Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Takie zdjęcie należy oprawić w ramkę!

Jakie pH?
pH nie mierzyłem, po prostu nie mam przyrządu, decyzja zapadła o zakupie, ale jakoś to się wlecze.
pH to najważniejszy parametr.
(28-08-2019, 19:40)maciek19660714 napisał(a): [ -> ]pH to najważniejszy parametr.

Maciej kiedy wynaleźli PH-metr ?  ;)
Bo wina wyśmienite robili już przed Chrystusem  Shy
Thomasi - piłeś te wina? Jesteś pewien, że były wyśmienite?
Woda z jeziora Genezaret przypomina Solarisa. TZN. przypominała 2000+ lat temu.
Jak żartować to na maxa; szykuje się drugie owocowanie...
Na lodowe jeszcze da radę w twoich tropikach  :) 
Maciej myślałem że się obraziłeś na mój żart i się już nie odezwiesz dlatego usunąłem ostatni wpis z linkiem, pierwszego już ja nie mogę.
Dzisiaj ja robiłem chrzest i pierwszy pomiar moim pH-metrem.
Dobre żarty rozładowują napięcie przed...zbiorowe. Niepotrzebnie usuwałeś, Jak chcesz to przywrócę.
Mierzysz tylko pH czy używasz go także do pomiaru kwasowości?

Idzie burza to i pomierzyłem cukierki;
- Pinot Noir 19Bx (18,5Bx mają te, które zatrzymały się na dwa tygodnie)
- Zweigelt 20Bx
- Regent 20,5Bx (tak wiem to niemożliwe patrząc na ostatnie pomiary - sam oczom nie wierzyłem...)
- No i jeszcze Zweigelt na altanie 19Bx (pień 2,5m, ramię 3m i piętnaście gron na krzew). Takie warunki robią różnicę jednego Bx plus pewnie ewentualna jakość wina z takiego maxa. Jednakże są dwie fajne sprawy; do podjadania są super - te z dwudziestoma Bx są już mdłe oraz zero pasierbów przez cały sezon, kompletne zero - cała moc zapewne poszła w liście i owoce...

Tak też; drożdże, pożywki, NaOH, bufory i piro dzisiaj zamówione. Czas odkurzać sprzęt...

Ostania chemia była pod koniec lipca, W sierpniu raz miedzian i siarka. Jak na razie patogenów brak.
(01-09-2019, 19:27)Nmaciek19660714 napisał(a): [ -> ]Dobre żarty rozładowują napięcie przed...zbiorowe. Niepotrzebnie usuwałeś, Jak chcesz to przywrócę.
Mierzysz tylko pH czy używasz go także do pomiaru kwasowości?


- Regent 20,5Bx (tak wiem to niemożliwe patrząc na ostatnie pomiary - sam oczom nie wierzyłem...)

Chyba masz jakieś lampy pod tym Regentem albo podłogowe ogrzewanie pociągłeś aż pod krzewy  :) 
PH mierzyłem pierwszy raz tak że to o czym piszesz to dla mnie za wysoka półka, nie mam cierpliwości z tymi płynami. Ja mierzę kwas zestawem z biowinu ale i tak jeszcze nie usiadłem do Solarisa.
Parametry jak ta lala...czas zbiorów blisko...;)
Thomasl, żadna tam... wysoka półka. Pomiar przy użyciu NaOH nie jest skomplikowany. Rzecz opiera się jedynie, na opanowaniu technologii.

Narc, bliziutko...
Ogławianie PN i Zw w związku z prognozowanymi opadami.

Pomiary;
- Pinot Noir 19,5Bx
- Zweigelt 20,5Bx
- Regent 21Bx
Wreszcie trochę udało mi się nieco przygotować winiarnię.
Dotarły przesyłki.  Dzisiaj pada, jutro zapowiadają, że też więc może w piątek zrobię pierwsze pomiary...
A gdzie zamawiasz odczynniki i całą chemię? Ja wczoraj pól dnia szukałem NaOH 0,1M (w przyzwoitej cenie) i się poddałem, zamówiłem granulki oczywiście cz.d.a i sam sporządzę roztwór ale wiadomo że to już może być nie tak dokładne.
Przygotowania idą pełną parą. Macku, czy w sklepie p. Lubery zamówię to, co trzeba do solidnej kalibracji i pomiarów?
Tak w sklepie internetowym janlubera są bufory i NaOH.

No właśnie Rychuxxl, chyba tylko Lubera ma takie małe i niedrogie porcje NaOH...
Na kiedy Planujesz zbiór Regenta? Bo to już chyba tuż tuż :)
Tak jak pisałem; w piątek będę mierzył i wtedy zdecyduję. Sądząc jednak po cukrze i pestkach, to raczej już.
Maciek - jak widzisz u siebie przyszłość Regenta?
Pytam w aspekcie uprawianych przez Ciebie Vinifer - Pinot, Zweigelt - będziesz z nich robił czerwone wina? Regent zostaje?
W przyszłym roku wymieniam Regenta na Zweigelt.


Dzisiaj wieczorem wreszcie (przeprowadzka) znalazłem czas na pomiary cukru ;

- Pinot Noir 20,5Bx (grona piękne i zdrowe, rzadko zdarza się mufinka)

- Zweigelt 21Bx (tu też zdrowe i jędrne jagody, też czasami zdarzą się mufinki, trochę odrobinę więcej niż na PN)

- Regent 22Bx (w większości wszystko zdrowe ale teraz nagle (tydzień temu w czasie lustracji było dobrze) pojawiły się pomarszczone całe grona w ilości około jedna dziesiąta. Jagody na tychże mają po 28Bx i organoleptycznie mało kwasu więc raczej przegapiłem moment zbioru... Wodzulol pisałem, że w piątek pomierzę i zdecyduję - zmiana planu - zbieram, potem pomierzę miazgę... Taka decyzja...
Mączniak rzekomy...;)
Wywal je...
 
Koniecznie daj znać po zbiorze!
No co Ty, takie mufinki nie kwaśne to przecież słomkowe bez słomy...
Jednak z braku czasu, nie zebrałem dzisiaj. Może jutro.
Przygotowań winiarni, ciąg dalszy nastąpił dzisiaj - trochę porozwieszałem i poukładałem sprzęt. Zaraz kalibracja pHmetrów i pierwsze pomiary.
Niezłe laboratorium :) do pozazdroszczenia