - Nic nie straciło, a może nawet zyskało - jestem zaskoczony!

- Białe 2018 (było już ładnie sklarowane ale w drodze się "rozklarowało" - młode i tenże osad jest niezbity)
Moim zdaniem, walczyło na równi z Riesling 2017. Na razie przegrało z profeską...
ZAPACH - Są grejpfruty ale te bez goryczki oraz morele. Cytrusy pomieszane ładnie ze słodkością.
SMAK - Długie, bardzo długie. Kwasowość przyjemnie łaskocze, jest nienachalna i coraz bardziej ułożona.
DRUGI DZIEŃ - Tu też wyszedł kwasior. Tak jak w przypadku PZR 2018 - ciekawe co będzie dalej...

- Riesling 2017 (no tak... to było wyraźnie profesjonalne i dobrze skonstruowane wino!)
Doskonale skomponowana słodycz i kwasowość.
ZAPACH - Mieszanka grejpfruta, i kwiatów.
SMAK - Długie i bardzo mineralne. Niezwykle przyjemne. Miękkie i łagodne.
DRUGI DZIEŃ - Troszkę straciło ale niewiele.

Flensburger-a nie dotykałem. Nie był potrzebny...
Magia kolorów schyłku sezonu...
Przygotowania do Sierakowa...

PZR Cuvee I 2018

[attachment=29052]

PZR Cuvee II 2018

[attachment=29053]

W mojej ocenie;
- PZR Cuvee II 2018 chyba najlepsze jak do tej pory czerwone jakie uczyniłem (na tym etapie). Idealna kwasowość. Jeszcze nie sklarowane i czasami traci aromat ale... podczas zlewania pokazało pazurek...
- PZR Cuvee I 2018 też fajne ale troszkę za dużo kwasów. Trochę słabsze od PZR Cuvee II 2018. Jednakże czas pokaże...

Jedno i drugie podzieliłem na buteleczki i butle. Ciekawy jestem co będzie dalej...
Szczególnie tego PZR Cuvee II 2018 jestem ciekaw - długo macerowałeś po fermentacji.

Pozdrawiam 
Piotr
Co Wy tak z tym kwasem? Za mało,za dużo...Taniny też w Winie występują i chyba jeszcze coś...;)
A co tu gadać o taninach, skoro niesklarowane jeszcze.
Na tym etapie, najważniejsze jest aby kwasowość współgrała z cukrem i alkoholem. Alkohol jest odpowiedni poprzez odpowiedni cukier, a cukier natomiast odpowiednio zjedzony. Pozostaje więc martwić się o odpowiednią kwasowość...

Piotr, jest różnica pomiędzy cuvee jeden i dwa! Spora.

Co do tego siarkowodoru i późniejszej straty zapachu, o której wcześniej pisałem; mianowicie podczas zlewania jednego i drugiego cuvee nalałem do kieliszka. Momentalnie zaczęło pachnieć, nawet bez mieszania... Wydaje mi się więc, że to musi być przejściowe...
Taniny pojawiają się dopiero po sklarowaniu?
Włodek, jakby to ładnie ująć, Maćkowi chodzi o gradację priorytetów.

Natomiast, odpowiednia kwasowość, to fundament, kręgosłup każdego wina. W każdym typie wina, od niej najwięcej zależy. Ale taninki swoją drogą... :)

Pozdrawiam 
Piotr
W przypadku Pinota, nie bardzo raczej, będzie się można chwalić taninami. Mam nadzieję, że Zweigelt to nadrobi, a piłem takową reservę, że ho ho.

Taniny pochodzą ze skórek, z pestek i potem z dębu. Tak więc są już w winie przed sklarowaniem Włodku. Choć jeszcze moje czerwone mętne - czuć je trochę ale jeszcze nie czas o tym gadać.
Co do dębu, to mam taką deseczkę średnio paloną z francuza, kupioną kiedyś. Teraz właśnie - w tym momencie, podczas pisania - wpadłem na pomysł taki aby uciąć kawałek i wrzucić do dwóch buteleczek. Wrzucę jutro i Sierakowie komisyjnie otworzymy i ocenimy... Ot co!
Moje pytanie było zadane ze zdziwieniem...Ale to już mało istotne...;)
(10-11-2018, 11:11)narc81 napisał(a): [ -> ]Co Wy tak z tym kwasem? Za mało,za dużo...Taniny też w Winie występują i chyba jeszcze coś...;)

woda, alkohol...
Nebudeme mluvit.
Szczapka tudzież drzazga francuza w buteleczce.

[attachment=29061]