Białe 2018 (Pinot Noir starszaki i młodziaki)
2018 09 02 - Pomiary przed zbiorem z "najlepszego (wg. Bx)" krzewu (20Blg)(7,8g,l)(3,7pH)
2018 09 03 - Zbiór, odszypułkowanie, tłoczenie (0,55gPiro=0,1g x 5,5l moszczu)
2018 09 03 - PN - moszcz (5,5l)(0,55g Piro)
POMIARY (20Blg)(8,7g.l)(3,3pH)
SEDYMENTACJA
2018 09 03 - PN - wytłoki (6l)(0,6g Piro)
POMIARY (20Blg)(6,0g.l)(4,0pH)(dodane do PZR 2018)
2018 09 03 - Zlewanie po sedymentacji 6,5l (4,5l + 1,5l zebrane wcześniej do pomiarów)
2018 09 03 -
DROŻDŻE - UCLM S325
2018 09 04 -
START FERMENTACJI (drugi dzień i już piękny zapach...)
2018 09 06 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(trzeci dzień fermentacji)
2018 09 08 - Pożywka - Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,3g (0,2 x 6,5l)(piąty dzień fermentacji)
2018 09 14 -
I ZLANIE (2l+3l)(1 but 300ml)(0,3g Piro=0,06 x 5l)
POMIARY (-2Blg)(8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 -
II ZLANIE (2l)(0,1g Piro=0,06 x 1,8l)
POMIARY (8,7g.l)(3,2pH)
2018 10 02 - BUTELKOWANIE (2l)(2but/300ml)(2but+0,6g cuk/300ml)(2but+2g cuk/300ml)
2018 10 09 -
II ZLANIE (3l)(0,17g Piro=0,06 x 2,8l)
POMIARY (8,8g.l)(3,4pH)
2018 10 09 - BUTELKOWANIE (3l)(3but+1g cuk/300ml)+(butla 2l II)
Degustacja próbki (butla 2l)(but+0,6g cuk/300ml)
Jak widać do klaru jeszcze trochę brakuje...
Po minucie, otwiera się w kieliszku, bez mieszania. Są brzoskwinie i lekkie cytrusy,
Po kilku chwilach, po zamieszaniu, jest feeria tychże - wspaniale!
W smaku, kręgosłup wina przyjemnie łaskocze język i podniebienie.
Może troszeczkę chciałbym mniej tej kwasowości...
Jednakże, jak pisałem wcześniej;
- ciekawy jestem co stanie się dalej
- oraz jak ona (ta wyraźna kwasowość) wpłynie na przetrwanie...
Jest długie. Bardzo długie. Ma moc!
Po piętnastu, trzydziestu minutach nic nie traci - jest dobrze!
[
attachment=28915]