Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino typu porwein i malaga
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Przymierzam się w tym roku do zrobienia wina z przepisów Cieślaka typu:
1/portwein:
wino wiśniowe 5l
wino jeżynowe 1l
wino z rodzynek 1l
wino z czarnych porzeczek 0,5l
wino malinowe 0,5l
z czarnego bzu 0,2l
syrop z 0,5kg cukru - 0,5l (będę chciał dać więcej cukru na wino słodkie)
karmel 20-30ml
spirytus 95 03-04ml


2/ malaga:
wino wiśniowe 1-1,5l
wino jeżynowe 1l
wino jabłkowe 3-3,5l
wino śliwkowe 1-1,5l
wino malinowe 0,5l
syrop z 1,5kg cukru 1,5l
miód 250g
karmel 100-200ml
esencja do malagi 0,5-1l
esencja orzechowa 0,2ml
spirytus 0,6-0,7l

I teraz tak. Czy można z tych przepisów zrezygnować z wina jeżynowego lub zastąpić go innym? Czy te różne esencje w jednym jak i drugim winie można zastąpić gotowymi esencjami portwein i malagi zakupionymi w sklepie?
Podpinam się z pytaniem czy można zamiast śliwkowego wina zastąpić je wygotowaną esencją ze śliwek?
Chłopaki, potrzeba matką wynalazków. Jeśli nie ma jeżynowego, to musisz dać inne. Dałabym po litrze czarnej i malinowego, to powinno zastąpić.
Nie mam pojęcia o jakości esencji sklepowych.
Co do śliwek też nie wiem ale bym spróbowała.
Esencje to nie wino. Przede wszystkim inna ilość, kwasowość i cukier o smaku nie wspomnę.
No, ale w przepisie na malagę są esencje.
Nie chodziło mi o esencję sklepową a o dodanie większej ilości esencji do malagi śliwkowej wygotowanej, co o tym sądzicie? Ewentualnie dodanie soku ze śliwek... ?