Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: MOJA WINNICA w Zach-pom - Winnica Cisowa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ja również trzymam kciuki za Twoje wino.
U mnie zapewne nie będzie nic wielkiego, bo to przecież... jednoroczniaki młodziutkie.
Szczerze mówiąc, martwi mnie trochę ta pomarańczowa poświata. Może jednak trochę za długa maceracja była.
Hmm najwyżej pomarańczowe wyjdzie... Z drugiej strony... Narc mówi, że też tak w zeszłym roku miał i ten kolorek w końcu drożdże "zjadły". No zobaczymy...

Kolejne losy:

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)

2021 10 14 - Winobranie
2021 10 14 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)(ogrzewanie do temp pokojowej)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)(13:00)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18 (14:00)
2021 10 15 - START FERMENTACJI (22:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy (02:00)

2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)(07:00)
2021 10 16 - Przeniesienie do lodówki i fermentacja w temp 8C)(08:00)


Zmierzyłem dzisiaj po raz pierwszy Zweigelt + Pinot Noir (mierzone razem) (3,2pH)(11,2TA)(21Blg)
No, no... Czerwone w tym roku mają ciężko! Oczywiście zostawiam - niech wiszą. Grona zdrowe, bez oznak SzP. Trochę pomarszczeń (mufinek) ale w skali całości owoców - bardzo mało.
Parametry fajniutkie!

Może kiedyś zredukuję Johanittera i nazbiera więcej cukry...;)
U mnie przy domu ok.3.3kg z krzewu.Brix 20.5 kwasu zapomniałem zmierzyć,zmierzę po fermentacji.

Co do koloru,to nie ma co się martwić.Wejdź na moją stronkę i porównaj sok i fermentację,do efektu końcowego a dodam,że to jeszcze bez filtracji i z dużą ilością chipsów akacjowych.Zresztą delikatnie słomkowy,nawet jeśli by wyszedł,to chyba nie tragedia...?
3,3kg z krzewu to z pewnością efekt bardzo dobrze przygotowanej gleby. No i super terroir oczywiście! Widziałem Twoje monstrualne grona...
Myślę, że słomkowy kolor byłby super.

W międzyczasie - pomiędzy pierwszą pożywką, a drugą - "etykiety" na butelkach Zweigelt 2020 i odłożenie do dojrzewania. Na razie na półce pod sufitem, ponieważ piwnica stricte winiarska, nadal niestety w planach... Na razie jest "kącik" winiarski i ważny jest jedynie fakt, że posiada on stałą temperaturę około piętnaście stopni w ciągu całego roku...
Znaczy się i w polu i przy mieszkaniu obciążenie podobne...;)

To te grona Johannitera z pola:
[attachment=35470]

Winiarnia musi być,nie ma opcji!
U Ciebie zawsze wszystko poukładane,powoli i u mnie robi się bardziej czytelnie.
Owocowanie testowe więc
"tylko" 2.400 kg udało się zebrać w tym roku... :pijemy:
Wszystko ładnie drewnieje,czekam na kolejny sezon(bezniespodziankowy!).

[attachment=35471]
[attachment=35472]

Na krzewach został Riesling,od tygodnia zero zmian z trzech znanych nam najważniejszych parametrów.
Jak pogoda pozwoli powisi jeszcze.

To fotki chyba z lipca jakoś.
[attachment=35473] , [attachment=35474]
No, no Włodek! Piękne grono. Ja u siebie nigdy takich nie miałem. Super miejscówka.
Krzysiek grona jak grona,wiesz,że wino musi być dobre...;)

Miejscówka super wiem,dzięki.

Przed przymrozkami w 2020 obroniła się(raptem kilka sadzonek,które I tak odbiły).
2021 to już kilkanaście czy kilkadziesiąt spalonych listków na Solaris,i tak odbiły

Zobaczymy co kolejne lata przyniosą....;)
Będzie dobrze!
ZP 2021 wino czerwone (Zweigelt, Pinot Noir)

2021 10 28 - Winobranie (owoce Zw i PN całkiem zdrowe)
2021 10 28 - Odszypułkowanie, rozgniatanie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi).
2021 10 28 - Pobranie próbki do pomiarów i sedymentacja próbki.
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
Maciek ile tego zebrałeś w każdej z odmian?

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Nie operuję kilogramach. Mierzę w butelkach wina na krzew oraz w gronach na latorośl i w latoroślach na krzew.
Standardowo u mnie jest 8-10 latorośli na krzew.
W zeszłym roku na Zweigelt zostawiłem dużo podwójnych gron na latoroślach (Pinot Noir osypał się prawie w całości) więc wyszły 1,5 butelki na krzew. Jak pokazał ten rok, było to trochę za dużo dla czterolatków Zweigelt, bowiem standardem był jeden kwiat na latorośl. Nawet tam gdzie były dwa - usunąłem jeden. W tym sezonie - oceniając na podstawie miazgi - będzie butelka na krzew.


Dalsze losy nastawów;

ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Dodanie pożywki Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Dodanie pożywki Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)


JC 2021 (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 28 - stoi sobie w lodówce (8C) i powoli fermentuje.
Zapach OK. Pomarańczowy odcień już zanika. Będzie słomkowy!

Narc mam pytanie; jak długo fermentowałeś swojego Johanna w zeszłym roku w lodówce? Do ilu Blg dały radę "zejść" drożdże w niskiej temperaturze? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy przypadkiem, w takich trudnych warunkach nie przyjdzie im do głowy robić... czegoś niedobrego.
Maciek,było na minusie,ale ile to nie wiem,odpowiednio zapewne.Fermentował ok.miesiąca.Żadnych niepożądanych aromatów nie miałem.
Na niespodzianki typu h2s można liczyć bardziej przy słabych zdrowotnie owocach,braku odżywki,itp.

Johann z 2020: 11.5%, TA 6.5, pH 3.43 ,Cukier resztkowy 3.7


8st.C to trochę nisko,w sensie będzie bulkać pół roku...podkręć na 15.
Pytanie jeszcze czy te drożdże mogą pracować w niższej temperaturze?

Co do koloru to 99,9% będzie biały ostatecznie.
Okazuje się, że drożdże dały radę przy ośmiu stopniach.

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Dodanie pożywki Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Dodanie pożywki Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Dodanie pożywki Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C

2021 11 02 - POMIAR (0Blg) dodałem więc 0,48g piro(0,06g x 8l wina)

- Kolor jak pisałeś jest już biały.
- Zapach słaby,  na pierwszym planie drożdże.
- Na języku brzoskwinie i bardzo miła kwasowość.
- Zero Blg, czyli około 10g resztkowego fajnie współgra z kręgosłupem...

Dodałem piro i z powrotem do lodówki. Teraz klarowanie...
Maciek przy "0" to raczej (nic pewnego,) ale 20g/l słodyczy.
Dokładnie tak - nic pewnego. Zależy jaki był start... Według mojej wiedzy pomiędzy -2Blg, a 1Blg w Polsce traktowane jest jako wino wytrawne i do 10g/l.

Kolejne zdarzenia ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE
2021 11 11 - POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
Tylko badanie laboratoryjne potwierdzi dokładnie zawartość cukru,tak to strzelanie w płot...;)

Wytrawne w Polsce to max 9g/l.


Podlinkowuję:
Dużo ciekawych i zarazem merytorycznych informacji winiarskich.Polecam wszystkim adeptom sztuki.

https://paragrafwkieliszku.pl/tag/wino-wytrawne/
Tak czy siak... najważniejsze, że w białym goryczki brak.
W nosie piękne brzoskwinie, a na języku jest melon.

Czerwone ma też już ładny zapach. Zastanawiam się czy dodać bakterie, czy też... może lepiej nie. Pomiary 3,6pH 8,5TA
Pomiary TA młodego wina to ciężki temat.Z reguły CO2 rozpuszczony w winie zawyża wynik.
Ja bym szedł w kierunku,że początkowe 9 dało po fermentacji do 7- 7.5g/l.Czyli tragedii nie ma.
Pytanie jeszcze ile przy wymrożeniu wytrąci się winowego?Napewno będzie dobre.
Jeszcze tylko musisz zapytać siebie czy chcesz wino z ciut zmienionym profilem aromatycznym?
Nuty maślane,jogurtowe po fjm.
Wszystkie owocowe aromaty nie znikają z wina,dochodzą jedynie dodatkowe,a wino staje się stabilne mikrobiologicznie,delikatniejsze.
Podobne zawyżenie miałem w zeszłym roku w przypadku ZW 2020 (Zweigelt)
2020 11 04 - WYCISKANIE POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
a już dwa dni później...
2020 11 06 - POMIARY (3,4pH)(8,6TA)
a po niby "nieudanym" - tak jak teraz analizuję - dodaniu i starcie bakterii...
2020 11 11 - POMIARY (3,4pH)(8,25TA)
Więc ja się pytam i zastanawiam... Czy jednak bakterie coś tam zdziałały? Czy tak jak piszesz, wynik z 11 06 był zawyżony?
Sam nie wiem, jak można by odpowiedzieć na takie pytanie.
Tak czy siak ZP 2021 stoi bez piro w niskiej temp i czeka na decyzję... Raczej dodam bakterie przed wigilią... Trzeba powalczyć o delikatniejsze!


ZP 2021 (Zweigelt, Pinot Noir)
2021 10 28 - Winobranie, 2,8g piro(0,1g x 28l miazgi)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - MACERACJA dodanie Springcell Color 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 28 - POMIARY (3,4pH)(9,0TA)(21Blg)
2021 10 29 - DROŻDŻE HD S135
2021 10 29 - START FERMENTACJI
2021 10 30 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 10 30 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Fosforan 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 01 - Pożywka Spring Ferm 5,6g(0,2g x 28l)
2021 11 11 - WYCISKANIE POMIARY (3,7pH)(7,7TA)(-1Blg)
2021 11 23 - I ZLANIE POMIARY (3,6pH)(8,5TA)(-2Blg)

JC 2021 wino białe (Johanniter, Chardonnay)
2021 10 14 - Winobranie, odszypułkowanie, rozgniatanie, 1g piro(0,1g x 10l miazgi)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie enzym Safizyn Clean 2g(0,2g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - MACERACJA dodanie bentonit Topgran 8g(0,8g x 10l)(4 godziny)(temp 4C)
2021 10 14 - POMIARY (3,2pH)(8,5TA)(21Blg)
2021 10 15 - Tłoczenie (moszcz 8,3l)
2021 10 15 - SEDYMENTACJA w lodówce (temp 6C)
2021 10 15 - Zlewanie po sedymentacji (8l moszczu)
2021 10 15 - Pożywka Spring Arom 2,4g(0,3g x 8l)
2021 10 15 - POMIARY po maceracji i sedymentacji (3,2pH)(7,0TA)(21Blg)
2021 10 15 - DROŻDŻE - HD T18
2021 10 15 - START FERMENTACJI
2021 10 16 - Przeniesienie do temp 15C w piwnicy
2021 10 16 - Pożywka Fosforan dwuamonowy z tiaminą 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Pożywka Spring Ferm 1,6g(0,2g x 8l)
2021 10 16 - Fermentacja w temp 8C
2021 11 02 - POMIAR (0Blg) 0,48g piro(0,06g x 8l)
2021 11 04 - I ZLANIE Dodanie 1,13g Sorb.Pot.(0,15g x 7,5l)
2021 11 23 - II ZLANIE POMIARY (3,2pH)(7,0TA)(0Blg)
2021 11 23 - Butla 5l 0,3g piro(0,06 x 5l) oraz buteleczki 6 x 300ml (bez piro)

Butli 5l JC 2021 nie będę ruszał do czerwca, a buteleczki będą sukcesywnie degustowane.
Niewyjśnione sprawy pewnie już takie pozostaną,nie ma co gdybać...;)

Mój PN rose,baza na wino musujące przy zbiorze miał 12.75 TA.
Na dziś to 9.9 TA.
pH z 3.18 podskoczyło na 3.3.
Fjm w pełni.
Mam nadzieję,że ten tydzień to jej koniec.
"Baza" bardzo ciekawa.Mam wrażenie,że owocowość została jeszcze bardziej "podkręcona".Nuty maślane wyraźne.
Za min.1,5 roku będzie pierwsze wino musujące w moim wykonaniu.
100% PINOT NOIR.
Dom Narcyzom...
Nad nazwą jeszcze pomyślimy...;)
Żeby tytułować Dom to trzeba habit założyć. :D
Nie widziałem żeby Dom Bliskowice ,czy Dom Jantoń biegali w habitach...;)
Ale tu chodzi o musujące a Dom Perignon był zakonnikiem.
Krzysiek tak,to jasne,ale Dom Jantoń,to głównie wina musujące,dlatego nawiązałem.;)
Zresztą...gdybym mógł sprzedawać po ich cenach(Moët rzecz jasna),to szczerze,bez problemu w habit wskakuję... :D