13-08-2015, 17:33
Ze względu na to iż jest to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.
Chce zrobić moje pierwsze wino i wybór padł na 13-14% półsłodkie wino aroniowe z dodatkiem soku jabłkowego (domowy z prasy bez cukru albo jakis ze sklepu w zależności czy w domu bede mieć wystarczająca ilośc). Przeczytałem już chyba cały internet i im dalej w las tym cimniej. Chciałbym prosić o radę i sprawdzenie czy dobrze wszystko planuje.
Nastaw planuje objętościowo na 33-34 litry. Mam dwa balony ok. 50 i ok. 35 l.
Smakowo celuje w styl II ze strony: http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego
Obecnie mam ok. 11,5 kg aronii - planuje dorwać jeszcze 8 kg. Dzisiaj przyszła do mnie paczka z drożdżami fermicru vr5, pektopolem, pozywkami i pirosiarczynem, dodatkowo zamówiłem jeszcze bayanusy.
Dzisiaj planuje dorwać pozostała ilośc aronii i jutro rozdrobnić ja tłuczkiem dodac pektopolu i po godzinie/kilku odcisnąć moszcz i do balona. Wody do owoców chce dodac ok. 2-3 litry razem z pektopolem.
Mam tutaj pytanie czy może do miazgi dodać piro w ilości 0,5 g na 10kg i drożdże fermicru z pożywka? Pirosiarczyn nie zabije mi tych drożdży? Czy może do owoców dodac tylko piro? Mam rownież pytanie jaka ilośc cukru dodać? Wg przepisu na old.wino do całego nastawu powinienem dodać ponad 6 kg cukru (2 kg na 10 l) gdyż celuje w ok. 13-14 %. Z tego co czytałem nie powinno sie dodawać całego cukru tylko podzielić go na partie. mam cukromierz wiec blg moszczu mogę zmierzyć.
Po odciśnięciu soku chce wszystko wlać do balonu ok. 50 l odkażonego piro i dodać sok jabłkowy - planuje ok. 4 - 5 l. Chce aby proporcje sok z aroni do wody były 1:1, czyli 15l soku, 15 l wody i 4-5 l soku jabłkowego.
Czy do dobrze to wszystko planuje? Bardzo proszę o pomoc z ta ilością cukru.
Chce zrobić moje pierwsze wino i wybór padł na 13-14% półsłodkie wino aroniowe z dodatkiem soku jabłkowego (domowy z prasy bez cukru albo jakis ze sklepu w zależności czy w domu bede mieć wystarczająca ilośc). Przeczytałem już chyba cały internet i im dalej w las tym cimniej. Chciałbym prosić o radę i sprawdzenie czy dobrze wszystko planuje.
Nastaw planuje objętościowo na 33-34 litry. Mam dwa balony ok. 50 i ok. 35 l.
Smakowo celuje w styl II ze strony: http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/win...aroniowego
Obecnie mam ok. 11,5 kg aronii - planuje dorwać jeszcze 8 kg. Dzisiaj przyszła do mnie paczka z drożdżami fermicru vr5, pektopolem, pozywkami i pirosiarczynem, dodatkowo zamówiłem jeszcze bayanusy.
Dzisiaj planuje dorwać pozostała ilośc aronii i jutro rozdrobnić ja tłuczkiem dodac pektopolu i po godzinie/kilku odcisnąć moszcz i do balona. Wody do owoców chce dodac ok. 2-3 litry razem z pektopolem.
Mam tutaj pytanie czy może do miazgi dodać piro w ilości 0,5 g na 10kg i drożdże fermicru z pożywka? Pirosiarczyn nie zabije mi tych drożdży? Czy może do owoców dodac tylko piro? Mam rownież pytanie jaka ilośc cukru dodać? Wg przepisu na old.wino do całego nastawu powinienem dodać ponad 6 kg cukru (2 kg na 10 l) gdyż celuje w ok. 13-14 %. Z tego co czytałem nie powinno sie dodawać całego cukru tylko podzielić go na partie. mam cukromierz wiec blg moszczu mogę zmierzyć.
Po odciśnięciu soku chce wszystko wlać do balonu ok. 50 l odkażonego piro i dodać sok jabłkowy - planuje ok. 4 - 5 l. Chce aby proporcje sok z aroni do wody były 1:1, czyli 15l soku, 15 l wody i 4-5 l soku jabłkowego.
Czy do dobrze to wszystko planuje? Bardzo proszę o pomoc z ta ilością cukru.