Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Macieju, a co to jest ZSiM? Piotr na zebraniu u Zbyszka TW stwierdził po moim Rieslingu, który też miał mało ciała, że trzeba krócej macerować miazgę.
ZSiM to odmiana Zweigelt (starszaki i młodziaki).

Dłuższa maceracja = więcej ciała...
No to rozszyfrowane. :)
Grona na altanie miały ładnie się prezentować i sobie pięknie... cieszyć oko ale kosy wróciły i dały wyraźny znak/sygnał, że nie interesuje ich taka wizualizacja. Tak też, z dniem dzisiejszym - niezbyt piękna osłona i grona...

Pierwsze pomiary;

Zweigelt 18Bx
Regent 17,5Bx
Maciej , czy aby na pewno Zweigelt ma u Ciebie 18 Bx, wczoraj robiłem pomiary u siebie i wyszło mi 14Bx.
Zmierzyłem dzisiaj jeszcze raz, zahaczając też o PN. Nie chce być inaczej;

Zweigelt 18Bx (dwulatki i sześciolatki)
Regent 17,5Bx
Pinot Noir 17Bx
Pinot Noir 16,5Bx (te które zatrzymały się w wybarwianiu na dwa tygodnie)

Dodam, że nie bawię się na tym etapie, w jakieś strasznie miarodajne pomiary.

Ile masz gron na latorośli? Może to jest przyczyna. U mnie około dziesięć latorośli na krzew i na każdej po jednym gronie.
No fakt, jest to ciekawa sytuacja w dojrzewaniu winorośli, u was na północy i u nas na południu. Włodek @narc 81, zebrał już Solarisa, u mnie musi jeszcze powisieć. U Ciebie Zwejgelt ma lepsze parametry niż u mnie. Podejrzewam że przyczyną tego może być większa liczba opadów w moim rejonie, oraz to że posiadam bardzo dobrą wilgotną i ciemną ziemię, 1-2 kl. Wzrost krzewów bardzo silny, z tego co pamiętam to Włodek ma na piachach. Obciążenie krzewu gronami podobnie jak u Ciebie. Różnica może taka że ja na razie jeszcze nie odsłaniam gron z poza liści. Dodam tylko że w poprzednim roku niektóre grona miały po ok, 0,5 kg.
Grona na altanie są super.
U mnie też będą! Wyprowadzam pień z tej mojej starej odmiany i naszczepiam jakąś deserówkę, co by wrażenie robiła...;)
Mirek u mnie przy takim obłożeniu,to tak myślę, że przynajmniej tydzień za późno zebrałem...!
Nie tylko ja zbierałem.Turnau i Płochoccy również po zbiorach!
Mirek jakie parametry ma Twój Solaris?
Temat wczesności i terminu dojrzewania też mnie zastanawia.
Poza wymienionymi czynnikami - ważne jest też położenie winnicy. W polu jest zimniej niż w mieście. A chyba i Włodek i Maciek mają winnicę w obszarze luźnej zabudowy. To też podwyższa SAT.
Poszedłem do ogrodu specjalnie sprawdzić tego Solarisa. Wykonałem kilka pomiarów i średnia wypada 25bx, to byłoby 12,5- 13% alkoholu po fermentacji. Pewno po niedzieli zrobię zbiór.
Mirku 25 brix to bardziej 15% procent alc.
Kwasy mierzyłeś?
Jakie wino masz w planie wykonać?
Fermentacja w chlodzie?
Ciężko jest rozsądzić miarodajnie co jest przyczyną, jakże sporych różnic w dojrzewaniu owoców. Opady czy temperatura? A może jeszcze gleba? Wszak Narc wyjaśniał mi, że na "popiołach" ma słabe słabe przyrosty i mierne grona, a w innych częściach winnicy jest dużo lepiej.
Takich "wyznaczników" można by z pewnością, wymienić jeszcze sporo; nawożenie, podlewanie i wiele innych... Myślę, że oczywiście warto się nad nimi pochylać, aczkolwiek moim zdaniem wszystko... kończy się na winie z danego terroir.

Mirku, Też miałem takie ogromne grona w zeszłym roku.
(23-08-2019, 07:05)jawormcz napisał(a): [ -> ]No fakt, jest to ciekawa sytuacja w dojrzewaniu winorośli, u was na północy i u nas na południu. Włodek @narc 81, zebrał już Solarisa, u mnie musi jeszcze powisieć. U Ciebie Zwejgelt ma lepsze parametry niż u mnie. Podejrzewam że przyczyną tego może być większa liczba opadów w moim rejonie, oraz to że posiadam bardzo dobrą wilgotną i ciemną ziemię, 1-2 kl. Wzrost krzewów bardzo silny, z tego co pamiętam to Włodek ma na piachach. Obciążenie krzewu gronami podobnie jak u Ciebie. Różnica może taka że ja na razie jeszcze nie odsłaniam gron z poza liści. Dodam tylko że w poprzednim roku niektóre grona miały po ok, 0,5 kg.

Teren zabudowany, lżejsza gleba i podobne czynniki mają tu oczywiście wpływ, jednak Włodek i Maciek to zachód Polski, zatem wegetacja roślin zaczyna się tu wcześniej.
Ten teren zabudowany moim zdaniem, mógłby odnieść się do dojrzewania.Oddające ciepło mury itd.
Jednak u mnie, aż taki zabudowany ten teren nie jest...od wschodu co prawda dom sąsiada,ale odzielony wysokimi drzewami (świerki) na stronie sąsiada, a na mojej stronie thuje.
Determinantem w starcie wegetacji, prócz pogody to gleba.Pisaliśmy o tym wcześniej.
Przecież u mnie, w tym roku startowało,wybarwiało się wszystko najwcześniej chyba z całej Polski(nie chwalę się i wcale nie jest mi to na rękę...;( )
Jak bedą dojrzewać odmiany do końca, zobaczymy.
Myślę,że bedą problemy nie tylko z niskim kwasem,ale i cukrem...
Czyli powtórka z zeszłego roku.
Wolałbym dokwasić niż szaptalizować...
Narazie stoją z cukrem w miejscu odmiany jak PNP, czy Regent.
Może musi przyjść jakaś zmiana w pogodzie, które je trochę zmobilizuje?
Krzewy młode,więc wyrywne.O tym pisali min.Erikos i Amelie i Kilis.
Młode i pewnie jeszcze słabe,za słabe aby dać dobry, z odp.parametrami owoc.
Tak myślę,że nie powinienem obciążać owocowaniem krzewów w zeszłym roku w ogóle...a w tym ew.próbne owocowanie po 2- 3 grona.
I w sumie książki o tym piszą i to wiemy.
Pośpiech nic nie zmienia,jedynie komplikuje. Obciążenia napewno mają wpływ na lekkiej glebie/piachu tak jak w moim przypdku.Odpowiednio przygotwana,pewnie dałaby inne owoce...Czekam i obserwuję.
A wino i tak powie swoje...;)
Jeszcze mnie jedno zastanawia...tzn.niejedno.
Czy w ogóle ma sens sadzenie winnic na ubogich piachach i doobornikowanie na siłę i zmienianie struktury gleby???
Czy wino na piachu będzie w stanie obronić się przy winach na glebach np: wapiennych itd?
Napewno będzie inne,inaczej zbudowane,pytanie czy słabsze?
To,że urośnie i da owoce,wcześniej czy później to już wiemy.
Czy minerały,zawarte w oborniku są tymi samymi minerałami co występujące(pomijajac budowę chemiczną) w glebie naturalnie?
Jak one się przyswajają i jak to wpływa na przyszłe wino?

Mirku co z tymi kwasami,mierzyłeś?
Kwasów nie mierzyłem bo na razie nie miałem potrzeby, szykuję się jednak do zbioru Solarisa, więc będę musiał to zrobić.
(24-08-2019, 12:13)narc81 napisał(a): [ -> ](...)Jeszcze mnie jedno zastanawia...tzn.niejedno.
Czy w ogóle ma sens sadzenie winnic na ubogich piachach i doobornikowanie na siłę i zmienianie struktury gleby???
Czy wino na piachu będzie w stanie obronić się przy winach na glebach np: wapiennych itd?
Napewno będzie inne,inaczej zbudowane,pytanie czy słabsze?
To,że urośnie i da owoce,wcześniej czy później to już wiemy.
Czy minerały,zawarte w oborniku są tymi samymi minerałami co występujące(pomijajac budowę chemiczną) w glebie naturalnie?
Jak  one się przyswajają i jak to wpływa na przyszłe wino?(...)

Włodku, przecież zielonogróskie winnice zakładane były tam, gdzie nie było pól uprawnych. Dobre gleby przeznaczano pod zasiewy, a te ubogie, na których nic innego nie chciało rosnąć, pod winorośl. Tak czyniono już od średniowiecza, gdy Flamandowie i Walonowie oraz zakonnicy przynosili nad nasze nadodrzańskie tereny uprawę winnego krzewu. Zielonogróskie piachy zasilano jeszcze w latach 40. XX w. obornikiem w międzyrzędziach, którzy przeorywano później na zimę.
Michał dzięki za odpowiedź! ;)
Dzisiaj niedziela cisza spokój, można zająć się pomiarem kwasów. Solaris zmierzony, wyszło 9g/l.
[Obrazek: a51805619ed18e75med.jpg]
Dzięki!
Jeśli sedynentujesz moszcz w zimnym,to daj proszę znać hak z kwasami po...
U mnie spadło dość wyraźnie.. Dlatego tak wszystkich męczę...;)
Mirku, koniecznie trzeba będzie porównać efekty Twojego wina Solaris i Solaris Narc. Może jeszcze przy okazji... Twojego i mojego Zweigelt. Trzeba będzie to jakoś zorganizować...
Wręcz niesamowite są różnice w osiągach, parametrów naszych krzewów!
Tak, różnice są, co dla mnie jest wielkim zaskoczeniem. Odnośnie wina i porównania, to najpierw musiałbym zrobić wino poprawne.
Dwudziesty szósty sierpnia, chyba mogę określić jako koniec przebarwiania. Chociaż gdzieniegdzie na PN, widać jeszcze zielone jagody.

Pinot Noir 18 Bx (tych zielonych nie mierzyłem...)
Zweigelt 19Bx (wszystkie równo przebarwione)
Regent 18Bx

W części regentowej takie metrowe pasierby porosły od początku sierpnia. Na PN i Zweigelt młode przyrosty znacznie mniejsze i jedynie na górze.
Ładnie idę te parametry...;)
Będzie Wino Panie!
No i po zbiorze Solarisa, parametry; 25bx, 9g/l, uzbierało się 48kg.
[Obrazek: ffa63fb3108de81bmed.jpg]
Brawo Mirku!!!
;)