Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak długo może potrwać fermentacja?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jestem początkujący, mam za sobą pierwszą fermentację domowego cydru. Trwało to ok. tydzień (chyba nawet krócej), użyłem 8 litrów soku z kartonu, drożdży do cydru wytrawnego (na 15-20 litrów) i ok. połowy 10-gramowej porcji pożywki.

Obecnie przymierzam się do kolejnej fermentacji. Mam drożdże do cydru słodkiego (porcja na 15-20 litrów). Chciałbym użyć 12-13 litrów soku z kartonu. Pytanie brzmi: czy można oczekiwać, że fermentacja potrwa tak samo długo, jak za pierwszym razem?

Pytanie o tyle dla mnie istotne, że chciałbym rozpocząć fermentację 24 lub 25 sierpnia, a 14 września MUSZĘ wyjechać na urlop (więc przed tym 14-tym musiałbym mieć już wszystko porozlewane).

Mogę zaczynać, czy lepiej wstrzymać się do powrotu z urlopu? (Względnie: może lepiej zacząć już teraz?)

Przeczytaj jeszcze raz Regulamin odnośnie zakładania nowych wątków.
Długość fermentacji zależy od wielu czynników nie da się jednoznacznie określić ile będzie trwała to zależy miedzy innymi od:
Temperatury fermentacji(im cieplej tym teoretycznie szybsza będzie, ale jak już będzie za gorąco to drożdże też zwolnią i zaczną obumierać),
Kondycji Drożdży(przed dodaniem, czy były prawidłowo przechowywane już w sklepie),
Gatunku drożdży,
Poziomu blg,
środowiska,
itd...

(jak to mówią pośpiech jest największą zgubą winiarza:) ja bym poczekał)
(nie jestem specjalistą od cydru ale ja bym przeprowadzał proces fermentacji w niższej temperaturze, dłużej aby zachować aromaty użytego owocu)
Odpowiedzi na pytania udzielone. Jeśli chcesz dowiedzieć się coś więcej przeczytaj wątek o cydrach. Jak coś nie będzie jasne zadawaj tam pytania. Nie otwieraj nowych wątków bez potrzeby.