Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino ze śliwy wiśniowej (ozdobnej)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Poniewaz mam trochę owoców zamierzam zrobić półsłodkie na fermicru ls2 (16%). Zastanawiam się czy przeprowadzić najpierw fermentację w miazdze z pestkami, czy uzyskać sok w sokowirówce, a skórki i pestki odrzucić. Nie wiem też ile dodać wody do nastawu. Jeżeli ktoś miał dodczynienia z tego rodzaju owocami, będę wdzięczny za podpowiedzi.
z pestkami, jak dodasz pektopol i owoce są dojrzałe to po 4-7 dniach w nastawie masz pływające skórki i pestki na dnie.

Dwa nastawy w tym roku w ten sposób robiłem, po 4-5 dniach można był przecedzać.

nim tu temat:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=3614

szukaj pod hasłami: ałycza mirabelka

Żaden sokownik- więcej problemów z klarowaniem będziesz miał wtedy
Dzięki za odpowiedź! Roznniotłem owoce i umieściłem je w fermentatorze dodając pektopol i syrop cukrowy (1l woda, 1kg cukier). Po kilku godzinach dodałem drożdże i pożywkę (6gr). Teraz czekam, aż nastaw (ok. 19l) ruszy.
Ja dzisiaj w miazdze zrobiłem 50L ałyczy, taki sposób raczej zły nie jest.

Raknor, napisałeś sokownik, miałeś na myśli sokowirówkę, sokownik czasami nawet pomaga w klarowaniu, a sokowirówka robi papkę po prostu.
Tak ale czytałem, nie testowałem, że sokownik to utrata aromatu (taki offtop, kurde czytam forum zanim napiszę :glupek: , kto tak dziś robi) a sliwka wydaje się nie za bardzo aromatyczna w porównaniu np do wiśni czy pożeczki. Czytałem też, że pektyny po mocnym podgrzaniu żelują i utrudniają klarowanie, teraz nie znajdę, ale pewnie chodzi o to co się dzieje np przesmażanie węgierek. A sokownik podgrzewa. Moje nastawy zalałem wrzątkiem, dla wysterylizowania, w bardzo dojrzałych owocach skórki od razu odlazły. Ale co to jest 6 l gorącego syropu z 2 kg cukru na 18-19 kg owoców, szybko stygnie ale zmiękcza skórki i zakładam że poza dodanym enzymem pektolitycznym poprawia wyciąganie soku.


Nom wrzucę swoje 2 nastawy tegoroczne, jeden na śliwkach mieszanych żółtych z dodatkiem fioletowych, wstawiony z 3 tyg temu, drugi sama śliwka żółta wstawiona ok 9-10 dni temu, od jakiegoś czasu oba pracują bez owoców na samym moszczu. Cedzone od owoców 5-6 dni po nastawieniu.



[attachment=21044]
Mieszane śliweczki, nastaw świeżych

[attachment=21045]
mieszane śliweczki po 5 dniach, przed odcedzaniem/odciskaniem w durszlaku, już się rozpadają po pektywinie

[attachment=21047]
Śliweczki same jasne przed odcedzaniem po 5 dniach fermentacji

[attachment=21046]
śliweczki jasne, drugi nastaw po odcedzaniu przez durszlak (z wyciskaniem) po 5 dniach fermentacji, przed przelewaniem przez sitko, zdjęcie ma głupią perspektywę (miska bardzo na 1 planie co ja optycznie powiększa) , w rzeczywistości na nastawie ubyło z 4 cm (19+ kg owoców) , bo owoce zostawiłem w misce i zlałem sok, który się nazbierał.

Ałycza oddaje masę soku i zostawia sporo śliwkowego aromatu, choć zostawia przy okazji kwasowość (kosztowałem). Może później złagodnieje (czytałem coś o zamianie kwasu jabłkowego w łagodniejszy mlekowy, jak nie to w grudniu wymrażanie na balkonie i strącanie skrystalizowanego kwasu winnego i zlewanie znad osadu tego kwasu).

Dam później foto z klarowania obu nastawów ;) Bo jakoś tak mało tematów o ałyczy/mirabelce. A szkoda, bo zazwyczaj surowiec za free dostępny, jak na razie bardzo aromatyczne nastawy. A wiadomo że wino pracujące różnie pachnieć może :P


Oba nastawy na ok 19 kg owoców (miałem za free tylko zerwać :P ) oba zalane wrzątkiem wody z cukrem 2 kg + 3 kg cukru po przefiltrowaniu (durszlak z odciskaniem + sitko). Wody w sumie nie wiem dokładnie ile, tyle by zalać owoce wstępnie, bo na drugi raz cukier rozpuszczany w winie. Oba oczywiście mieszane raz dziennie, wystarczy zdjąć pokrywkę i zamieszać. Chce zrobić ekstraktywne śliwkowe półwytrawne/półsłodkie ok 13-14%. Drożdże dane w mieszanym Enowini Ws (13% max) w jasnym Fermiwin (14%max), oba aktywne.

Z obu mam po ok 28l nastawu ;)
Mój nastaw po pierwszej nocy pieknie pracuje:)

[attachment=21055]