Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moje pierwsze wino - aronia + sok jabłkowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ze względu na to iż jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.

Chce zrobić moje pierwsze wino i wybór padł na 13-14% półsłodkie wino aroniowe z dodatkiem soku jabłkowego (domowy z prasy bez cukru albo jakis ze sklepu w zależności czy w domu bede mieć wystarczająca ilośc). Przeczytałem już chyba cały internet i im dalej w las tym cimniej. Chciałbym prosić o radę i sprawdzenie czy dobrze wszystko planuje.

Nastaw planuje objętościowo na 33-34 litry. Mam dwa balony ok. 50 i ok. 35 l.
Smakowo celuje w styl II ze strony: http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego

Obecnie mam ok. 11,5 kg aronii - planuje dorwać jeszcze 8 kg. Dzisiaj przyszła do mnie paczka z drożdżami fermicru vr5, pektopolem, pozywkami i pirosiarczynem, dodatkowo zamówiłem jeszcze bayanusy.
Dzisiaj planuje dorwać pozostała ilośc aronii i jutro rozdrobnić ja tłuczkiem dodac pektopolu i po godzinie/kilku odcisnąć moszcz i do balona. Wody do owoców chce dodac ok. 2-3 litry razem z pektopolem.
Mam tutaj pytanie czy może do miazgi dodać piro w ilości 0,5 g na 10kg i drożdże fermicru z pożywka? Pirosiarczyn nie zabije mi tych drożdży? Czy może do owoców dodac tylko piro? Mam rownież pytanie jaka ilośc cukru dodać? Wg przepisu na old.wino do całego nastawu powinienem dodać ponad 6 kg cukru (2 kg na 10 l) gdyż celuje w ok. 13-14 %. Z tego co czytałem nie powinno sie dodawać całego cukru tylko podzielić go na partie. mam cukromierz wiec blg moszczu mogę zmierzyć.
Po odciśnięciu soku chce wszystko wlać do balonu ok. 50 l odkażonego piro i dodać sok jabłkowy - planuje ok. 4 - 5 l. Chce aby proporcje sok z aroni do wody były 1:1, czyli 15l soku, 15 l wody i 4-5 l soku jabłkowego.

Czy do dobrze to wszystko planuje? Bardzo proszę o pomoc z ta ilością cukru.
Piro do nastawu dodaje się w celu stabilizacji moszczu w ilości 1g na 3-5 litra moszczu.
Piro dodaje się mniej więcej na 24 godziny przed dodaniem drożdży.
Trzymaj się przepisu, po to on jest.
Po dodaniu drożdży + porzywka, fermentowal bym w miazgę przez dwa dni , a po tym czasie dodał bym syrop z pierwszą partia cukru.
Zapisuj sobie poziom cukru ( Blg ) na każdym etapie działania.
Fermentację chcesz prowadzić w miazdze czy w moszczu ?.

Pozdrawiam
Lech

Fermentacje chciałbym prowadzić w moszczu. Czyli teraz powinienem rozgnieść owoce i dodac pektopolu aby otrzymać sok? Czy taka miazga może stać do jutra rano nie namnożą sie dzikie drożdże? Czy musze dodawać piro? Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić.
Są upały dodaj piro w ilości stabilizujące miazgę.
Tak dodaj pektopol, jutro będziesz miał mniej roboty.

Lech
Szanowni. Nastaw chodzi już od ponad tygodnia-14.08 i ładnie pracuje. Z 18 kg aronii wyszło mi ok. 10l soku. Do tego dolalem 13l wody i 2l wody z 4 kg cukru. Sam sok z aronii miał blg 13. Po dodaniu cukru i wody nastaw miał 20 blg. Ponowny pomiar robiłem 24.08 - 15 blg znaczy ze drożdże pracują. Wczoraj t.j. 25.08 dodałem 4l soku jabłkowego 100% z Lidla - blg soku 13. I teraz mam pytanie czy dodając pozostałe 2kg cukru według przepisu wino nie wyjdzie mi za słodkie?

Moje obliczenia wyglądają następująco:
10l moszczu-13blg - poprawka 4 - 900g cukru
4000g dodane w syropie cukrowym
4l soku jabłkowego-13blg (nie wiem czy powinienem zrobić poprawkę) - 520g cukru

Razem wychodzi 5420g cukru. Jako ze w przepisie podane jest 6kg na 30l nastaw ( do dodania pozostało mi 2 kg cukru) nie wiem czy nie powinienem zmniejszyć tej ilości. Tak jak wspominałem w wino celuje 14% i półwytrawne z możliwością doslodzenia do półsłodkiego (drożdże fermicru vr5).
Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Z 18 kilogramów aronii powinno wyjść sporo więcej soku niż 10 litrów. Za słabo działałeś. Nie trzymasz się przepisu początkowego. Za bardzo rozwadniasz to wino. Dosładzasz pomimo tego że jest jeszcze wysoki blg. Możesz zostać z bardzo słodkim winem i z % dużo niższym niż założyłeś. Poczekaj aż blg zejdzie do 0 i dopiero dodawaj cukier. Nie całe 2 kilo które jeszcze zostało , tylko małymi porcjami tak aby blg podnieść o 3-4 stopnie i czekasz aż to odfermentuje i dosładzasz dalej albo jeśli nie zacznie przerabiać, siarkujesz i masz wino z blg końcowym w granicach półsłodkiego.
Dzięki bardzo za odpowiedz. Rzeczywiście tego soku mało mi wyszło-niestety do wyciskania miałem tylko pieluchę tetrowa plus własne ręce. Może powinienem dorwać troche aronii i dodac z 4-5l soku? Tylko teraz kolejne pytanie bo przez 3 tygodnie jestem poza domem i czy ten sok mógłbym dodac w połowie września do pracującego wina czy może bedzie to już pudrowanie trupa?
jak uda CI się pozyskać nawet teraz i zamrozić to czemu nie, można za te 3-4 tyg dodać nawet sok z sokownika z nowych owoców dla podniesienia ekstraktywności. Albo nastawić malutki balonik, nie dodawać za bardzo cukru i minimalnie wody, przelać pół szklanki z pierwszego nastawu (zaszczepić drożdżami) i niech pochodzi jakiś czas. Po odciśnięciu dolać do pierwszego nastawu.
Możesz dodawać kiedy chcesz prawie bez ograniczeń, ja wiele win robię w taki sposób. Dodając owoce partiami nie robisz mu raczej krzywdy, zdarzało mi się dodawać owoce w odstępie nawet miesiąca.
Witam.
Po przeczytaniu powyższego, też mam pytanie o aroniowe. Chce wykorzystać CZYSTY SOK z prasy do owoców. Widzę że średnio efektywność wyciskania wychodzi 55-60% - z 1kg aronii około 0,6L soku.

Jaki przepis miałby sens na półwytrawne 17% z ? Balon 25L, 80% wypełnienia - 20L. Proporcja 50 soku / 50 syropu cukrowego jak w poniższej propozycji:
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego
Chcę dodać fermentujący wino 1L z czarnej porzeczki na start fermentacji.
Drożdże MALAGA, pektopol - wiadomo...
Pozdrawiam
Krzysztof
Wykalkulowałem taki przepis w wersji 60/40 proporcji sok / syrop, 17% wytrawne:

Przepis na 21L wina (84% wypełnienia 25L balonu)
Styl wina 60 % soku aroniowego/40% syropu

1 L soku z czarnych porzeczek
12,5 L soku z aronii
4,6 L wody
4,8 kg cukru
pożywka, drożdże MALAGA, pektopol..

Czy obliczenia są poprawne?
Pozdrawiam
Krzysztof
Zważ owoce na początku, tyle kilo ile Ci wyjdzie podstaw do przepisu z old.wino i tyle :) http://old.wino.org.pl/frames/aronia.html